• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Viruzzz berör på djupet på Lilla teatern (recension)

Musikalen Viruzzz är specialskriven för Film & musikgymnasiets elever i åk 2.
 

Omsvärmad. Musikalen Viruzzz är specialskriven för Film & musikgymnasiets elever i åk 2.

 

Färgstark, intensiv och svettig

 

Det är kvavt och varmt i Lilla Teaterns salong redan innan förställningen börjar. Ganska passande när vi alldeles strax får följa med backstage hos bandet Viruzzz. Här känns det lika kvavt och instängt, men inte på grund av dålig ventilation utan på grund av undangömda minnen och nertryckta känslor.

Viruzzz är metalbandet som snabbt nått framgång bland publiken med sin råa stil och minst sagt köttiga framträdanden. Var och en representerar medlemmarna en av de sju dödsynderna och de lever i nuet, utan historia och utan framtid. De spelar på stora arenor, tjänar bra med pengar och har fans som gör vad som helst för att få vara i närheten av sina idoler. Ändå verkar bandets medlemmar inte vara så lyckliga som de borde.

Superbia, hon som frontar, retar gallfeber på de andra med sina divafasoner. Indivia är trött på att vara den eviga tvåan och vill träda fram ur körbakgrunden. Hennes doakompis, Accendia verkar inte bry sig om annat än att sova. Gulang, en spenslig kille i orange kaftan, äter hela tiden medan trummisen Ira mest är arg och tvär. Luxiana tar varje tillfälle till njutning medan Avari, bandets självutnämnde ledare, verkar smida planer för en egen karriär. Med andra ord – ett band i sönderfall. Men det vet de själva inte om.

Efter en framgångsrik tv-sänd spelning förlustar sig Avari, likt en grekisk gud på Olympen, med en grupp tjejfans som har kvalificerat sig till ”den innersta kretsen”.

Luxiana väljer och vrakar bland fansen. Men Osty som kände Lina innan hon blev Luxiana har börjat tröttna. Kändisskapets baksidor gör sig påminda för Superbia när hon överfalls av en grupp fans utanför bandets lokal. Förtrollningen är bruten.

En efter en berättar bandmedlemmarna i känsligt skrivna sångnummer om sina trasiga uppväxter och brist på kärlek, uppmärksamhet och omsorg. Till och med Avari har sin hemlighet. Bitarna i pusslet faller på plats och de sju dödssynderna har fått sin förklaring.

Musikalen Viruzzz är nyskriven av lärarna Nettan Lekström och Lasse Petersson. Det är roligt att se att alla på scenen får ta plats, även de roller som man vanligtvis hänvisar till ensemble. Det är inte en helt enkel uppgift att gestalta en dödssynd och samtidigt få fram en människa av kött och blod. Eleverna lyckas väl och det är många scener som berör på djupet.

Scenografin är enkel men funktionell och istället har fokus lags på mask och kostym. Det är mycket snyggt genomfört. Ljussättningen förstärker känslan. Orkestern är värd ett omnämnande. De sitter trångt precis framför scenen och ackompanjerar lyhört alla sånginsatser.

I slutscenen sjunger ensemblen ”Jag lever sanningen” och budskapet går rakt in i hjärtat – vi väljer inte alltid våra omständigheter men vi kan alltid välja hur vi vill tackla dem.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Samuel Claesson / Nordicpictures

 

  • LILLA TEATERN Norrköping

  • 31 maj-2 juni 2013
    Viruzzz – Musikal av och med Film- och musikgymnasiet
    Manus, kostym/scendesign sångtext och regi: Nettan Lekström
    Musik, sång- och orkesterinstudering: Lasse Pettersson
    Mask: Jennifer Thorsell
    Ljus: Patrik Nystrand
    Ljud: Jörgen Larsson, Anna Hagsell
    Filminslag: Lasse Petersson, Ida From, Paulina Stenvall, Oskar Andersson
    Producent: Kristofer Bengtsson

    • MEDVERKANDE
      på scen och i orkestern
      Elever från Film- & musikgymnasiet

LÄNKAR
Film- & musikgymnasiet hemsida
Musikalgymnasister sätter upp Viruzzz reportage Kultursidan.nu 29/5 2013

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633852394147″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.