• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Aurore från Hällestad startade flickskola (recension)

Utbildad lärare med egen skola. Emma Andersson som Aurore och Helena Andersson som Gerda von Friesen.
 

Privatskola. Kollegerna Aurore Pihl och Gerda von Friesen startade läroverk för flickor, det som senare bytte namn till Pihlska skolan.

 

Precis som hos Skavlan – men året är 1910

 

Bussfärden till Gruvstugan i Hällestads skogar går till en annan tid. Det var i Hällestad Sveriges resa mot den moderna tiden startade. Det var här Aurore Pihl föddes, hon som drömde om en skola där flickor fick lika bra undervisning som läroverkets pojkar.

Redan på bussen ger vår guide bakgrunden till årets skådespel. Hällestads gruva var nedlagd och bygdens intresse vändes mot markens grödor. Det var till en allt mer välmående lantbygd som den nye kronolänsman P.J. Pihl flyttade med sin unga hustru.

Årets gruvspel Aurore är det åttonde i ordningen. Manusförfattaren och regissören Ingbritt Swanö Wiklander, uppbackad av allt och alla i Hällestad och inte minst av Jan-Eric Karlström som vet hur man gräver i arkiven, anför sina skådespelare igen. Den här gången handlar det inte om Polhem och hans pumpar eller om häxor som bränns på bål. Inte heller om soldatutskrivning eller om gruvtroll. Nu skildras ett levnadsöde så nära i tiden att vi nästan kan ta på det.

Aurora Pihl har funnits, och nästan alla andra personer som nämns vid namn i bygdespelet Aurore. Hennes gravsten står kvar på griftegården i Norrköping och många Norrköpingsbor vet var Pihlska skolan ligger, några har egna skolminnen därifrån.

Det är en driftig 60-åring, med skinn på näsan, som intervjuas av journalisten Elisabeth Krey. De sitter i trendigt möblemang precis som hos Skavlan och Elisabeth Krey ler lika stort som allas vår populäre norrman, men året är 1910. De två kvinnorna i korgmöbeln bildar ramberättelsen som blickar tillbaka på Aurores liv – och därigenom även på tankar och skeenden i tiden, i Hällestad, i Norrköping och i Sverige.

Ensemblen gestaltar utomordentligt (ingen nämnd och ingen glömd) folket i Hällestad, de är kyrkfolk, skolbarn, bönder, drängar och torpare. Senare blir de stadsbor i Norrköping, lärare av båda könen och andra borgare, och flickskolans elever. De rika och mäktiga bröderna Swartz, Carl och Pehr, knackar på.

Amatörskådespelare i olika åldrar gestaltar den växande Aurore. Allt som oftast går hon med näsan i en bok, kjolen är blå och den långa flätan vilar lugnt på ryggen. Oavsett ålder är det en rar flicka som tidigt känner sitt kall – att lära andra, särskilt flickor. Som nyutbildad lärarinna öppnar hon och kollegan Gerda von Friesen ”Norrköpings nya läroverk för flickor” i framtidsstaden Norrköping.

Scenerna följer livets kronologi, någon stor dramatik uppstår aldrig, det är som livet är mest i med- och motgång. Den nya tiden driver på och skildras med gott humör: vem man väljer till tandläkare, smeden eller mamsell Walden, hon som öppnar brunn i Hällestad med både dricka och bad. Gifter sig gör fröken Pihl aldrig, hon är ju lärarinna, men erbjudanden saknas inte.

Scenen är två: den lilla scenen där journalisten sitter med jubilaren, och stora scenen som är både hem och skola på landet och i staden. Stolar och bord byter plats, snabbt och lätt. Kläderna markerar både mode och samhällsklass, från torparns mössa till damernas extravaganta hattar.

Bygdespelet i Hällestad är alltid en trivsam upplevelse, så även i år. Och nu får vi inblick i dubbel skolhistoria, både från Hällestad och från Norrköping. Arrangemanget runtomkring, parkeringsplats vid kyrkan, bussfärd och pausfika är värt ett studiebesök bara det.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • GRUVSTUGAN Hällestad, Finspång

 • 2 – 8 juni 2013
  Aurore
  Manus och regi: Ingbritt Swanö Wiklander
  Scenografi och rekvisita: Håkan Jegestad
  Kostym: Ann-Marie Karlström, Irene Jonasson, Anne-Marie Gabrielsson
  Sakkunnig historiskt material: Jan-Eric Karlström
  Ljud och ljus: Michael Swanö. Martin Alsen

  • MEDVERKANDE
   Anna Maria Lilljebjörn, Kerstin Thorsson, Emma Andersson, Ellinor Sundberg, Alice Jarme, Margareta Joge, Fredrik Nord, Jonas Folkesson, Helena Andersson, Freja Ström, Meja Andersson, Ingrid Wastesson, Jan-Eric Karlström, Audrey Chanson, Ninni Ström, Anita Kreutz Bergman, Bertil Andersson, Inge Edvinsson, Elvy Andersson, Tilda Antonsson, Anna Håkansson, Ahja Jadama, Kenneth Oikarinen, Jakob Larsson

LÄNKAR
Gruvspelet hemsida

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633901881806″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Aurore från Hällestad startade flickskola (recension)

 1. Pingback: Teatersommaren 2013 i Östergötland | KULTURSIDAN.nu