• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Söderköpings Gästabud modell 2013

Jonas Flintberg ansvarar för tornerspelen. Hans specialområde är bågskyttetävlingarna.

 

Medeltidens tre kultursfärer möts i helgen

 

Snart återvänder medeltidens ljus till Söderköping, fredag eftermiddag ska allt stå klart. Besökarna, stora som små, ska känna att de vistas i en medeltida storstad med dess vimmel av folk och gycklare. Under Gästabudet doftar medeltidens kryddstarka mat i grytor och på spett, knallarna trängs i Kyrkparken och hästarna gnäggar av iver i Brunnsparken inför tornerspelen. Medeltidens musik tar dock ett kliv närmare vår tid, snuddar vid renässansen under pågående Braskår. Nytt inslag för året är Magikergränd.

– Om man inte tror att en tusenårig uggla kan flyga så ska man inte gå dit, för Magikergränd är bara för dem som har fantasi, säger Medeltidscentrums Barbro Mellqvist som kallat till pressmöte i Brunnsparken.

 

Barbro Mellqvist är chef för Söderköpings kommuns medeltidscentrum.
Den tvåfärgade dräkten har blivit ett kännetecken för det medeltida Söderköping. Barbro Mellqvist är chef för Söderköpings kommuns medeltidscentrum.

 

Här tar arrangörerna i Söderköpings Gästabuds ekonomiska förening en paus i slitet inför det stora arrangemanget. Sittplatserna inför torneringen är redan på plats, nu ska området inhägnas. Flera av arrangörerna har klätt upp sig i finaste medeltidsdräkt inför fotograferingen, handsytt ska det vara när det är som bäst.

– Med de här materialen är det enklare att sy för hand, upplyser Jonas Flintberg och visar upp sin lilla vita hätta – något av det manligaste en medeltida karl kunde bära.

Bågskytte är hans medeltidsspecialitet. Under Gästabudet genomförs en av Sveriges största tävlingar i historiskt skytte med långbåge, en sådan som Robin Hood använde. Det börjar med en jaktstig på Ramunderberget, fortsätter med långskytte då man också ska pricka rätt och avslutas med flight, där man ska skjuta så långt man kan. De tävlande kommer från hela landet, och det väntas även deltagare från andra länder.

För den som inte nått lika långt i sitt bågskytte finns tillfälle till övningspass, såväl i engelsk långbåge som med lättare bågar för barn.

 

Lars Jonsson är konstnärlig ledare för NoMeMus.
Under Gästabudet möts medeltidens tre kulturer: kyrkans, adelns och folkets.
Lars Jonsson är konstnärlig ledare för NoMeMus.

 

Det pågående Braskåret har fått sätta agendan för konserterna under Gästabudet som anordnas av NoMeMus, den nordiska medeltidsmusikfestivalen.

– Det märks att det under biskop Brasks tid, renässansen, kom in nya stildrag med fler stämmor och nya harmonier. Helt enkelt närmare vår tids musik, säger Lars Jonsson som är konstnärlig ledare för NoMeMus.

De tre konserterna täcker medeltidens tre kultursfärer: kyrkans värld, hovkulturen och den folkliga traditionen.

– De tre kulturerna levde sida vid sida, avståndet var inte så långt mellan dem på den tiden, förklarar Lars Jonsson.

Att NoMeMus väcker stort intresse visas också av att Sveriges Radios P2 spelar in två av konserterna. Förutom konserterna hålls föreläsningar och workshops, varav en i gregoriansk kyrkomusik börjar redan på torsdagen.

Det är gratis att delta i Gästabudet men en del arrangemang och workshops kostar. De hundra ideella volontärerna är en starkt bidragande orsak till att kostnaderna hålls nere och Gästabudet går att genomföra. Bland det man måste betala för finns NoMeMus konserter och Magikergränd.

– Det är verkligt hög klass på de arrangemangen, understryker Barbro Mellqvist och fortsätter: I Magikergränd är det sex artistgrupper med Arkadia i spetsen som ger shower i Landet Kring. Men det blir tricks och magi även utanför Magikergränd.

– Och vi vill att folk som kommer till våra konserter sitter kvar genom hela konserten och inte går in och ut under tiden, tillägger Lars Jonsson.

 

Janne Waltersson lyfter det tunga stolpspettet. I bakgrunden Kicki och Anders Tosthed.
Janne Waltersson lyfter det tunga stolpspettet. I bakgrunden Kicki och Anders Tosthed.

 

60 knallar är nytt rekord säger projektledaren Korp som bland mycket annat basar över den medeltida marknaden. De lockar till köp i Kyrkparken och på Rådhustorget. Där förberedelserna pågår, halmbalar, eldkorgar och facklor ska ge stämning. Men vill man träffa på hästarna ska man gå till Brunnsparken där riddarsällskapen håller till.

Kicki Tosthed bygger under en semestervecka området tillsammans med maken Anders och Janne Waltersson. Just nu sätter de upp fina vimplar som både smyckar och gränsar av. Janne Waltersson gör hål i gräsmattan med ett tungt stolpspett. Bortsett från publikens sittplatser med knallblå plaststolar försöker de hålla sig till naturmaterial.

– Där blir en miniridbana för barnen, säger Kicki Tosthed och pekar. Här bygger vi upp träpalissaden med två höga torn med portar för publiken och riddarna.

– I skymningen ska man vara härnere. Det är tält, hästar, eldar som brinner. Då är det magiskt.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 

SÖDERKÖPINGS GÄSTABUD

30 augusti – 1 september 2013
OBS! Vissa workshops startar redan 29/8
Drothem kyrka, S:t Laurentii kyrka, centrala Söderköping och Brunnsparken
Info: Stinsen och Fiskartorget
Arr: Söderköpings Gästabud ekonomiska förening

 

LÄNKAR
Söderköpings Gästabud hemsida
Gästabudet program
NoMeMus hemsida
NoMeMus konserter program

 

FLER BILDER FRÅN PRESSTRÄFFEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635277446232″]

Tagged , . Bookmark the permalink.