• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gästabud och marknad i Söderköping

Härolderna sprang genom Kyrkparken och ropade ut sitt budskap.

 

Medeltida stadsfest i dagarna tre

 

Vi missade själva invigningen, bilkön mellan Norrköping och Söderköping var en timme lång. Ett gycklarsällskap lär också ha suttit fast i den trögflytande bilkön. När vi äntligen är framme delar vi på oss, till Tornerspelen i Brunnsparken, till nya Magikergränd. Själv ska jag lyssna på konsert i Drothem kyrka men tar en sväng i centrala Söderköping först.

– Invigningen var riktigt rolig i år, informerar Medeltidscentrums Barbro Mellqvist som står i Gästabudets informationstält.

Mer hinner hon inte säga förrän hon blir engagerad av ett par damer som vill gå på guidad tur. Hon fäller upp paraplyet, det har börjat regna igen.

 

Stämningsfullt i hantverksboden.

Stämningsfullt i hantverksboden.

 

Gästabudet är Söderköpings egen stadsfest. Utan tivoli, uppblåsta heliumballonger och billiga importvaror. Kommersen pågår ändå, hantverksstånden hukar under S:t Laurentii kyrkas höga murar. En franciskanermunk, kanske bara en lekbroder, står utanför kyrkans öppna port.

Besökarna vimlar mellan stånden, tittar på blankpolerade rustningsdetaljer, mjuka huvudbonader, och funderar över om en stol, värdig en medeltida kung, kan platsa i den egna borgen. Kanske en egen runsten? En smörkniv?

Det är mycket att titta på men för att hålla besökarna kvar i dagarna tre krävs mer underhållning. Musiker och gycklare – mer eller mindre sponsrade av Gästabudet eller enskilda företagare – dyker upp här och var. Mellan två stånd sitter en man i Kyrkparken och spelar nyckelharpa.

Tre unga härolder rusar glatt fram mellan stånden och ropar ideligen ut sitt budskap om ett nyinsatt program: Loke ger konsert klockan sju.

Vill man inte köpa kan man pröva lyckan som yxkastare, målet är en gul stackars ”tuppkyckling” uppspikad på några brädor.

 

Kan du hjälpa mig att sticka kniven, jag vågar inte.

Kan du hjälpa mig med kniven?

 

Framför mig går en riddare i lätt rustning utmed åkanten. Vid hans sida vandrar en något äldre man i moderna kläder. På bron vid Rådhuset möter jag en flicka i nutida dräkt men med en medeltidsinspirerad hårprydnad, en fin mix. Kanske hon fått ytterligare medeltidskläder när Gästabudet är slut på söndag.

Invid Rådhuset utspelas komisk dramatik under bar himmel. Dramatis Personae ger Beowulf eller Danmark har alltid ett behov av hjälp. Kungen fyllnar till på sin tron men den ondsinte mördaren vågar inte sätta kniven i hans riddare utan frågar barnen som sitter på bänkarna om hjälp.

På Rådhustorget kan man välja mellan grillat, kanderat och lite till. Mellan raggmunksvagnen och vildsvinsståndet står en skylt: ”Personal sökes”. Det påminner om att arbetslöshet inte fanns under medeltiden, krig, pest och andra sjukdomar gjorde arbetskraften eftersökt.

Det mörknar. Veden brinner i eldkorgarna och facklorna lyser upp. Gästabudet fortsätter. Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 

SÖDERKÖPINGS GÄSTABUD

30 augusti – 1 september 2013
Arr: Söderköpings Gästabud ekonomiska förening

 

LÄNKAR
Söderköpings Gästabud hemsida
Gästabudet program
NoMeMus hemsida
Konserter program
Söderköpings Gästabud modell 2013 reportage Kultursidan.nu 29/8 2013

 

FLER BILDER FRÅN GÄSTABUDET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635306119401″]

Tagged , . Bookmark the permalink.