• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Andetag av Stina Nilsson (recension)


Andetag är Stina Nilssons debutroman.

 

Osäker roman fastnar inte … den här gången

 

Under tiden jag läser Stina Nilssons roman Andetag dyker en låttext upp i huvudet. Den stannar kvar under hela tiden jag läser: ”Livet är här, livet är nu – jag och du…” om och om igen surrar textraden i huvudet. Den är ur filmen G och det är Eva Dahlgren som sjunger den.

Boken handlar om perfekta Elsa som lever med trevlige Bo, ett liv där endast ytan räknas. Allt detta som syns utåt. Minsta spricka i fasaden, minsta lilla som kan medföra att ytan krackelerar är rena mardrömmen för Elsa. Ända tills trevlige Bo lämnar hemmet, flyttar utomlands med sin unga älskarinna och allt rämnar som ett korthus.

Och som det står skrivet: Från botten finns bara en väg, och det är opp. Sedan Elsa gråtit och rasat, förbannat och varit brutalt ärlig mot grannar, arbetskamrater och släktingar vaknar en ny Elsa upp. Den nya Elsa är livsbejakande, nyfiken och ställer alla de frågor som tidigare hade varit fyllda av obehag för henne. Hon får vänner och upptäcker att hon gillar det.

Stina Nilssons roman fastnar inte hos mig. Den är för osäker. Som om författarinnan inte riktigt vetat om hon vill skriva poesi eller en roman. Som om hon inte hittat rätt form. Det är för mycket staccato, för mycket hack. Det finns helt enkelt inget riktigt flyt och inget driv i romanen.

Men jag beundrar Stina Nilsson, som genomdrev en länge närd dröm med att skriva romanen. De flesta av tänker det bara, men gör det aldrig. Och jag är övertygad om att Stina Nilsson hittar rätt form för sin nästa roman. För jag hoppas verkligen att det blir fler.

Eva Lindblad

 

  • LITTERATUR

  • Andetag
    av Stina Nilsson
    Bokförlaget Kompetens & Rekreation, 2011
    Framsteget e-bokförlag, 2011

 

LÄNKAR
Bokförlaget Kompetens och Rekreation hemsida
Framsteget e-bokförlag hemsida
Röda stans sagoberätterska och lyriker romandebuterar intervju Kultursidan.nu 18/8 2011

Tagged . Bookmark the permalink.