• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköpings starka lag till bokmässan

Laguppställning. Joel Miller och Reijo Rantanen tänker delta på Östergötlands bokmässa i oktober tillsammans med Linda Moberg, Titti Knutsson, Emelie Schepp, Melker Garay och Åke Bjurhamn.

 

Författare och varumärken

 

– När jag sitter vid datorn så ser jag det jag skriver som ett verk. Men så fort boken kommer ut ur datorn så är det en produkt.

Emelie Schepp är inte bara en lyckosam deckardebutant, hon är ett hårt arbetande fenomen. Kriminalromanen Märkta för livet har sålt som smör i solsken, i ofattbara 20.000 exemplar. Inte undra på att det är ett visst fokus på henne vid bordet inne i Antikvariatet på Knäppingsborgsgatan när det litterära Norrköping samlas för att lära känna varandra i god tid före Östergötlands bokmässa i oktober.

Förra året var första gången för mässan i Linköping, en omedelbar succé. De som var där fann en träffpunkt för regional litteratur som de kanske inte ens visste att de saknat.

– Där fanns en otrolig mängd lokalhistorisk litteratur, föreningar ger ut en skrift om året. Sådant finns inte i Göteborg, säger Titti Knutsson, barn- och ungdomsboksförfattaren som flyttat till Norrköping från Linköping.

2012 års mässa blev också en viktig mötesplats. Diktaren Yvonne Andersson kom i samspråk med hobbyförfattaren Åke Bjurhamn, till vardags konstnär. Resultatet blev Madonnans dröm, ett verk där konstnärens bilder möter Yvonne Anderssons diktning. Som Åke Bjurhamn nu tar med sig till årets mässa. Kanske den säljer bättre än mysdeckarna om Otto Werner som han skriver tillsammans med Kerstin Ryderstedt. Med dem är han nöjd om tryckningen går runt, sisådär en 100 exemplar.

 

Utbyte av adresser Emelie Schepp, Melker Garay och Åke Bjurhamn

Tre författare från Norrköping: Emelie Schepp, Melker Garay och Åke Bjurhamn.

 

En annan av alla författare med nya verk att presentera är Melker Garay med novellsamlingen Råttan och andra onda berättelser. Melker Garay skriver gärna om döden, men mer ur ett filosofiskt perspektiv.

Emelie Schepp tar förstås också med sig en kartong av sin kriminalroman och provar om den går lika bra att sälja på mässan som på stormarknader landet runt. Men hon håller också i ett av seminarierna.

– Jag ska föreläsa om författaren som varumärke, säger Emilie Schepp.

Hon är ju inte bara författare, hennes yrkeserfarenhet från reklambranschen har uppenbarligen kommit väl till pass.

 

Linda Moberg och Titti Knutsson
Linda Moberg och Titti Knutsson knöt kontakt under träffen.

 

Samtalet sticker iväg i en rad riktningar, en handlar om internetpubliceringens och det lilla egna förlagets demokrati mot det stora förlagets kvalitetsstämpel. Etablerade författare Titti Knutsson som kan ändå inte leva på sina böcker frågar efter förlagens stöd.

– Vi barnboksförfattare måste vara ute i skolorna, men alla passar inte för det. Den traditionella bokbranschen har många mellanled.

De stora förlagen dyker knappast upp i Linköping, däremot finns en rad små förlag, främst medarrangören Dibbs förlag. Också från Norrköping dyker ett par förlag upp, En och Ett förlag och Eget förlag. När förlagen rationaliserar är det lätt hänt att marknadsföringen landar i författarens knä. Där har kulturproducenten Linda Moberg funnit sin litterära nisch, som den som ordnar releasefester och tillfällen för hennes ”författarstall” att komma ut och föreläsa.

Bokhandlaren Reijo Rantanen, dagens värd, hoppas att det finns ett intresse också för antikvariatlitteratur i Linköping.

 

Antikvariatets Reijo Rantanen
Reijo Rantanen hoppas att mässpubliken uppskattar Antikvariatets medverkan.

 

Sällskapet kan inte undvika att jämföra den lilla mässan med den stora i Göteborg. Visserligen är det inte lätt att vara en liten okänd författare i ett hav av stora namn och förlag. Det var ändå där Joel Miller mötte ett norskt förlag som intresserade sig för hans naturskildringar och skrev kontrakt.

Och det var i Göteborg som Emelie Schepp gav ord åt sin dröm, att nästa år skulle hon själv stå där med sin bok i handen. Den drömmen har hon besannat med råge. Snart kommer bok nummer två.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

STADSBIBLIOTEKET Linköping

12 oktober 2013 kl 10-16
Östergötlands bokmässa
ARR: Linköpings stadsbibliotek, Dibb förlag,

MEDVERKANDE FRÅN NORRKÖPING
Författare
Åke Bjurhamn
Melker Garay
Titti Knutsson
Joel Miller
Emelie Schepp
Mathias Sundin
Illustratör
Juulia Koivuniemi
Förläggare
Helene Engström (Eget Förlag)
Henrik Svedlund (En och Ett)
Litterär agent
Linda Moberg (för Marcus Birro, Lisa Moberg, Åsa Husén)
Antikvariat
Raijo Rantanen (Antikvariatet)

 

 

LÄNKAR
Östergötlands bokmässa hemsida
Makaber debut av Schepp gläder recension Kultursidan.nu 6/6 2013
Josef Kinsky och döden blir ljudbok (av Melker Garay) artikel Kultursidan.nu 10/4 2013
Ett lyckat fall av Åsa Husén recension Kultursidan.nu 26/3 2012
Lisa Mobergs Inte klar med dagen recension Kultursidan.nu 14/11 2011
Skuggor från det förflutna av Ryderstedt/Bjurhamn recension Kultursidan.nu 12/9 2011

FLER BILDER FRÅN TRÄFFEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635491774951″]

Tagged . Bookmark the permalink.