• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Makaber debut av Schepp gläder (recension)

Märkta för livet av Emelie Schepp

 

Hamnkontoret, inte att förglömma

 

Migrationsverkets verksamhetschef Hans Juhlin har mördats och bevisen pekar mot att en gosse, ett barn, har skjutit honom. Kriminalteamet vid Norrköpings polishus får en bråd tid när de försöker ta reda på vad som hänt, varför det hänt och hur barnet och verksamhetschefen kände varandra. Länge, länge står utredningen helt stilla. Man kommer ingenstans.

Men så upptäcker man att verksamhetschefens fru plockat ut pengar, 40.000 varje månad i tio månader. Hon vägrar berätta orsaken först, men så bryter hon samman och berättar om mannen hon levt med och kriminalarna förstår att med det beteende hustrun berättar kanske det inte var så underligt om mannen hade fiender.

Fler mord begås och plötsligt ser det ut som om verksamhetschefen försökt förhindra en verksamhet som rör barn, knark och människohandel. Plötsligt ser det ut som han är ”den goda”… Vem är då ”den onda”?

Åklagare Jana Berzeilus får uppdraget att leda förundersökningen i vad man tidigt förstår kommer att bli ett mycket uppmärksammat mål. Hur uppmärksammat det verkligen blir anar nog ingen.

Jana har ett förflutet som hon inte talar om för någon. Samtidigt är stora delar av hennes förflutna dunkelt för henne själv. Då hon som nioåring vaknat upp på ett sjukhus helt utan minnen.

Åklagarens kamp för att bringa reda i sina drömmar, tankar och minnesfragment går som en spännande parallellhandling bredvid den ordinarie handlingen.

Det är en verkligt lyckad debutroman hon skrivit, Emelie Shepp. Inte minst för att den utspelar sig här, i Norrköping, min hemstad. Åklagarmyndigheten ligger granne till huset där jag bor, Knäppingsborg, Industrilandskapet, Polishuset och Durkslaget som jag besökt så många gånger. Och, inte att förglömma, Hamnkontoret där min mor arbetade som sekreterare en gång för länge sedan.

Jag gillar också att hon låter karaktärerna besöka toaletten. Det är ju något vi alla gör, men det syns så sällan i litteraturens världar. Jag gillar också att hon inte fyller sida upp och sida ner med sex. Det finns där, men mest som en aning. Det är en befrielse att författarinnan anser att det inte behövs för att göra en bok intressant.

Märkta för livet är trots dess makabra historia, en bok som gör mig glad! Jag hoppas att det blir fler romaner av Emelie Schepp.

Text: Eva Lindblad
Foto: Eva Lindblad (en annan person än skribenten)

Emelie Schepp

Emelie Schepp, född 1979 och uppvuxen i Motala, arbetar inom reklambranschen som projektledare, skribent och grafisk formgivare. 1998 Östgötateaterns van hon dramapristävling med ”Möten” som vände sig till skolungdom. Hon har skrivit två långfilmsmanus. Målet är att bli författare på heltid. Emelie Schepp är bosatt i Norrköping där också debutromanen Märkta för livet utspelar sig. Emelie Schepp kommer att delta vid Östergötlands bokmässa i höst.

 

KRIMINALROMAN

Märkta för livet
av Emelie Schepp
Utgiven på eget förlag

LÄNKAR
Emelie Schepp hemsida
En & Ett förlag info

Tagged . Bookmark the permalink.