• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Emelie Schepp skriver om det fördolda

Bokrelease13-maj-2015-Peter HolgerssonSmygsläpp. Wahlström & Widstrands redaktör Jacob Swedberg och förläggare Helene Atterling stod på scenen tillsammans med sin nya stjärnförfattare Emelie Schepp vid den inofficiella releasefesten på NP33 i Norrköping.

 

”Jag vill hjälpa förlaget att sälja”

 

Hon är ett marknadsföringsfenomen, men mest vill Emelie Schepp vara författare och bli läst. Hon längtar efter att se åklagaren Jana Berzelius gå på Norrköpings gator på film. Nu kommer Vita spår, uppföljaren till debuten Märkta för livet.

– I den här boken vill Jana Berzelius stänga dörren till det förflutna, det är inte värt att offra karriären på det förgångna. Så anländer ett X2000-tåg med en död kvinna ombord. Spåren leder till Danilo, som hon mötte i Märkta för livet. Åter står hon öga mot öga med den hon egentligen är.

Om några timmar ska Emelie Schepp stå i rampljuset, det blir smygsläpp av författarens andra bok om åklagaren Jana Berzelius, Vita spår, på konsthallen NP33 i Norrköping veckan innan den offentliga bokreleasen 19 maj. Just nu förbereder hon festen, det är ett lagarbete som kräver sin familj, både maken och dottern hjälper till med förberedelserna. Stolar ska fram, de nya böckerna placeras snyggt i ställ och godsaker, vita förstås, läggas upp på stora brickor.

Just nu ser hon ut som en helt vanlig mamma, håret i en tofs. Hon vill inte bli fotograferad, men går med på en bild i motljus.

 

Emelie Schepp bullar upp
Hårt arbete. Emelie Schepp bullar upp med godsaker inför festen.

 

Emelie Schepp har arbetat i reklambranschen i många år. När hon gav ut debutromanen Märkta för livet på eget förlag sålde den raskt i tusentals och efter några månader i tiotusentals exemplar och nu har titeln passerat hundratusenvallen. Men inte av sig själv. Hon har arbetat hårt med direktförsäljning på många fler ställen än Östergötlands bokmässa.

– När jag stod på Rejmyre marknad med hantverk så stod Emelie Schepp bredvid och sålde sin bok, vittnar kulturproducenten Linda Moberg. Så borde fler författare göra, det är ju den som skapat något som är den bästa säljaren.

Försäljningsframgångarna väckte uppmärksamhet. Hon fick förfrågningar om att föreläsa om sitt skrivande och om sin egenutgivning. Året efter debuten skrev hon kontrakt med Wahlström & Widstrand, ett förlag i Bonnierkoncernen. I kontraktet ingår att hennes böcker översätts och når utländska marknader.

Förra sommaren började Emelie spela in en deckarpod tillsammans med Sofie Sarenbrant, också hon östgötsk deckarförfattare. Samarbetet är givande trots att de på sätt och vis är konkurrenter, och ges ut av olika förlag.

– Vi delar med oss av våra erfarenheter av skrivandet i poden. Den har en enorm genomslagskraft, förklarar Emelie Schepp som sett hur webbradioprogrammet påverkat försäljningen. De som lyssnar kanske hellre väljer ljudboken än att läsa själva.

Helt nyligen bredde hon ut sig i en stor intervju på mittuppslaget i affärstidningen Dagens Industri. Åter var det den framgångsrika egenföretagaren som uppmärksammades.

 

Emelie Schepp – Vita spår
I väntan på läsare – Vita spår.

 

– Nu börjar det i rätt ände, inbunden bok, säger Emelie Schepp belåtet och tittar på det stora stället som är fyllt med den nya boken. Förra gången började vi med pocket, sedan storpocket. Till slut inbunden och så pocket igen. Nu är det inbunden bok direkt och så ljudbok, Katarina Ewerlöf läser också den här gången.

Emelie Schepp ska bli ett starkt varumärke, det märks att förlaget satsar. Författarens logotype, med det förlängda h:et är större än boktiteln. (Jo, hon har det på sin bil också.) Men det nya stjärnskottet lutar sig inte tillbaka och förväntar sig att bli omhändertagen.

– Jag vill hjälpa förlaget att sälja, det är de inte vana vid. Jag vill applicera det jag gjort tidigare men använda deras hjälp. Jag föreläser och signerar mycket.

Skrivandet, författarskapet, är ändå kärnan. Emelie Schepp läser spänningslitteratur och ser mycket på film. Att välja en kvinnlig åklagare till huvudperson var ett medvetet val.

– Jag saknade en stark kvinnlig karaktär som var lite udda, säger författaren om sitt val av huvudperson. Jana Berzelius har en offentlig roll som till exempel Lisbeth Salander i Stieg Larssons Milenniumtrilogi inte vill ha.

De som läst debutboken vet att åklagaren har en ovanlig bakgrund. Åter kommer läsarna i kontakt med hennes mörka sidor. Den här gången får läsarna även komma närmare hennes far.

Även om hon tar upp aktuella ämnen har hon inget bakomliggande syfte som att påverka läsarna eller samhället. Märkta för livet handlade om människosmuggling, en cynisk organisation som inte drog sig för att döda de som betalat dyrt för att komma till ett nytt land. Emelie Schepp menar att boken bara två år senare fått en ny aktualitet med tanke på alla flyktingar som dör på Medelhavet.

– Min största drivkraft är att underhålla men utifrån en betraktelse av verkligheten, säger Emelie Schepp. Jag vill skriva om det som försiggår i det fördolda.

Vita spår handlar om narkotikaaffärer. Att författaren satt sig in i sitt ämne inser jag när hon förklarar begreppet ”sväljare”, som också kallas ”body packers”, narkotikakurirer som sväljer förpackningar för att ta dem över gränser. Efter att boken skrivits kom verkligheten ikapp.

– För lite sen läste jag om ett barn från Kambodja som fått svälja 100 kapslar. Det gör bara vana sväljare.

Att skriva för film är en gammal dröm, nu är den drömmen inte så långt bort längre. Hon berättar att det finns stora aktörer i Filmsverige som är intresserade. Mellan intresse och färdig film ligger stora pengar som måste samlas in. Då räcker inte Norrköpings nya filmfond långt.

Plötsligt har Norrköping en potential för en kriminalfilmserie – om Emelie Schepps penna fortsätter att flöda i den hårda men också filmiska stil hon gjort till sin.

– Norrköping har ju fantastiska miljöer, säger Emelie Schepp innan hon åker iväg för att göra sig fin till kvällens fest.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Peter Holgersson och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KRIMINALROMAN

Vita spår
av Emelie Schepp
Förlag: Wahlström & Widstrand 2015

LÄNKAR
Emilie Schepp hemsida Facebook
Wahlström & Widstrand hemsida
Emelie Schepp skriver kontrakt med W&W reportage Kultursidan.nu 5/2 2014
Makaber debut av Schepp gläder recension Kultursidan.nu 6/6 2013

Tagged . Bookmark the permalink.