• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skyhög spänningsnivå i Schepps Vita spår (recension)

Vita spår
Vita spår. Märkta för livet har fått en uppföljare.

 

Vad som sedan händer vill jag helst inte veta

 

Nu är uppföljaren till Märkta för livet här. Vita spår är titeln och visst dyker hon upp igen – Jana Berzelius – åklagaren som fängslar och berör med sin dubbelnatur. Emelie Schepp heter bokens författare, vars karriär är en riktig framgångssaga, och miljön i deckaren kan inte vara mer intressant. Den utspelar sig nämligen i Norrköping.

Det är vinter. Spåren i snön är vita och avslöjande för den som flyr och flykten dyker upp i boken, nästan som ett tema. Emelie Schepp speglar samhället i sina böcker. (Ända sedan antiken har det varit ett sätt att problematisera ett samhälle när man i litteraturen speglar det i ett brott.)

Den här gången har Emelie Schepp tagit upp narkotikahandeln och begrepp som sväljare dyker upp. Unga kvinnor från Asien får svälja kapslar med narkotika och på det sättet frakta den över landsgränser. Vad som sedan händer med de unga kvinnorna i boken vill jag helst inte veta.

En kall vinternatt i början av romanen är vi på Norrköpings tågstation då en död kvinna hittas på toaletten på ett x2000-tåg. Samtidigt försvinner en annan kvinna. Åklagaren Jana Berzelius kopplas in på fallet. Det är upptakten till en rafflande berättelse som hotar att avslöja Janas förflutna.

När kriminalkommissarie Henrik Levin och hans kollega Mia Bolander får upp ett spår riktas misstankarna mot en person i åklagarens närhet. Ju mer Jana får veta om fallet, desto närmare henne själv kryper historien. Allt pekar på att en person från hennes förflutna är skyldig till grova brott. Jana vill hitta denna person innan någon annan gör det. Ett misslyckande skulle kunna beröva henne allt.

 

Emelie Schepp
Emelie Schepp speglar fenomen som finns i vårt samhälle.

 

Emelie Schepp skriver rappt och sceniskt. Hon började sin författarbana med ett teatermanuskript som hon vann en tävling med, vilket i sin tur innebar att hon fick pjäsen uppsatt av Östgötateatern. Senare i livet skrev hon två filmmanus innan hon gav sig i kast med bokformen. Det sceniska tänkandet har följt med in i romanskrivandet.

Intrigen i boken är avancerad och pekar framåt på så sätt att man vill fortsätta läsa, vill veta mer. Spänningsnivån är skyhög. Kopplingarna mellan olika personer och mellan dåtid och nutid utgör ett avancerat pussel som till slut visar upp sin helhetsbild. Jag är imponerad av intrigtrådarnas finurlighet.

Däremot ter sig tre fall av korruption inom den kår som arbetar med lagen som lite väl många. I alla fall med tanke på graden av korruption hos två av dem.

Emelie Schepp har vid något tillfälle sagt att hon skriver underhållning och att hennes böcker ska vara spännande. Hon ser inte sina böcker som politiska även om hon speglar fenomen i samhället. Själv tycker jag att en spegling av ett samhällsfenomen blir politiskt om än inte partipolitiskt. Det är under alla omständigheter ett perspektiv som tillför boken ytterligare en dimension.

Huvudpersonen Jana Berzelius är som sagt en dubbelnatur. I sitt yrke som åklagare är hon framgångsrik och oklanderlig. Privat däremot kan hon ta lagen i egna händer och begå brott. Hon är stilig och har en flott BMW. Det är klass på henne men hennes mörka förflutna förföljer henne som en skugga. Den här komplexiteten fängslar och gör henne intressant. Släktskapet med Elisabet Salander finns där.

Författaren tillhör den lilla skara som kan leva på sitt skrivande. Den första boken Märkta för livet skrev Emelie på fritiden och hon publicerade den själv. Hennes mål var att bli den som sålde bäst utifrån just den positionen. Hon nådde sitt mål med råge när hon lyckades sälja 40.000 exemplar på egen hand. Hennes bakgrund inom reklambranschen var säkert till stor hjälp i den bedriften.

Numer tillhör Emelie Schepp Wahlström & Widstrand förlag och hon skriver på heltid. Hon planerar att de två första böckerna ska ingå i en svit om åtta. Serien är nu såld till ett flertal länder. Jag kan bara säga att hennes utveckling är imponerande.

Till sist vill jag rekommendera Vita spår till alla spänningssökande Norrköpingsbor. Mixen av aktuella samhällsfenomen, spänning, välskrivet och rappt språk och en avancerad intrig gör läsningen till en rafflande njutning. Självklart är också Norrköpingsmiljön en stämningshöjare.

Någonstans utanför Norrköping sitter nu Emelie Schepp och skriver på sin tredje deckare. Det lär inte dröja alltför länge innan vi får följa Jana Berzelius fortsatta öde.

Text: Carina Johansson
Foto: Helén Karlsson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KRIMINALROMAN

Vita spår
av Emelie Schepp
Förlag: Wahlström & Widstrand 2015

LÄNKAR
Emilie Schepp hemsida Facebook
Wahlström & Widstrand hemsida
Emelie Schepp skriver om det fördolda reportage Kultursidan.nu 15/5 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Skyhög spänningsnivå i Schepps Vita spår (recension)

  1. Pingback: Emelie Schepp greppar ambulansvården – KULTURSIDAN.nu