• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Emelie Schepp greppar ambulansvården

Emelie Schepp
Larm. Emelie Schepp släpper snart Prio ett, tredje boken om åklagaren Jana Berzelius. Den här gången sätter hon ambulanssjukvården under lupp.

 

”Nu är andras ögon med från rad ett”

 

Prio ett. Begreppet kommer från ambulanssjukvården, som sätts under lupp i Emelie Schepps tredje kriminalroman. Första boken om åklagaren Jana Berzelius skrevs i hemlighet. Nu vågar författaren låta fler ögon vara med i skrivprocessen.

Det är Världsbokens dag 23 april och jag plöjer mig genom bokrean som redan är i full gång utanför Norrköpings stadsbibliotek. Det är mitt i Norrköpings bokfestival och stora porträtt av gästande författare hänger i fönstret. Ett av dem visar Emelie Schepp, vår egen lokala deckardrottning. Det är henne jag ska träffa.

4 maj släpper hon nya kriminalromanen Prio ett. Egentligen kommer den inte ut i handeln förrän 17 maj, men först vill hon ha releasefest här i Norrköping. Vännernas värme behövs innan de mer kallblodiga recensenterna tar vid.

 

Bokrea på Världsbokens dag
Bokrea på Världsbokens dag. I fönstret skymtar författarporträtt. Håkan Nesser, Jonas Hassen Khemiri och längst till höger Emelie Schepp. Alla tre mötte publiken i Stadsbibliotek på lördagen.

 

Mycket har hänt med författaren Emelie Schepp mellan första boken och nu den tredje. Då syftar jag inte på att hon och maken Henrik flyttat hem till Motala. Inte heller att hon fått ett stort förlag bakom ryggen och ges ut/ska ges ut i 28 länder (i juni släpps första boken Märkta för livet i USA, England och Australien). Frågan gäller just skrivandet.

– Jag har kommit på mig själv med att uttala efternamn på engelska, erkänner Emelie Schepp.

Viktigare är själva skrivprocessen. Första boken i serien om åklagaren Jana Berzelius skrevs i hemlighet, på kvällar och helger.

– Nu är andras ögon med från rad ett, många är involverade i skrivprocessen. Det blir mycket bättre men det är upp till mig att välja vilka råd jag ska ta hänsyn till.

En riktig förläggare är A och O hävdar Emelie bestämt. Och rekommenderar författare in spe att betala för råd och korrekturläsning. ”Det måste inte kosta så mycket”.

Henrik Schepp jobbar i bakgrunden. Han ställer ordning i Mellanrummet där Emelie ska föreläsa om ett par timmar. De tidigare romanerna ställs upp på smala röda bokhyllor som lutar sig mot den grå betongväggen. Han jobbar i bakgrunden även på ett mer bildligt plan. Henrik och Emelie bildar ett tajt team.

– Henrik och jag och folk från förlaget arbetar fram strategin för böckerna. Jag tror folk inte förstår hur mycket jobb det är bakom en bok. Vi måste fatta beslut om marknadsföring, omslag, baksidestexter. exemplifierar hon.

Emelie minns journalisten som var överraskad över att en kvinnlig författare får hjälp av sin man. Tvärtom är vanligt, med fruar som bokar författarsamtal och packar boklådor. Det är uppenbarligen en ny tid nu.

 

Emelie Schepp
Lagarbete. Henrik Shepp backar upp hustrun Emelies författarskap.

 

Prio ett utspelas förstås i Norrköping och tar fart när ambulanssjukvårdaren Philip Engström och kollegan får ett prio ett-larm i Eneby. Ja egentligen heter det ”specialistsjuksköterska med inriktning mot ambulanssjukvård” men så går ju inte att skriva i en bok.

– Jag skildrar ambulanssjukvården. Personalen kan jobba inte bara 12 timmar, inte bara 24 utan till och med 36 timmar i sträck. Det är förskräckligt!, säger Emelie Schepp. Det finns lagstadgat om hur länge lastbilschaufförer får jobba men inte för ambulanssjukvården. Och så ska de rädda liv!

Hon har läst på ordentligt, gjort research för att lära sig så mycket som möjligt om ämnet. En god vän med bakgrund i ambulanssjukvården har också hjälpt till. Titeln är förstås en yrkesterm, det handlar om liv eller död.

Jag vet att Emelie Schepp enbart är ute efter att underhålla. Driva politik får andra göra. Ändå skriver hon nära verkligheten, ofta om ljusskygga saker. Här sätter hon ett nytt ämne under lupp.

– Jag blir tillfrågad om att skriva debattartiklar men det säger jag blankt nej till. Men som författare återspeglar jag förstås samhället.

Nå, läsarna kommer naturligtvis att återknyta bekantskapen med den skarpa åklagaren Jana Berzelius, hon som också kan konsten att slå hårt.

– Den här gången tvingas hon anpassa sig efter personer i sin närhet, säger Emelie utan att avslöja mer.

Jo, apropå flytten till Motala, läsarna får göra en utflykt till den lilla staden vid Vättern.

Även med förlaget i ryggen är marknadsföring lika tufft som när hon och Henrik baxade in de första utgåvorna av Märkta för livet i garaget. Hon måste fortfarande stå där och sälja sina böcker, möta publiken, le och skriva en hälsning – ”vilket namn ska jag skriva?” Hon gör det med glädje.

– Återförsäljarna ger mig förtroendet att låta mina böcker stå i deras bokhyllor Jag måste förtjäna det förtroendet, annars åker de ut.

Nu lägger Henrik ut reklamkort, ett på varje stol i Mellanrummet. Med bild på Prio etts omslag och en kort text. Det blir många kort.

De som kommer till föredragen vill gärna höra om hennes författarresa. Även jag är imponerad av tjejen som inte accepterade nej från förlag efter förlag utan bestämde sig för att ge ut sin bok själv och marknadsföra den på bästa möjliga sätt. Hon har fått efterföljare. Och hon har hört av fler förläggare än en att de ångrar sitt ”nej”.

Klockan ett fylls sittplatserna i Mellanrummet. Publiken plockar upp reklamkorten och tummar lite på dem. För första gången läser Emelie Schepp högt ur Prio ett. Det är ju ändå Världsbokdagen.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

20–23 april 2016
Norrköpings bokfestival

MELLANRUMMET Stadsbiblioteket

23 april 2016
Emelie Schepp
Författarmöte

KRIMINALROMAN

Prio Ett
av Emelie Schepp
Förlag: Wahlström & Widstrand 2016

LÄNKAR
Emilie Schepp hemsida Facebook
Wahlström & Widstrand hemsida
Skyhög spänningsnivå i Schepps Vita spår recension Kultursidan.nu 25/5 2015
Emelie Schepp skriver om det fördolda reportage Kultursidan.nu 15/5 2015
Emelie Schepp skriver kontrakt med W&W reportage Kultursidan.nu 5/2 2014
Makaber debut av Schepp gläder recension Kultursidan.nu 6/6 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Emelie Schepp greppar ambulansvården

  1. Pingback: Prio ett | Bokhyllan

  2. Pingback: Schepps Prio ett både kuslig och välskriven (recension) – KULTURSIDAN.nu