• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dansens vecka bjuder upp hela länet

Buggigt
Bugggigt. Norrköpings sportdansare lockade många att stanna till för att se på uppvisningen.

 

”Jag blir glad av musiken och glad av att dansa”

 

Får jag lov? Dansens vecka bjuder upp i hela Östergötlands län. I sol och snålblåst startade festivalen i centrala Norrköping på lördagen. Norrköpings Sportdansare buggade i stadig fyrtakt medan Caporales San San Símon Suecia förberedde sig på sin tur.

Dansens vecka bjuder alltså upp i tio kommuner i hela länet. Barndans, vuxendans, föreställningar, prova på och dansfilm.

 

Carina Laine och Mathias Hansson
Motionärer. Carina Laine och Mathias Hansson från Norrköpings sportdansare vill locka fler att bugga, för nöjes skull eller för att börja tävla.

 

Solen lyser i snålblåsten och håller det utlovade regnet borta medan dansgrupperna tar tur mellan Spiralen och Spiralen tidigt på lördagseftermiddagen. Att synas är att värva nya danspartners.

– Vi gör reklam för oss, säger Mathias Hansson från Norrköpings Sportdansare.

Både erfarna tävlingsdansare och nybörjare deltar i uppvisningen som förhoppningsvis leder till tillökning i dansfamiljen.

– Det ger glädje, en jättebra motionssport och alla kan vara med, framhåller kollegan Carina Laine. Om man bara får prova på lite så man man fast sen.

Båda är klädda i Sportdansarnas getingfärger – svart och gult. De känns igen sedan när de svänger i buggens virvlar.

Snart lyser det om dansgänget från Caporales San San Símon Suecia. De står näst på tur och tänker både göra uppvisning och erbjuda workshop för hugade. Boliviansk dans är en fest för ögat med glittrande fantasikläder och snabba steg. Men just nu förbereder de sig, flickor och kvinnor flätar håret, ett par småflickor har klätt om i de korta kjolarna.

– Jag blir glad av att lyssna på musiken och glad av att dansa, säger Erika Byrén.

Hon är uppvuxen med den bolivianska dansen men känner många tjejer som tar upp dansen i vuxen ålder. Den är speciell med sin teknik för att snurra upp kjolarna.

– Det har tagit tid för mig att lära mig. I början är det svårt, man måste träna. Men så är det med all dans, det går bara man har musiken i kroppen.

 

Erika Byrén
Glitter. Bakom Erika Byrén förbereder Caporales San San Símon Suecia sig för sin uppvisning. Dansarna bär fantasifulla dräkter med mycket paljetter. Hårets fästs upp i två stadiga fiskbensflätor.

 

Dansens vecka pågår i hela Östergötland från lördag till fredag. Dansskolor och danskompanier visar upp sig. Ibland handlar det om att dansa med, som i passen med Friskis & Svettis i Söderköping. I Finspång ges Lövkoja en dansföreställning för små barn. Dansfilmen om hihoparna Martha & Niki visas både i Finspång och i Valdemarsvik. Valdemarsvik är annars en stark ort för Zumba-tekniken.

I Norrköping finns flera dansskolor som förstås vill locka till sig nya dansare inom alla genrer från balett till hiphop. Bland studenter har Lindyhop, föregångaren till buggen, växt sig stor. Prova på.

Flera skickliga danskompanier, som House of Silfver och Legacy Family, gör gemensam sak och kör uppvisning ihop. Långt bortifrån kommer dansarna från Kenya som ger uppvisning tillsammans med kamrater från De Geergymnasiets danslinje en förmiddag i mitten av veckan.

Dansens vecka avslutas den 29 april. Då firas Dansens dag runt om i världen som en hyllning till Noverres, en pionjär inom balettkonsten.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

DANSENS VECKA Östergötland

23 – 29 april 2016
Arr: Dans i Öst/Region Östergötland samt dansarrangörer i tio kummuner i Östergötland

LÄNKAR
Dans i Öst, Region Östergötland Dans hemsida Facebook program

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.