• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Emelie Schepp skriver kontrakt med W&W

Snabb framgång. Emelie Schepp debuterade i somras med thrillern Märkta för livet. Med kontrakt i handen och ett stort förlag bakom ryggen kan hon koncentrera sig på att skriva och slipper slita med försäljningen.

 

Tre böcker och utlandssatsning

 

Jana Berzelius skulle inte kunna göra det bättre. Emelie Schepps åklagarhjältinna segrade i actionthrillern Märkta för livet med professionalism och oortodoxa metoder. Ungefär som Emelie Schepp själv. Med hårt arbete och oortodoxa metoder har hennes debutbok sålt i 35.000 exemplar sedan hon gav ut den på eget förlag i somras.

En sådan framgång går inte obemärkt förbi. Litterära agenten Grand agency läste boken och hörde av sig till författaren.

– De har förvärvat rätten att representera mig som författare och att sälja bok- och filmrättigheterna, svarar Emelie Schepp i en mejlintervju. All kontakt med förlag och filmbolag sker via dem. Hittills har de gjort ett väldigt bra arbete i Europa och Sverige.

 


Glad bokförsäljare på Östergötlands bokmässa i höstas. Med lockande mässpris sålde böckerna som smör – och byggde efterfrågan på nästa.

 

Det stora bokförlaget Wahlström & Widstrand har nu skrivit ett trebokskontrakt med Emelie Schepp. De ger ut Märkta för livet som storpocket i höst. Förläggaren Åsa Selling skriver i ett pressmeddelande om ”en bok och ett författarskap som höjer sig över mängden och är här för att stanna.” På köpet kan Emelie Schepp räkna in försäljningen från sju länder.

– Jag har klartecken från Nederländerna, Tyskland, Norge, Danmark, Italien, Polen och Sverige.

Var det här ditt mål från början – att blir intressant för ett riktigt stort förlag? 

– Jag hade som mål att inom två år bli Sveriges främsta egenutgivare, jag lyckades uppnå det på mindre än ett år och tack vare framgångarna väcktes intresset från ett så anrikt förlag som Wahlström & Widstrand.

Detta innebär att du kan fokusera på författandets mer normala innehåll – att skriva och att prata om ditt skrivande. Hur känns det?

– Det känns både fantastiskt och utmanande. Jag har många föreläsningar inbokade under våren och ser fram emot att inspirera fler till att våga skriva och sälja sin bok.

 


Ska få inte bara en uppföljare, utan två.

 

Men kan W & W förvalta ditt imponerande marknadsföringsarv? Har du en ”peka med hela handen”-marknadsföringsklausul i kontraktet?

Nej, däremot tror jag att vår samlade erfarenhet kommer att leda till någonting bra.

Det viktigaste är ändå innehållet. Janas bakgrund var starkt kopplad till den människohandel Emelie Schepp skildrade och författaren bytte berättarfokus mellan nuet och hennes minnesfragment. Vilka utmaningar ställs hon nu inför som författare?

– Jag ställs inför flera utmaningar. Och det gör Jana Berzelius också. Hennes karaktär är unik och det är min uppgift att förvalta den väl. Även i uppföljaren kommer man att möta hennes minnesfragment.

Vad kan du avslöja om nya boken? Innehåll? När kommer den? Titel?

– Uppföljaren släpps våren 2015. Jag kan inte avslöja mer än att spänningen fortsätter.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Eva Lindblad och Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Emelie Schepp hemsida
Grand agency hemsida
Wahlström & Widstrand hemsida
Makaber debut av Schepp gläder recension Kultursidan.nu 6/6 2013
Norrköpings starka lag till bokmässan reportage Kultursidan.nu 17/9 2013

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157640555943233″]

Tagged . Bookmark the permalink.