• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

K + M + R + L: Vilsna själar missar livet (recension)

K+M+R+L, Marieborg
Fan! Fan! Fan! Jag missar allt. Jag missar alltid allting. Den här gången har Kaj missat semesterflyget.

 

Uppgiven, livädd, panikslagen, självkritisk

 

”Vilsen människa söker…” är det samlande temat för Marieborgs folkhögskolas teaterproduktioner i år. ”Vilsna människor flyr…” skulle kunna skrivas med stora röda bokstäver på uppsättningen av K + M + R + L.

Vi har fått se både K + M + R + L och annat av Göteborgsdramatikern Mattias Andersson spelas tidigare i Norrköping, då i Angelworks regi. Nu är det alltså nyutbildade teaterpedagoger (två års utbildning) som regisserat kamrater från folkhögskolans teaterlinje (ett års utbildning). Marieborg spelar fem olika pjäser, en egen festival inom Norrköpings stora Scenkonstfestival som äger rum i kulturkvarteret Hallarna, främst på Teater Bråddgatan 34.

Bara initialerna, det känns magert, som urholkat på liv. Allteftersom lär vi ändå känna Kaj, Maj, Roger och Linda. Som om det hjälpte, varje ansats till försök att fylla livet med mening avbryts innan det påbörjats. Uppgivne losern Kaj, livrädda Maj, panikslagna Roger och självkritiska Linda.

Scenografin utgörs av flyttbara svarta kuber, minimalt med rekvisita. De rör sig inom ett område som avgränsats av gulsvart varningsband som tejpats på golvet. Farlig zon! Farlig zon!

Scenerna är korta, fragmentariska. Alla skådespelare är på scenen under den timslånga föreställningen, i ljus, ur ljus. De positionerar om sig.

 

K+M+R+L, Marieborg
Positionering. K + M + R + L gestaltas i fragmentariska stycken. Maj använder de svarta kuberna till förhöjda scener.

 

Det krävs alltså flera knuffar av ödet innan Kaj och Maj gör slag i saken och träffas hemma hos. Inte ens då är det så säkert att det blir någon lycka. Maj vill så gärna ha någon men hon är ju så rädd. Och Kaj, han vet ju inte vad han vill.

Knuffar ödet ihop dem fler gånger är risken stor att det blir som med Roger, vars panik växer med fostret i sambons mage. Och det är inte Linda som är modern.

Jag läser om uppsättningen från 2011 att det slutar i någon form av hopp. Här väljer regissörerna att låta undertexten gå i mörkaste svart. Det som hindrar uppsättningen från att stanna som eländesdystopi är de poetiska inslagen, startade av Maj, uppbackade av pregnant ljussättning. Teaterkonsten mår i alla fall prima.

Brist på programblad och tidsbrist hon mig sätter stopp för information om ensemblen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

9, 10, 23 maj 2015
K+M+R+L

av Mattias Andersson
Prod: Marieborgs folkhögskola
Spelas under Norrköpings Scenkonstfestival

LÄNKAR
Marieborgs folkhögskola hemsida
Norrköpings Scenkonstfestival hemsida Facebook
Oemotståndliga K+M+R+L recension Kultursidan.nu 21/3 2011

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.