• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Oemotståndliga K+M+R+L

KMRL
Snart möts de. Men först missar de flyget.

 

Ur håglöshetens gråa dimma

 

På Kulturhuset visas K+M+R+L i regi av Adam Tillberg. Denna dramatiska komedi skrevs 1998 av göteborgaren Mattias Andersson.

De uppräknade bokstäverna i pjäsens titel står för förnamnen på de medverkande rollkaraktärerna: Kaj, Maj, Roger och Linda. Dessa unga människor befinner sig alla  i en situation av tilltagande ensamhet och förtvivlan. Vardagen präglas för dem av arbetslöshet och pengabekymmer, meningslösa komvuxkurser och platsannonsörers mekaniska uppmaningar om kreativitet och positivt tänkande. Deras tidigare drömmar om att bli artister, fotbollsproffs och fotomodeller framskymtar emellanåt som naivt hånfulla ekon ur det förflutna.

Kaj och Roger känner varandra sedan skolåren och detsamma gäller för Maj och Linda. Slumpen, eller möjligen ödet, sammanför småningom Kaj med Maj och Roger med Linda. Föreställningen når sitt klimax när de fyra strålar samman på en fest i Majs lägenhet. Där föds, åtminstone för ett av de nybildade paren, en förhoppning om att kunna lyfta sig upp ur håglöshetens gråa dimma.

Grundintrigen är tämligen enkel. En variation på temat pojke möter flicka, eller kanske snarare pojkar möter flickor. Men Tillberg lyckas i sin opretentiösa uppsättning att göra det hela intressant. Mycket intressant till och med. Med små medel får han karaktärerna att verka levande på ett sätt som gör dem ganska oemotståndliga.

Starkast framträder kanske Johan Pettersson som den frustrerade, burduse och ständigt svärande Kaj. Fint är också samspelet mellan honom och Kajsa Wallin, som spelar den mer tillbakadragna Maj. Den blyga attraktionskraft som efterhand växer fram mellan Kaj och Maj känns verkligen övertygande.

Imponerar gör även Helena Lord som den lätt neurotiska Linda, vars dag kan bli förstörd om hon av någon anledning väljer att ta på sig en ärtgrön tröja istället för en gurkgrön.

Jakob Sjöberg är charmig som den sympatiske men vankelmodige Roger. Denne känner sig instängd i ett livlöst äktenskap som han förmodligen inte har kraft att bryta sig ur.

Det dystra grundton som genomsyrar Anderssons drama blir aldrig helt förhärskande. Åtskilliga gånger får man anledning att skratta åt de medverkandes resignerade försök till att ta sig ur den till synes meningslösa tillvaron. Mot slutet väcks också, som tidigare nämnts, en känsla av förhoppning och förändring. Slutscenens fiktionsbrytande inslag ger en antydan om att allt kan hända. Möjligheterna finns i denna vår omöjliga värld.

Gå till Kulturhuset och se K+M+R+L!

Lars-Ove Östensson

 

 • KULTURHUSET Norrköping

 • 19 mars – 10 april 2011
  8-9 april
  på Café Broadway
 • K+M+R+L
  av Mattias Andersson
  Regi: Adam Tillberg
  Medverkande: Helena Lord, Johan Pettersson, Jakob Sjöberg, Kajsa Wallin
  Produktion: Angelworks

 

Tagged . Bookmark the permalink.