• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Angelworks sätter upp Utanför mitt fönster (reportage)

Det var länge sedan Ingbritt Swanö Wiklander själv stod på scenen
Ålderssminkning. På några minuter blir Ingbritt Swanö Wiklander 30 år äldre.

 

Ingbritt Wiklander spelar roll efter 17 år

 

– Knip ihop ögonen så jag ser var jag ska fylla i rynkorna. Sofia Stålhammar har lagt ljust grått över Ingbritt Swanö Wiklanders ansikte för att få hyn att tappa lystern. Det krävs en hel del smink för att få Ingbritt att åldras 30 år. Hon ska gestalta Ester, 85, en biroll i Angelworks nya uppsättning Utanför mitt fönster.

– Jaha, först får man spela flickroller, sedan ingenting och så får man spela gamla tanter, skämtar Ingbritt Swanö Wiklander. Det är 17 år sedan jag stod på scenen senast. Nu kanske jag inlett en ny karriär.

Ingbritt Swanö Wiklander är en lokal teaterprofil. Hon är lärare på De Geergymnasiets teaterestetiska program i Norrköping och regissör för amatörteaterspelen i Hällestad utanför Finspång. Den nya ”karriären” som efter en månads repetitioner  har premiär på Teater Bråddgatan 34 på torsdag inleds med rollen som Ester som ligger på sjukhus.

– Vi saknade en Ester länge, men så kom jag att tänka på Ingbritt, som var min lärare i rollgestaltning. Jag ringde och bad henne komma och prova lite och det var klockrent, säger Louice Ottosson som har huvudrollen i Utanför mitt fönster.

– Det är smickrande att blir tillfrågad och är spännande att jobba ihop med Louice. Det är bara en liten roll men den är tydligen viktig, upplyser Ingbritt Swanö Wiklander. Det är bra att åter känna hur det känns, att själv pröva på det jag lär ut i skolan och när jag regisserar.

Carl Adam Tillberg regisserar alltså ännu en pjäs av Mattias Andersson. Tidigare har Angelworks satt upp K+M+R+L, på Kulturhuset förra våren. Utanför mitt fönster handlar om Josefin (Louice Ottosson) vars pojkvän Roger är svartsjuk och kontrollerande. Niklas Eriksson spelar pojkvännen medan Bawan Ahmad spelar Samir, som Roger tror uppvaktar Josefin.

– Mattias Andersson är en så otroligt duktig och färgstark dramatiker. Han berättar vardagshistorier på ett sätt som inte är diskbänksrealism. Utanför mitt fönster är en väldigt svart text men det finns små bitar av humor också, säger Carl Adam Tillberg och avslutar: De lyckliga stunderna bleknar bort. Och man ser bara svärtan.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

  • 25 oktober – 3 november 2012
    Utanför mitt fönster
    Av Mattias Andersson
    Regi: Carl Adam Tillberg

    • MEDVERKANDE
      Louice Ottosson
      Niklas Eriksson
      Bawan Ahmad
      Ingbritt Swanö Wiklander

    LÄNKAR
    Angelworks – Utanför mitt fönster hemsida
    Oemotståndliga K+M+R+L recension Kultursidan.nu 21/3 2011

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Angelworks sätter upp Utanför mitt fönster (reportage)

  1. Pingback: Våga chansa Utanför mitt fönster (recension) | KULTURSIDAN.nu