• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Inspirerande tecken på Galleri Femman (recension)


Inspirerande tecken. Galleristen Agneta Westerdahl tillsammans med konstnären Falah Alani.

 

Runtecken som kulturens byggstenar

 

Bokstäver är kulturens byggstenar och runskriften är de första vi äger. Den som kunde tyda tecknen, rentav skriva, sågs som en kunnig man, näst intill en magiker, en Odens like.

Inspirerad av det första tecknet kallar Falah Alani sin utställning på Galleri Femman. Det är ett väl sammanhållet tema. Jämnstora verk med tecken mot fält i den färgskala man känner igen som Alanis: kraftfullt rött, blått, grönt, grått, svart. Om och om igen prövar han konceptet och finner nya balanser, associationerna går bland annat till heraldikens fält.

Tidigt i våras ställde Falah Alani ut på Galleri Kronan, den större utställningen Sång av aska. Det var ett sorgekväde från kriget i Irak, ett tungt vittnesmål som räknade helikoptrar, soldater och döda. Även där var tecken mot fält återkommande inslag, då ristade med en mer tragisk innebörd än dagens hoppfulla budskap.

Det är inte nödvändigtvis äkta runtecken Falah Alani målar på sina verk och varför skulle han göra det? Han som kommer från en kultur som var långt mer utvecklad och förfinad när Nordens folk tog med teckenkonsten hem från sina långa resor. Men också där började skriften med enkla streck.

Spännande är mötet mellan runtecknen och konstnärens egenart. Man får gärna känslan av just grovt ristande när tecknet öppnar nya vägar i underlaget. Verken är i akryl med tillägg av collage. Med tecknen kommer det något mer.

Utställningsperioden är en vecka kort, söndag är sista dagen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI FEMMAN Norrköping

  • 20 – 28 oktober 2012
    Inspirerad av det första tecknet
    Falah Alani
    Måleri

LÄNKAR
Falah Alani hemsida
Galleri Femman hemsida
Falah Alani sjunger om kriget på Galleri Kronan reportage Kultursidan.nu 13/4 2012

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.