• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Snart blir det Grymt galet på Skandiateatern (reportage)

Inger Nilsson med Anders Håkansson och Pernilla Parzyk samt Carina Perenkranz och Pontus Helander

Grym ensemble. Regikonsulten Inger Nilsson tillsammans med Anders Håkansson och Pernilla Parzyk som spelar Roger och Anna samt Carina Perenkranz och Pontus Helander som gestaltar Pia och Gunnar.

 

”Man ska skratta och sätta skrattet i halsen”

 

Inger Nilsson möter redan i foajén och slussar vidare in i Skandiateaterns dunkla salong. Det är en ödmjuk ”regikonsult” som tonar ner sin roll i Chopp events uppsättning av Grymt galet av brittiske dramatikern Willy Russell.

– De i ensemblen är jätteproffsiga. Säger man A och B så fyller de på med resten av alfabetet. Jag kommer ner lite då och då och tittar.

Inte desto mindre behövs hon, ögat utifrån som reagerar och hjälper till att söka lösningar. Inte minst för att det ska bli både roligt och lite bitskt i komedin som planterats om i tid och geografi, från påhittade förorten Castlehills år 1976 till dagens Rambodal i Norrköping.

Där bor Anna och Roger och dit har Pia och Gunnar nyligen flyttat. Att Anna och Pia är systrar är en extra skruv i komedin som ensemblen hittat på.

– Det är två väldigt bra tjejroller!, säger Inger Nilsson uppskattande. Annars är det ofta så att tjejerna får ”lägga upp bollen” och killarna tar hem poängen.

Carina Perenkranz spelar Pia som vill passa in medan Pernilla Parzyk är storasyster Anna vars man Roger är ankaret i Rambodals villaförening.

– De sitter fast i sina normer och Gunnar ifrågasätter det, analyserar Pernilla Parzyk. Allt ska vara så perfekt och ”normalt”.

Pernilla Parzyk känner vid det här laget övriga i ensemblen väl. Naturligtvis efter alla reklamfilmer som hon och Carina Perenkranz gjort tillsammans, men redan sommaren 2010 var hon med på Kråkholmen. Vägen till Anna, som hon gestaltar, har gått genom texten.

– Det enda man har är ett manus. Jag brukar läsa och läsa och läsa. Vad säger hennes repliker och relationer om henne som människa? Jag jobbar vidare med kroppen, vad hon har för rörelser? Hur skrattar hon?, förklarar Pernilla Parzyk.

– Vem lyssnar hon på – och vem lyssnar hon inte på? Det har med status att göra. I Annas fall är det väldigt hotfullt med den motbild som Gunnar representerar. Hon är den som sätter trenderna i radhusområdet och som andra rättar sig efter.

– Vilket liv man än lever så har man lätt att fastna, kommenterar Inger Nilsson. Det är inte radhuslivet i sig som är fel utan man ska välja själv hur man själv vill ha det.

Premiär på Skandiateatern på fredag.

– Man ska skratta, sätta skrattet i halsen och tänka efter lite. Och sedan känna att man haft en rolig kväll, tycker Pontus Helander. Kanske man slutar äta räkor varje fredag och väljer chili con carne nästa gång. Eller tvärt om.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

 • SKANDIATEATERN Norrköping

 • 26 oktober – 4 december 2012
  Grymt galet
  Av Willy Russel
  Regikonsult: Inger Nilsson

  • MEDVERKANDE
   Pernilla Parzyk
   Anders Håkansson
   Carina Perenkranz
   Pontus Helander

LÄNKAR
Skandiateatern hemsida

FLER BILDER FRÅN PRESSVISNINGEN – KLICKA
[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157631834029879″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Snart blir det Grymt galet på Skandiateatern (reportage)

 1. Pingback: Rolig när fasaden krackelerar i Grymt galet (recension) | KULTURSIDAN.nu