• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Handkopierat av Anders Mattsson på NP33 (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8111966746/[/flickr]

Begrundan. Anders Mattsson ställer ut svartvita naturfoton på NP33.

Snabba återblickar på tidlösa motiv

 

Handkopierade fotografier av Anders Mattsson / naturmotiv. Tågordningen i NP33:s presentation av fotoutställningen i Chamberts galleri saknar inte intresse. Handkopierade fotografier. Anders Mattsson. Naturmotiv. Låt oss följa den.

– Jag är så jävla trött på digitala utskrifter, säger han och visar hur han skuggat, lite här och efterbelyst lite där på det matta fotopapperet som mjukt lyfter effekterna av motivens ljus, dis och skuggor. De finkorniga skiftningarna av ljust grått, mörkare och nästansvart är utsökta.

Fotopapperet är i A4-format men bilderna, inklusive den svarta bildkanten, upptar endast en mindre del av ytan. Resterande är vitt, som en naturlig passepartout. En plexiglasskiva täcker och sträcker sig utanför papperets kant. Man måste komma bilderna till mötes.

Anders Mattsson har ställt ut på hemmaplan förr. Första gången visade en kaxig 22-åring foton på Stadsbiblioteket. Då begärde han ledigt från kopistjobbet på Beckmans foto – ”borgmästaren ska inviga min utställning”.

– Jag hade inte sagt innan att jag skulle ställa ut. Beckman var sträv och inget jag gjorde dög. Nu förstår jag ju att det var en bra skola.

Anders Mattsson fotograferade för Östgötateatern innan han lämnade Norrköping. Han hamnade på Malmö teater, där, vad jag kan se på bilderna från hemsidan, han och teatern utvecklats parallellt. För att inte tala om pappersmakeriet – han ställde ut på Konstforum för några få år sedan. Har han någon kaxighet kvar så må den vara befogad.

Tre platser på jorden möts på galleriets väggar. Svarta pärlan är en dypöl i Kolmården där killen från Åby gungade vid strandkanten så vågorna gick. På bilderna speglar sig himlen i den stilla ytan. Skogen står tät, hög och hela bilden andas hemlighet.

Madeiras eucalyptusskogar försvinner in i den fuktiga dimman, eller kanske rentav molnen som touchar öns höga berg. Tystnad. Ställt mot det knastrande gruset på skånska grusvägar. Fotografen kliver inte ens av cykeln. Svarta pärlan 1993. Madeira 1998. Skåne 2010. Snabba återblickar på tidlösa motiv är värda en stunds begrundan.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


  • NP33 Norrköping

  • 20 oktober – 25 november 2012
    Naturmotiv – handkopierade fotografier
    Anders Mattsson

 

LÄNKAR
Anders Mattsson hemsida
NP33 hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157631826260054″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.