• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dags att söka till Eastwood 2011

Boel Zetterman
En dag vid vattentornet. Boel Zetterman ställer upp i visuell miljö.

 


Lär dig filma på riktigt. Boel Zetterman ansvarar för Eastwood, Östergötlands växthus för unga filmare. Film 3:00 min.

 

Sökes: unga filmtalanger, särskilt tjejer

 

För en månad sedan hade tre kortfilmer premiär på Harlekinen i Norrköping – Lördagshjältar, Hela havet stormar och Keep this alive.

Filmproducenten Boel Zetterman vid Eastwood, Östergötlands växthus för unga filmare, är stolt över sina tre filmteam och deras verk och berättar om tuffa inspelningsdagar med uthålliga barn som tar om sommarscener i höstkalla vatten. Och om en ung filmregissör som klipper ihop sin första film under långa nattpass.

Lördagshjältar är Jeanette Söderwalls och Elisabeth Dahlströms dokumentär om ett rockband i Finspång. Hela havet stormar, i regi av Anna Häll, med manus av Frida Lindgren Karlsson, är en äventyrsfilm för barn. Gymnasisten Lina Stéen har regisserat  Keep This Alive, ett kärleksdrama på liv och död som hon skrivit manus till tillsammans med Hanna Kannerstål.

Från start till mål har det tagit dem kortare tid än ett år och det är vad Boel Zetterman räknar med när hon nu söker nya förmågor som vill arbeta med film. Hårt arbete är det som gäller men i gengäld ger Eastwood stöd med både teori och praktik. Inledande seminarier om manusskrivande byggs på med träffar om ljud, ljus och filmklippning.

– Om man är med i Eastwood ska man få den hjälp man behöver och få möta de människor i branschen man behöver, säger Boel Zetterman.

Hon berättar som ett exempel hur filmteamet kring Hela havet stormar fick träffa Catti Edfeldt som regisserat en rad barnfilmer, den senaste är Förortsungar.

Sista ansökningsdatum är 15 april.

– Man kan skicka in några rader om vem man är och vad man har gjort och vad man vill göra, förklarar Boel Zetterman.

Tre till fyra idéer väljs ut men antalet deltagare blir fler än så. Filmande kräver mer än en regissör och Eastwood är också öppet för den som är intresserad av filmfoto, ljud eller manusskrivande.

Tjejerna då? I sommar genomför Eastwood också ett filmläger, eller rättare sagt ett ”storytelling-läger” enbart för tjejer mellan 15 och 26 år.

– Det är många fler killar som håller på med film, från den högsta långfilmsnivån till lägsta regionala nivå. Nu har regeringen skjutit till pengar, man har sagt att ”nu vi ska gå till botten med det hela och åtgärda det här från början”.

Efter lägret länkas också de deltagarna in i Eastwoodsprojektet.

Det blir många nya kortfilmer att se nästa år.

Text och film: Ann-Charlotte Sandelin

EASTWOOD
Östergötlands växthus för unga filmare

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Dags att söka till Eastwood 2011

  1. Pingback: Fyra fantastiska kortfilmer får premiär på Cnema | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.