• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

5:e upplagan av Film Freaks

FilmFreaks
Några av filmskaparna som deltar i Film Freaks. Fr.v Carl Lohman, Sofie Lekander, Lisa Gustavsson och Hans-Christian Carlsson.

 

Unga filmare kommer till tals

 

På fredag, den 15 april, är det dags för filmfestival. Då går Film- och Musikgymnasiets filmfestival Film Freaks av stapeln för femte gången. Jag träffar några av deltagarna tillsammans med festivalarrangören och tillika läraren Human Golmohammadi på skolan exakt en vecka innan premiärdatum, och det är en grupp nöjda om än något nervösa filmare som ställer upp på intervju.

Festivalen har varit en årlig tradition sen 2006, men festivalen i det format den är nu är dock inne på sitt femte år. Första året var det lite mera öppet för alla, säger Human Golmohammadi, men under de senaste fem åren är festivalens deltagare uteslutande avgångselever. Dessa har nu haft tre månader på sig att gå igenom hela filmens produktionsprocess för att sedan få visa slutresultatet på festivalen, där Publikens pris kommer delas ut till en lycklig vinnare.

Filmerna som visas i år är Keep this alive, Slå mig, Tiden min vän, Tillsammans ensam och Varde ljud. Bakom vardera filmer står en eller flera unga filmskapare. Lovisa Ekecrantz, Beatrice Harrysson och Sofie Lekander är skaparna av Slå mig. Hans-Christian Carlsson står som ensam upphovsman till Tiden min vän, medan Tillsammans ensam har gjorts av Lisa Gustafsson, Tuva Torjusen och My Wejros.  Jonas Hankvist Linfors, Filip Jounot, Carl Lohman och Simon Stille Öster, några av dem medlemmar i filmföreningen ETK-media,  står i sin tur bakom Varde ljud. Lina Stéen har gjort filmen Keep this alive, som även varit del av Visualiseringscenters och Cnemas talangprojekt för unga östgötska filmare – Eastwood.

Just i år har man från skolans sida gått in för att göra arbetet med filmfestivalen till ett mera gemensamt företag. Likt alla andra avgångsklasser i gymnasiet måste även Film och musikgymnasiets elever göra ett avslutande projektarbete, och detta har i år slagits samman med filmfestivalen. Detta har bland annat gjorts för att elevernas arbetsbörda skall bli mer hanterbar, säger Human Golmohammadi. Filmernas längd har också begränsats till 15 minuter, alltså till ett kortfilmsformat.

– Eleverna på skolan får under de två första åren främst studera långsfilmsformatet, men nu under det tredje året har de fått frångå detta till förmån för kortfilmen.  Poängen med att arbeta i kortfilmsformatet är att det skall finnas mer tid att genomarbeta sådant som innehåll och estetik, säger Human Golmohammadi. Vidare så gör längden på filmerna också att det blir lättare för eleverna att sedan distribuera dem till andra filmfestivaler.

De unga filmarna håller med om att det finns fördelar med kortfilmsformatet, men påpekar också att det är svårt att gå mellan långfilm och kortfilm. Hans-Cristian Carlsson, som är upphovsmannen bakom filmen Tiden min vän, hade från början tänkt sig ett novellfilmsformat och tycker dock att det fanns vissa svårigheter i att anpassa berättelsens röda tråd till det kortare formatet.

Eleverna har arbetat i grupper om en till fyra personen, och på det stora hela tycker deltagarna att arbetsprocessen fungerat bra. Carl Lohman, del av ETK-media, framhåller att arbetet har varit en lärdom i fråga om samarbetsförmåga, men också att gruppen som sådan har varit en mycket viktig inspirationskälla. Vi inspireras av varandra, säger han, och får medhåll från övriga inblandade.

Sofie Lekander är sedan tidigare vän med sina övriga gruppmedlemmar, och hon säger att de hela tiden har haft en gemensam vision som de kunnat arbeta mot.  Hans-Christian Carlsson har arbetat ensam med sin film, vilket dock inte var meningen från början. Men efter att ha råkat ut för gruppmedlemmar som inte dök upp så tycker han att det ändå att det var bättre att arbeta själv.

Så här alldeles i slutet på arbetsprocessen konstaterar Sofie Lekander att arbetet med filmen på många sätt varit mycket roligt. Både det kreativa arbetet med gruppen samarbetet med skådespelarna har gjort sitt till, och hon berättar att hon troligtvis kommer sakna både arbete och skådespelare väldigt mycket.

Filmskaparna har alla haft sin beskärda del av komplikationer under arbetsprocessen i form av till exempel sent avhoppade skådespelare. Sådana problem till trots är de dock alla nöjda med resultatet. Carl Lohman påpekar att det ju aldrig blir riktigt som man tänkt sig, vilket Lisa Gustavsson håller med om. Hon säger dock att trots att slutresultatet inte blev exakt som gruppen tänkt sig så har det ändå varit roligt, och de nöjda med vad de gjort.

De håller alla med om att målet att få visa sin film på en filmfestival har varit något av en drivande kraft i arbetet. Carl Lohman menar att den deadline som fanns gav lite extra press att arbeta mot något som verkligen kändes som en riktig filmfestival. Lisa Gustavsson tycker att man blir lite extra nervös när man veta att arbetet skall visas offentligt, och att man då vill göra ett extra bra ifrån sig.

För den intresserade kan filmerna ses på Filmstaden i Norrköping den 15:e april kl. 14:30-17:00. Det blir säkerligen en spännande filmupplevelse, och samtidigt en förhandstitt in i svensk films framtid.

Text och foto: Karolina Nilsson

  • Film Freaks – Film och musikgymnasiet

  • 15:e april 2011 kl.14:30-17:00
    Anmälan: Namn & telefonnr till filmfreaks[@]studieframjandet.se senast 13/4
    Plats: Filmstaden Norrköping salong 3

 

Pristagare på Film Freaks 2011

Under Film och Musikgymnasiets filmfestival Film Freak utdelades två priser: Publikens pris samt priset för Årets filmare från filmbolaget Crazy Pictures. Vinnare av Publikens pris blev Hans-Christian Carlsson med filmen Tiden min vän medan priset för Årets filmare premiärutdelades till  Lovisa Ekecrantz, Beatrice Harrysson och Sofie Lekander för filmen Slå mig.
Pristagarnas filmer och övriga bidrag kan ses på Film- och musikgymnasiets Vimeokanal och bilder från festivalen kan ses på Film- och musikgymnasiets hemsida.

Text: Karolina Nilsson

LÄNKAR
Årets filmare utnämnda av Crazy Pictures: Slå mig
Publikens pris: Tiden min vän
Övriga filmer samt annat material: http://vimeo.com/fmgymnasiet/videos

Tagged . Bookmark the permalink.