• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Novemberfestivalen prisade filmen Varde ljud

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6382482175/[/flickr]

Öronbedövande. Adam Tillberg gestaltar den unge mannen som för första gången träder ut i de hörandes värld.
Se hela filmen på YouTube, länk finns längre ner.

 

”Stilsäker konfrontation mellan önskningar och verklighet”

 

Filmaren lyckas stilsäkert skildra huvudpersonens konfrontation med
sina önskningar och en verklighet där endast musiken kan överträffa hans förväntningar.

Novemberfestivalens jury
(Björn Runge, regissör, Linda Västrik, dokumentärfilmare, och Daniel Ahlqvist, producent

 

Det är svårt att veta vem som är mest stolt över sina adepter, Human Golmohammadi på Film- och musikgymnasiet eller Norrköpings filmgeneral Johan Karlsson på Flimmer. De fem killarna Jacob Danell, Simon Öster, Filip Jounot, Carl Lohman och Kevin Gullberg som tillsammans utgör ETK Media tog hem ärofyllda tredjepriset i Novemberfestivalens mellanviktsklass med kortfilmen Varde ljud.

– Shit vilken helg! kommenterar Simon Öster Novemberfestivalen på sin Facebooksida. Har fått så sjukt mycket inspiration av alla grymt bra filmer, är sjukt sugen på att göra film nu! och att vår (ETK Media) film ”Varde Ljud” fick tredjepris i vår kategori fick bli en bonus.

Novemberfestivalen i Trollhättan under den gångna helgen är den stora mötesplatsen för svensk kortfilm. Här möttes de som tidigare under året vunnit på länsnivå och gjorde upp om ”Kortfilms-SM”. Att vinna den östgötska Guldsvanen under Flimmerfestivalen för några veckor sedan var alltså första steget på vägen för ETK Media.

Företaget ETK Media startades för ett knappt år sedan av killarna som gick ut Film- och musikgymnasiet i Norrköping i våras, den nu prisvinnande filmen är deras projektarbete.

I Varde ljud spelar skådespelaren Adam Tillberg en gravt hörselskadad ung man som efter en operation får möjlighet att höra. Men att bli delaktig i de hörandes värld kostar på. Adam Tillberg speglar i den korta filmen alla de känslor, från förväntan till förtvivlan, det plötsliga mötet med verklighetens ljud väcker: bussgnissel, hostattacker, babbel och råskäll.

Det är en samtidigt både drömsk och mogen film med stor allmängiltighet. En modern variant av H C Andersens, inte Disneys, saga om Den lilla sjöjungfrun, hon som offrar sin röst för att få byta fiskstjärten mot ett par ben. Och upptäcker att varje steg hon tar smärtar som knivar. Den lilla sjöjungfrun kastar sig i havet. Varde ljud tar en annan vändning som här inte ska avslöjas utöver juryns kommentar ovan.

Filmen växlar mellan stabil kamera och mer dogmainspirerande subjektiva rörelsefilmer, samt lite filmtrixande. Tilläggas bör att den snyggt klippta filmen tar tillvara en rad välkända Norrköpingsmiljöer, från vyer till gatubilder och caféliv.

Fem kortfilmer från länet var uttagna bland de totalt 60 tävlande ) i Trollhättan, i de två kategorierna mellanvikt (16-19 år) och tungvikt (20-26 år. Kuken brinner av Crazy Pictures, Sagan om drakens skor av Robin Velu och Elizaveta Oboisheva, Hela havet stormar av Anna Häll (som vann Guldsvanen i tungviktsklassen) och A pawful of dollars av Dan Englesson.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Novemberfestivalen och ETK Media

 

LÄNKAR
Novemberfestivalen hemsida
Varde ljud YouTube ETK Media 2011
Filmfestivalen Flimmer över – för den här gången artikel Kultursidan.nu 10/10 2011
5:e upplagan av Film Freaks artikel Kultursidan.nu 10/4 2011

 

FLER BILDER FRÅN NOVEMBERFESTIVALEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157628094745585″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.