• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tre vänner i skön balans på Galleri Dag Andersson

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6388465215/[/flickr]

Tre vänner ställer ut tillsammans. Bakom Yvonne Möller står Lars Englund och Lennart Berglund.



Intervjuer med Lennart Englund, Yvonne Möller och Lennart Berglund.

 

Tyngd och elegans med småpill

 

Det är inte första gången konstnären Lars Englund visar sin konst i Norrköping. Redan i inledningen av sin bana, på 1950-talet ställde han ut här, troligen målningar och reliefer som då intresserade den unge modernisten. På Norrköpings stadsbibliotek hänger gallerverket Form som hänger ned från taket, gjort i kolfiber.

Och faktiskt, de flesta av oss går omkring med ett av hans verk i plånboken, enkronan med design från 1976 (50-öringen från samma år gick dock nyligen ur tiden som betalningsmedel). Det lilla designuppdraget, om något, pekar ut Lars Englund som en av de tyngre inom den svenska 1900-talskonsten.

Här och nu ställer Lars Englund ut tillsammans med Lennart Berglund och Yvonne Möller. Lennart Berglund är en god vän sedan ungdomens första konstnärsäventyr i Paris och liksom Englund då intresserad av reliefer. Konstnären och sambon Yvonne Möller, startade enligt hörsägen som finmekaniker.

De tre konstnärerna är olika till uttryck och temperament men resultatet är en ytterst välkomponerad utställning i svart–vitt-grått-ljust i Galleri Dag Anderssons dubbelrum. Tyngd och elegans med småpill – orden kan gälla dem alla.

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6388455363/[/flickr]

Detalj av Stabil av Lars Englund. På väggarna tuschteckningar av Lennart Berglund.

Lars Englunds svarta skulpturer står för tyngden, men också för elegansen. Två, mer än manshöga, geometriska skulpturer i svart sintrad aluminium dominerar och samtalar med sig själva och med varandra från var sin del av rummet. De är utställningens naturliga gravitationens centrum.

Den ena smidig och elegant i formen, den andra rak och tung. Associationerna går från bokstaven N i två helt skilda typsnitt till balettdansare kontra allvarsmän i sluten ring. De, liksom lokalens övriga, mindre, tresidiga skulpturer låter metallens skarpa vinklar omge ett luftrum, runt eller tunt. Men mina tankars vandringar intresserar inte konstnären.

– De föreställer inget, säger Lars Englund.

Han har också gjort två bilder, vars block eller ”tegelstenar” ger ett tredimensionellt intryck. ”Tegelstenarna” är i sin tur byggda av små amöbor till pusselbitar som går perfekt omlott, utom där det blir hål: små stjärnor i ett regelbundet mönster. Färgerna är vitt, grönt, orange, svart i starka kulörer, men man kan urskilja skiftande nyanser bland pusselbitarna.

– Jag har valt färger som jag tycker är lagom fula, skrockar Lars Englund. Det ska inte se ut som vanliga målningar.

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6388457039/[/flickr]

Udda heter tre fotoprintar avYvonne Möller.

Yvonne Möller visar en rad cirkelrunda former på utställningen. Det är dels ljusa, svagt skiftande, datortillverkade bilder, där hon tycks ha petat i varenda pixel för att ge bilden dess struktur (virkad grytlapp /gröt / mikrovärld / månlandskap) och nyanser. Och dels två reliefer i expanderat uretanskum vars ”månlandskap” målats i gula och gröna nyanser. Det märkliga med de senare är att de är oerhört svåra att fokusera, färgen undandrar sig skärpa, gult och grönt övergår i varandra när man flyttar sig.

– Det blir ett interferensfenomen i själva bilden, säger Yvonne Möller. Och det har jag försökt få även i de här printarna.

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6388464417/[/flickr]

Tuschteckning av Lennart Berglund.

Lennart Berglund är äldst i trion, Rimforsakonstnären visar tuschteckningar med grafisk karaktär. Med täta linjer, små cirklar eller krumelurer har han byggt snirklande och snåriga landskap för ögat att gå vilse i. Ett tålamodsprövande arbete.

Särskilt observerar man hur han skapar olika grå nyanser genom att förtäta eller förtunna tecknen.

– Jag tänker före, sedan har jag inget mer att ge, utan då blir det vad det blir, säger Lennart Berglund, halvt på skoj och lika mycket på allvar.

Text, film och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI DAG ANDERSSON Norrköping

  • 19 november – 18 december 2011
    Lennart Berglund
    Lars Englund
    Yvonne Möller

 

LÄNKAR
Galleri Dag Andersson hemsida
Lennart Berglund hemsida
Lars Englund hemsida
Lars Englund wiki
Lars Englund på Vida konsthall
Om Lars Englunds verk på Norrköpings stadsbibliotek
Yvonne Möller på Vida konsthall

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157628109387099″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.