• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sista publikdagen på Konstmuseet

Nästa gång är sommaren här. Helena Scragg bjöd in till Frukost i det gröna och berättade att Carl Larssons akvareller från Sundborn inspirerade Ellen Key. Kring henne kommer sommarens stora utställning att cirkulera.

 

Nästa gång är sommaren här

 

Sista söndagen på Konstmuseet. Det är en speciell dag som lockade besökarna till museet mitt i kalla vintern. Konstmuseets vänner skötte om kaffebryggaren i cafét. Intendenten Kerstin Holmer visade utställningen Mästargrafik i Galleri 6 på källarplan. Hennes kollega Helena Scragg lyfte fram två verk i samlingarna, Carl Larssons jätteverk Frukost i det gröna och Interiör av Hanna Pauli. Sedan var det dags att stänga publikentrén och låsa ordentligt.

Nästa gång den öppnar värmer solen, när Norrköpings konstmuseum firar nationaldag med att öppna Ellen Key-utställningen Hemlängtan fredag 6 juni. Då ska allt ha hunnit hända i museet under vintern och våren.

 


Nu läggs Konstmuseet på is ett tag. Fast här ses museet som pepparkakshus med sockersnö.

 

2013 var året då Konstmuseet och dess syskoninstitutioner Stadsbiblioteket och Stadsmuseet firade 100-årsjubileum till minne av starten i Villa Swartz. Firat har de alla gjort, var för sig och tillsammans. Konstmuseet har hållit fanan högst och kaxigast med konstinstallationer runt om i Norrköping och en stor samlingsutställning. Det blev ett rekordår med publiksiffror som skuttat upp med 10.000 fler besökare jämfört med året innan. Jämnt fördelade på årets första åtta månader kontra de fyra sista då utställningen Acting in the city intog hela bottenvåningen.

– Det kom 47.652 besökare 2013, varav 46.473 till själva Konstmuseet, upplyser Alicja Dahlin i museets reception och förklarar att de 1.200 extra besökssiffrorna kan ha gällt föreläsningar och andra verksamheter utanför museibyggnaden.

– Vi är oerhört stolta, kommenterar museichefen Helena Persson siffrorna.

 


Helena Scragg vill hämta inspiration från jubileumsåret till kommande utställningar.

 

Utställningsintendenten Helena Scragg har inte svårt att utnämna Acting in the city till årets höjdpunkt.

– Den hade ett inkluderande arbetssätt där regionala konstnärer och Norrköpingsbor deltagit i arbetet med nya verk. Vi tycker oss också se nya besökare, folk har fått upp ögonen för museet.

Helena Scragg är redan entusiastisk inför Ellen Key-utställningen Hemlängtan som blir sommarens stora utställning när Konstmuseet öppnar 6 juni. Utan att själv vara konstnär påverkade författaren och pedagogen Ellen Key sin samtid. Och Helena Scragg menar att konstnärer som Carl Larsson och Hanna Pauli inspirerade.

– Utställningen handlar om vardagens ideologi och estetik. Vi kompletterar med att låta samtida konstnärer reflektera över begreppet ”Hem”.

 

Sista visningen av Mästargrafik. Kerstin Holmer talade för en stor och intresserad publik.

 

Under den långa stängningsperioden kommer flitens lampa ändå att lysa. Byggnaden ska få högre säkerhet, såväl mot mänskliga tjuvar som tidens tand. För att kunna utföra renoveringsarbetet måste alla salar tömmas. Under stängningsperioden kan man följa arbetet bakom kulisserna via sociala medier: Facebook, Twitter och Instagram.

– Jag fortsätter att katalogisera, säger intendenten Kerstin Holmer som ansvarar för samlingarna och museets arkiv och bibliotek. Och så hör jag till gruppen som ska ombesörja flytten ut till det nya magasinet i Bråvalla.

Till Bråvalla flyttar all depositionskonst och delar av samlingarna. Men innan verken kan passas in måste de fotograferas.

– Konsten ska digitaliseras, faktauppgifterna ska in i ett nytt datasystem och vi tar nya bilder på allt, berättar Helena Scragg. Vi kommer att ha mer att göra än någonsin!

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren och Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida

FLER BILDER FRÅN KONSTMUSEET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639977740505″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.