• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Melinda Hiltunen segrare i Unga berättare

Glad skrivstipendiat. Melinda Reyes Hiltunen vann Länsbibliotekets tävling för Unga berättare.

 

”Stolt över min fina, roliga vän – Mormor”

 

Pusselbitar från olika tider skapar en tankeväckande helhet. Livet och döden är närvarande genom hela berättelsen, och relationen mellan jaget och mormor under de olika stadierna som skissas utgör en tydlig röd tråd både känslomässigt och för den övergripande handlingen.

Urvalsjuryns motivering

 

Med pusselnovellen Under den gröna tunneln, om relationen till sin mormor, vann Kultursidan.nu:s medarbetare Melinda Reyes Hiltunen Länsbibliotekets 2013 års skrivtävling för unga östgötar.

Blev du överraskad nu?
– Ja, det blev jag! Hade inte trott att jag skulle vinna. Över två månader är en lång röstningsperiod och enligt Annika Holmén hade jag tydligen överlägset flest röster. Det var riktigt kul att höra! Är väldigt tacksam för alla röster och för att jag kom i final till att börja med, kommenterar Melinda Reyes Hiltunen.

– Min berättelse utspelar sig till stor del på en kyrkogård och kretsar mycket kring gamla människor, vilket kanske inte är det vanligaste temat som unga väljer.

– Jag är stolt över den fina, roliga vän som min mormor är trots sin höga ålder och demenssjukdomen. Relationen till henne vill jag bevara så länge det går, det bestämde jag redan när jag var liten. Önskar att fler gamla hade unga vänner, både för deras och vår skull. Alla mår bra av att känna sig behövda och vidga perspektiven på vad livet egentligen innebär.

 


Skrivkunniga. 10 vinnare visade upp sig på Östergötlands bokmässa i oktober. Att bli uttagen av juryn är att vinna. Sedan utser läsarna tävlingens segrande skrivstipendiat.

 

Har du läst de andras noveller? I så fall, vilken tyckte du bäst om?
– Svår fråga. De jag fastnat mest för är nog Jag älskar dig, Två fiskare och Oskuldens tid. Patrik Jutterström målar fram en typiskt ungdomlig miljö, hångel på krogen som leder till förälskelse, som leder till trubbel. Erik Malmberg skapar stämning med ett enkelt men välskrivet språk och en trovärdig historia som ger mig en nästintill olidlig lust att veta mer om karaktärerna. Och Henrik Karlsson verkar som en ganska van skribent, han bjuder på en genomtänkt tidsresa i kärlekens tecken.
– Fast i all hemlighet hejade jag nog lite extra på Maria Lindström och Julia Stock! Alla berättelser var hur som helst spännande på sina egna sätt.

Vad innebär priset?
– Jag vet inte, att jag får äran att skryta om en häftig titel och förhoppningsvis att någon läsande själ får sig en tankeställare när det kommer till de egna relationerna. Det kostar inte mycket att le mot en främling på gatan, ringa ett telefonsamtal eller ta en fika med någon äldre som kan berätta en massa intressant om hur det var förr i tiden.
– Men mer konkret för mig: Jag tror att jag ska få ett stipendium och få åka på en skrivarvecka om det passar tidsmässigt. Det vore nog väldigt givande!

 


På språng. Melinda Reyes Hiltunen mellan två uppdrag.

 

Melinda Reyes Hiltunen har många järn i elden. Hon studerar andra året på programmet KSM, Kultur, samhälle och mediagestaltning, vid Linköpings universitet. Intresset är brett: film, jazz, teater och sociala ämnen, om allt detta har hon skrivit på Kultursidan.nu. Själv framhåller hon gärna intervjun förra året med Thomas Nybom om hans bok I dina ögon som handlar om familjens kamp för dottern som har adhd.

Som andraårsstudent har hon tillsammans med sin grupp gjort dokumentärfilmen Det andra laget om homofobi inom fotbollsvärlden, en film som placerat studenterna i tv-soffor och radiostudior redan före premiären på Cnema under KSM-festivalen i slutet av januari. Och som om inte det vore nog har Melinda Reyes Hiltunen helt nyligen tillträtt som chefredaktör för Linopressen, studenternas egen tidning.

Inget av allt detta hindrar henne från att hälsa på sin älskade mormor.

I och med att 2013 års skrivstipendiat utsetts börjar Unga berättare om på ny kula. 2014 års tävlingsomgång drar igång under våren och bidrag kan skickas in fram till den 12 augusti. Alla mellan 16 och 30 år, bosatta i Östergötland är välkomna att delta.

En jury kommer att utse 10 vinnare, vilka publiceras på hemsidan under hösten. De tio vinnarna får var sitt presentkort à 500 kr i bokhandeln. I slutet av året röstar läsarna fram 2014 års skrivarstipendiat.

På Unga berättares hemsida kan man läsa alla finalnoveller som publicerats sedan 2006, 80 totalt. Unga östgötar kan skriva!

Intervju: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

LÄNKAR
Unga berättare hemsida
Det andra laget hemsida
I dina ögon mot samhällets syn på ADHD reportage Kultursidan.nu 12/7 2013
10 Unga berättare på bokmässan 2013 reportage Kultursidan.nu 15/10 2013

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639970289304″]

Bookmark the permalink.

Comments are closed.