• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

10 Unga berättare på bokmässan 2013

En egen motivering från juryn.

Vackra ord. Henrik Karlsson öppnade det blå kuvertet med juryns motivering.

 

Omröstning på webben

 

Det kanske var lite pirrigt, genant eller rentav högtidligt att vara en av årets 10 finalister i tävlingen Unga berättare lördagen den 12 oktober. Då avslöjades novellförfattarnas namn för publiken vid Östergötlands bokmässa i Linköping. Bokmässan gick av stapeln för andra året i rad. Tävlingen Unga berättare har lockat unga skribenter mellan 16 och 30 år sedan 2006.

Länsbibliotekarien Annika Holmén presenterade finalisterna och berättade att länsbiblioteket lagt upp novellerna på webben, där man kan läsa och rösta på sin favorit. Den som vinner den slutgiltiga tävlingen får en skrivarkurs.

– Vi har också ambitionen att göra en e-bok av alla noveller nästa år sade Annika Holmén som också räknar med att samla några av de senaste årgångarnas bidrag i e-böcker.

 

Östergötlands 10 unga berättare, modell 2013.
Unga berättare modell 2013. Från vänster Henrik Karlsson, Patrik Jutterström, Melinda Reyes Hiltunen, Josephine Magnusson, Julia Stock, Maria Lindström, Mikael Eldeblad, Rikard Lundberg, Erik Malmberg och Johanna Karlsson.

 

Författaren Maria Fagerberg, som ingår i juryn, läste upp motiveringarna. Många vackra ord var det, instoppade i blå kuvert som hon lämnade över till finalisterna tillsammans med ett presentkort i bokhandeln på 500 kronor plus en liten praktisk gåva, en anteckningsbok och en penna.

– Vi tänker att ni gillar att skriva, sade Annika Holmén.

Sammanlagt var det omkring 20 bidrag som kom in till juryn i år, färre än tidigare. Ändå hävdar Annika Holmén att juryn kan stå för urvalet, alla 10 deltagarna är värdiga vinnare.

Från Norrköping kommer två av finalisterna, Melinda Reyes Hiltunen och Rikard Lundberg. Melinda, Reyes Hiltunen pluggar andra året på KSM-programmet vid Linköpings universitet. Hon är också en av Kultursidan.nu:s medarbetare och läste om tävlingen när vi skrev om den i våras.

– Jag tänkte att jag ville skriva något som ligger nära mig, något jag kan. Mormor och jag står nära varandra, så jag behövde inte hitta på. Jag är inte van vid novellformen så det här såg jag som ett test.

Melinda Reyes Hiltunen hade skrivit klart det mesta, det gick snabbt, men sedan låtit texten ligga, helt klar var den inte. Men så råkade hon se ett anslag om tävlingen på biblioteket och insåg att det var dags att skicka in.

– Jag var tvungen att knyta ihop den, det fick gå mellan tentorna, berättar Melinda. En stunds tvekan, skulle hon skicka eller inte skicka. Hon bifogade och tryckte på sänd.

 

Melinda Reyes Hiltunen, Maria Lindström och Rikard Lundberg.
Tänkte först. Skrev sen. Melinda Reyes Hiltunen, Maria Lindström och Rikard Lundberg använde samma recept för skrivandet.

 

Rikard Lundberg sommarjobbade på Norrköpings stadsbibliotek när han såg annonsen. Hans stora intresse är fantasy, som han både läser och skriver om. Dessutom har han skapat ett eget rollspel, en bordsversion.

– Det heter Världen och jag har skapat det för att kunna skriva romaner, förklarar Rikard Lundberg.
– Jag ville få in alver, ville visa hur de är, expandera min värld.

Novellen gick snabbt att skriva, en och en halv timme då han inte hade något annat att göra på sommarjobbet.

– Jag hade inte skickat in dem om jag inte trott att jag skulle vinna.

Maria Lindström från Finspång fick en pampig rokokofåtölj i julklapp. Den var lite sliten och såg använd ut.

– Den passade inte in i min stil. Jag har funderat kring den och velat sätta in den i sitt sammanhang.

Liksom de övriga gick Maria Lindström och lät tankarna på novellen gro ett långt tag. Själva skrivandet gick fort, impulsivt säger hon, hon skrev texten sista dagen för inlämning.

– Oftast blir det bäst när man skriver impulsivt, tycker Maria Lindström som deltog i Unga berättare förra året.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

UNGA BERÄTTARE Östergötland

2013
Novelltävling för unga författare mellan 16 och 30 år
Jury: författarna Maria Fagerberg och Ola Klippvik, Anya Feltreuter, Boxholms bibliotek, Kim Ekerstad, Linköpings stadsbibliotek och Mattias Ahlén, Film i Öst
Arr: Länsbiblioteket, Film i öst och Östsam

FINALISTER läs pdf / lyssna
Erik Malmberg: Två fiskare

Henrik Karlsson: Oskuldens tid

Johanna Karlsson: Något som inte verkligheten kunde motbevisa

Josephine Magnusson: Bright Eyes

Julia Stock: Isens land 

Maria Lindström: Fåtöljen Av Rokokomodell

Melinda Reyes Hiltunen: Under den gröna tunneln

Mikael Eldeblad: Ångerns blodiga silhuett

Patrik Jutterström: Jag älskar dig

Rikard Lundberg: The Hunter

RÖSTA HÄR

 

LÄNKAR
Unga berättare hemsida
Ung? Skriv! reportage Kultursidan.nu 16/5 2013

FLER BILDER FRÅN UNGA BERÄTTARE – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636584816913″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.