• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Öppet hus med Peter och Vargen

Vargpirater. Bland många vargar i publiken fanns bröderna David och Axel Jensen tillsammans med pappa  Per.

 

Maskpyssel och instrumentprovning

 

Gör din egen vargmask. När Symfoniorkestern öppnade Louis De Geer för publiken låg fokus på barnpubliken. Dragplåster var maskpyssel och instrumentprovning. Dagen avslutades med den animerade filmen Peter och vargen till Prokofievs musik.

Intresset var stort när Symfoniorkestern slog upp dörrarna till De-Geerhallen på lördagen.

– En lång kö ringlade sig utanför när vi öppnade kl 12 idag, berättade Symfoniorkesterns kommunikationschef Agneta Lindmark Thomas.

 


Skapande verkstad. I Trozelli galleriet en trappa ner
kunde barn (och vuxna) göra egna masker.

 

Och det var ett fullspäckat program man bjöd på. I bistron avlöste olika ensembler varandra med musikprogram. Nere i Trozelligalleriet var långbord uppdukade för skapande verkstad. Här kunde barn (och vuxna) göra egna masker. Många inspirerades av dagens filmvisning och gjorde Peter och vargen-masker.

De riktigt små barnen kunde Gissa visan! under ledning av orkesterns barnpedagog Kristina Holm Danielsson och violinisten Anne Holmer. För den som ville prova sina kunskaper fanns en tipspromenad som ledde bakom scenen och in i vindlande korridorer med övningsrum och loger.

På vägen mellan frågorna kunde man titta in och se närmare på olika instrument och träffa musiker. Den modige passade på att provspela. Slagverksrummet var mycket populärt och ljudnivån smärtsamt hög.

SON:s VD Karin Veres bjöd på Melodram för kontrabas och berättare tillsammans med kontrabasisten Björn Malmqvist. Den vetgirige kunde lyssna på Stig Jacobsson när han svarade på frågan Vem var Rachmaninov?

Innan eftermiddagens konsert startade kunde besökare följa med en musiker på en smygtitt bakom podiet inne i konsertsalen.

 


Dramatik. Peter ser Vargen sluka Ankan. Symfoniorkestern spelade filmmusik.
Prokofiev satt perfekt!

 

Dagens höjdpunkt var visningen av den animerade filmen Peter och vargen där SON spelade Sergei Prokofievs musik under ledning av dirigent Christoffer Nobin. I Prokofievs musik gestaltas karaktärerna av olika instrument. Tanja Orraryd, violinist i SON, presenterade på ett pedagogiskt sätt huvudrollerna i orkestern: Peter – stråkar, Fågeln – flöjt, Ankan – oboe, Katten – klarinett, Farfar – fagott och Vargen – valthorn.

Den klassiska sagan hade i filmen ersatts av en poetisk, men ganska mörk, berättelse om en liten pojke som lever fattigt med sin överbeskyddande farfar. Med sina vänner ankan och fågeln tar sig Peter en dag ut i den lockande, men förbjudna, skogen bakom huset. När Peter möter vargen ställs hans mod på prov och historien får ett oväntat slut. Filmen producerades 2006 och är regisserad av Suzie Templeton. Filmen har belönats med flera filmpriser, bland annat en Oscar 2008.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Felicia Eriksson och Ann-Charlotte Sandelin

LOUIS DE GEER Norrköping

18 januari 2014

Öppet hus
Pyssel, instrumentprovning, tipspromenad, minikonsert med mera

Peter och vargen
Film av Suzie Templeton
Musik av Sergei Prokofiev
Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Christoffer Nobin

LÄNKAR
SON hemsida
Peter och vargen (Templetons film) hemsida
Peter och Vargen (Prokofievs musiksaga) Wikipedia

FLER BILDER FRÅN ÖPPET HUS HOS SON – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639992640026″]

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.