• KULTUR-ANNONS

     

     

  • NYHETER

Katapulten startar Livekarusellen

Fyll golvet! Dynamos konsertsal i väntan på musiken och publiken. På scenen sitter arrangörerna Patrik Hyberts och Göran Hanning.

 

Vinnarna får göra musikvideo

 

Livekarusellen är mer en konsertturné än tävling. På fredag och lördag går startskottet Katapulten, en två dagar lång musikfestival i Kulturkvarteret Hallarna. Då möter 51 musikakter (till exempel Pensionärsbingo, Släktträff och Gandalfs Grotta) från hela Östergötland publiken, juryn och varandra.

Årets nyhet är att vinnarna får göra en musikvideo. Precis som tidigare får de spela in några låtar i studio. Och kanske står några av de mest framgångsrika banden på Bråvallas och andra festivalers scener i sommar.

Just nu är det tomt och tyst i Dynamos konsertsal. Det är där, och i första kammaren samt på Kulturhusets scen, som allt börjar på fredag och lördag. Jag ber Patrik Hyberts och Göran Hanning sätta sig på scenkanten för att ta en bild med det rutiga golvet som ett hav att fylla.

Karusellgeneralen för Östergötland, Patrik Hyberts, är musikansvarig hos arrangören Studiefrämjandet. Kollegan Göran Hanning ansvarar för studieförbundets repetitionslokaler på Dynamo. Vi pratar om Livekarusellen och om varför det är så få tjejer som är med. Jag får också kika in i en replokal.

 

Karusellgeneralen Patrik Hyberts närmast kameran.
Bakom honom Göran Hanning.

 

Livekarusellen går i hela Sverige. I år med cirka 600 akter, varav 51 i Östergötland. Från Norrköping och Linköping kommer cirka 20 band vardera. Dessutom kommer band från de mindre kommunerna. Efter inledande Katapulten fortsätter tävlingen i mindre format på fritidsgårdar och i föreningar. Musikakterna delas in i pooler om fyra som tillsammans genomför ytterligare tre spelningar. Både jury och publik röstar.

18 akter går vidare till tre semifinaler. Därifrån går 6 akter till finalen sent i mars tillsammans med 2 wild cards (arrangörernas val och bandens val). Vinnaren får gå in i skivstudion, får göra en musikvideo samt fylla en buss av fans till Riksfinalen i maj. Segraren där får göra en stor Sverigeturné.

– Syftet med Livekarusellen är att banden ska komma ut på spelningar och lära känna andra. Vi kallar det turné, tonar ner tävlingsmomentet, säger Patrik Hyberts.

Förstås, att det är en tävling lockar fler, både akter och band. Tidigare var namnet Rockkarusellen, men namnet Livekarusellen öppnar för alla genrer. Det kan ju lika gärna stå en singer-songwriter på scenen, eller en DJ som ett klassiskt rockband.

– Det är processen som är viktig, understryker Göran Hanning. Det händer att man hör ett band och är tveksam till hur det ska gå. Så blir de uttagna till semifinalen och är 100 procent bättre!

Juryn har ett jättejobb – att lyssna till alla och bedöma låtmaterialet, visuellt framförande och tekniskt kunnande. Både jury och publik ger poäng.

– Då förstår banden att de måste dra dit folk som gillar dem, säger Patrik Hyberts och tillägger att juryn skriver ett omdöme om varje band som läggs upp på Livekarusellens sajt: Det är konstruktiv kritik som banden kan ta till sig för att utvecklas.

 


Alla är välkomna! Göran Hanning visar en utrustad repolokal som passar band som ännu inte byggt upp sin egen utrustning.

 

51 akter, cirka 150 deltagare från 14 år och uppåt, att bara 10-15 av dem är tjejer är ett problem. Studiefrämjandet är medvetet om detta och arbetar med genusaspekten. Men frågan om hur man ska gå till väga för att nå bäst resultat har inget enkelt svar.

Nyligen skrev trummisen Julia Schabbauer från Norrköping ett debattinlägg på nätsajten Equalizer.se om hur hon blir bemött av sin omgivning och hur kvinnor förminskas som musiker och förminskar sig själva. Inte heller hon har svar, men framhåller att genusaspekten är inte en fråga för kvinnor utan för alla.

– Vi kämpar hela tiden och nu kommer det fler tjejer och spelar hos oss, kommenterar Göran Hanning. Jag gör ingen skillnad på musiker utan behandlar alla lika.

– Det lustiga är ju att vi har musikkurser där man lär sig spela instrument och där är det 50-50. Men när man kommer till nästa steg, att vara ute och spela på konserter då är det något som händer, fortsätter Patrik Hyberts.

Han resonerar i termerna att banden är kompisgäng, ofta enkönade. Om en kille försvinner i ett sådant band är han lätt att ersätta med en annan kille och bandet kan spela vidare. Motsvarande situation i ett tjejband blir genast tuffare.

Jag kastar in att Kulturskolans väg att puffa in instrumenteleverna i orkestergrupper direkt kan vara ett föredöme även för Studiefrämjandet. Där möts tjejer och killar direkt.

 


Studiefrämjandet står för replokalerna på Dynamo. De ligger i en lång korridor.

 

Till sist får jag kika in i en av Studiefrämjandets replokaler i Dynamo. De ligger på rad i en lång korridor. Han knappar in koden och innanför dubbla dörrar, för ljudisoleringens skull, står en synth, trumset, gitarrer, bas och mikrofoner. Samt mixerbord och högtalare. Till och med notställ. Schemat med ett par timmar per pass ger tre band chans att repa per eftermiddag-kväll.

– Vi har fem fullt utrustade rum, säger Göran Hanning och det märks att han är stolt över dem. Dessutom hyr vi ut tomma lokaler till de band som har egen utrustning.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

3 SNABBA FRÅGOR TILL BANDLEDAREN LOUICE OTTOSSON

• Varför vill du vara med i Livekarusellen?
Jag gillar tävlingen för att den stöttar alla åldrar och alla olika musikstilar. Bra chans att få visa upp sig på!

• Varför är musiken viktig för dig, du som gör så mycket annat på scenen?
Musiken är som att andas för mig, den kommer alltid vara det viktigaste i mitt liv.

• Vad är det för ett band du har med dig?
Det är fem stycken fantastiska musiker, Roger Persson – trummor, Karl Johnsson – bas, Carl-Magnus Juliusson – gitarr, Micaela (Mucken) Pettersson – kör och Sofia Rask – kör. De flesta av oss gick samma musikklass på de Geer. Vi har inte stått på scenen tillsammans på två år, så det blir lite av en reunion!

Louice Ottosson med vänner spelar lördag 25/1 i 1:a kammaren kl 22

 

HALLARNA Norrköping

24–25 januari 2014
Livekarusellen med Katapulten
Arr: Studiefrämjandet

LÄNKAR
Kulturkammaren/Dynamo/Teater Bråddgatan 34 hemsida
Kulturhuset blogg
Livekarusellen Östergötland hemsida
Julia Schabbauer på Equalizer.se

FLER BILDER INFÖR LIVEKARUSELLEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157640003329884″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.