• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Leva – ny TV-serie för unga med mobil

Fiilminspelning pågår. Leva är en ungdomsserie för unga, den kommer att läggas upp på webben och sändas i 24nt. Kajsa Nilsson och Sara Hjalmarsson spelar att de går in genom Skandias entré. Regissören Johan Pettersson står bakom kameran medan Nordramas Bosse Lindström sköter ljudet.

 

”Min karaktär är en bråkstake”

 

Tystnad. Tagning. Kameran går. Just nu pågår filminspelning av Nordramas ungdomsserie Leva. Skådespelarna är teaterintresserade ungdomar som spelar teaterintresserade ungdomar. Både för mobil webb-TV och för 24nt.

Skandiateaterns gamla lokaler har redan fyllts med liv sedan Film- och TV-bolaget Nordrama tagit över och bytt namn till Studio Skandia. I vår spelas 12 åttaminutersavsnitt av Leva in, läggs upp tre gånger per vecka och samlas ihop till  24-muntersavsnitt som sänds i 24NT.

 


Kajsa Nilsson, Tiffany Carlsson och Sara Hjalmarsson är med i Leva.

 

Skådespelarna står med varsin kaffemugg och är mer än väl redo för regissören Johan Petterssons genomgång. De är lika unga som sina rollkaraktärer, i de övre tonåren och strax över 20 år. Nu lägger de söndagarna på filminspelningarna.

Leva handlar om medlemmarna i en teatergrupp. Tittarna kommer varje vecka att följa ungdomarna i vardagliga händelser, såsom mobbing, utanförskap, alkohol, jobbiga föräldrar, press i skolan, men även roliga saker.

– Det är ju en sorts såpa. Jag skriver en veckas avsnitt i taget, berättar manusförfattaren Anna Maria Nygren. Den kan fortsätta i en evighet. Jag har ingen aning om hur det kommer gå.

Nordrama sökte en ny manusförfattare när den som skrivit Levas två första pilotavsnitt inte kunde fortsätta. De blev tipsade om Anna Maria Nygren och ringde upp.

– Jag har aldrig skrivit TV-serie förut och visste inte riktigt hur formen skulle funka för mig, berättar Anna.

Anna Maria Nygren, som tidigare skrivit för teater och film, tyckte att detta var en spännande utmaning. Hon inspirerades av första manuset och behöll karaktärerna. Sen skrev hon bara på.

 


Regissören Johan Pettersson instruerar Sanna Kristedt.

 

– Kul att göra någon annans grej, men ändå få bestämma, tycker regissören Johan Pettersson. Johan har under de senaste åren klivit fram som regissör i Norrköpings teatervärld på gränsen mellan amatörteater och professionell teater med Strindberguppsättningar, en Hitchcockdeckare, relationsdramat Closer, och musikalerna Tivolisaga och Rent. Han var med när Nordramas Bo Lindström och Per Enstedt pratade med Robin Karlsson på Arbis / Bredgatan 54 om tankarna på en TV-serie och behövde en regissör. Det sade klick.

– Dom gör allt som jag velat göra och jag gör allt som jag vill göra. vi kompletterar varandra bra, anser Johan Pettersson.

– Jag har inte gjort film på länge, för det har inte blivit bra, men i detta finns kunskap och tillgångar. Vet inte hur de tänkte, men jag har ju kontakter och erfarenhet, berättar Johan vidare.

Att göra film är en större utmaning och man måste jobba snabbare. Till skillnad från teater, där man i månader hinner repetera och växa in i rollen, så är det nästan inga förberedelser alls vid inspelningen av Leva.

– Vi kommer hit och ska ändå få det att funka på en dag, förklarar Johan.

 


Tiffany Carlssons rollfigur kollar mobilen.

 

– Min karaktär är en bråkstake och väldigt olik mig. Det gäller att släppa rollen direkt när kameran stängs av, berättar Tiffany Carlsson, 16 år (snart 17).

Hennes teatererfarenhet är inte så stor, hon var med i Rent som spelades på Skandiateatern tidigare i våras. Cirkus och clownteknik har varit hennes grej. Tiffany tycker det var svårt att hitta in i rollen, men försökte leva sig in i hur hennes karaktär skulle göra i olika situationer. Tack vare sin karaktär har hon även fått en inblick i hur det känns med utanförskap.

– Jag spelar in motreplikerna med paus i mobilen och sen repar jag mot det. Vill att det ska låta naturligt, med känslor och bra flyt, så jag övar inte för mycket, berättar Tiffany.

I dag går hon första året på De Geergymnasiets teaterlinje. Drömmen är att plugga vidare inom smink i USA. Hon älskar färger, smink och utklädnader.

– Jag gillar att vara konstig och har förändrat mitt utseende många gånger. Varför ska man vara som alla andra? Samhället skulle vara mycket gladare om alla gjorde vad de ville och stod för det, tycker Tiffany.

 


Wilhelms Schönbeck pausar.

 

I teater ska man överdriva både röst och kroppsspråk, för att synas. Framför kamera syns minsta ryckning. Det gäller att agera mer naturligt framför kamera. De unga skådespelarna är eniga om att varierandet mellan teater och film är stimulerande.

– Jag ser min karaktär som min bästa vän, berättar Wilhelm Schönbeck. Wilhelm är 22 år och hade lätt för att bli bekant med sin karaktär. De delar intressen och är ganska lika, som bästa vänner. Trots att Wilhelm aldrig jobbat med kamera förut, så har han rätt mycket inlevelse och kan lätt tänka bort kameran.

– Jag är uppväxt med teater. Jag följde med mamma på revyer och pappa tog med mig på repetitioner. Vi läste manus tillsammans, berättar Wilhelm.

Hans pappa är Mattias Schönbeck, ett bekant ansikte på Norrköpings teaterscener.

Tystnad. Tagning. Kameran går. Medan scener spelas in med omtagningar och genomgångar av regissören, så smyger vi ut ur lokalen och väntar med nyfikenhet på att första avsnittet ska sändas på 24NT. Vilket inte lär dröja länge till.

Text: Josefina Dernsjö
Foto: Fotokenny Nilsson och Ann-Charlotte Sandelin

FOTOKENNYS ÖGONBLICK:
… i mitt plåtande fångades jag utan egentlig avsikt
av en del av Sannas fria tankar:
…sorl, sorl, sorl ”jag kom i kontakt med Leva
via Robin Karlsson som kom till skolan
och gjorde en föreläsning utöver de andra
vilka jag upplevde som tråkiga.”


om SANNA KRISTEDT som alltid lockats av teater
men aldrig hittat vägen dit, förrän nu.

LÄNKAR
Nordrama hemsida
Skandiateatern blir Studio Skandia reportage Kultursidan.nu 8/5 2014

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.