• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Är du vaken nu? nära premiär

Regissören Frida Nyström har hittat tillbaka till dansen. Det har också skådespelaren Emma Friberg.

 

”Texten inbjuder till dans”

 

Ett drömspel om Dottern som kommer till dagens samhälle och ställer frågor. Kvartersteatern står på gränsen till nästa steg i utvecklingen och kopplar på dans. Tre år med projekt signerade dramatikern Anna M Nygren och regissören Frida Nyström mynnar ut i Strindbergsparafrasen Är du vaken nu? Emma Friberg både dansar och spelar Yoko Ono, en av de många figurer som Dottern möter på sin resa.

 


En halv Yoko Ono. Emma Friberg delar rollen med en annan i ensemblen.

 

– Det här är jättekul. En himla bra grupp att vara med i, säger Emma Friberg som nyligen återknöt kontakten med amatörteatern som hon släppte när hon kom i tonåren.

I stället dansade hon mycket till dess att en skada satte stopp. Under några somrar har hon jobbat som dramatisör, alltså skådespelande guide, vid Varbergs fästning. Nu är hon tillbaka på Kvartersteatern.

– För mig är själva processen, vägen dit, en njutning. Jag behöver inte vara med om premiären.

Emma Friberg delar rollen som Yoko Ono med ytterligare en person. Flera i den 15 personer starka ensemblen spelar riktiga personer, något de diskuterat.

– Jag gestaltar henne med respekt, men det är också jag. Samtidigt så är det ju bara en dröm.

 


Dottern möter nya personer.

 

Regissören Frida Nyström har hittat tillbaka till dansen som var viktig för henne innan teatern tog överhanden. Det var idén om att kombinera dans och teater som ledde till Är du vaken nu? Dramatikern Anna M Nygren fick uppdraget att tänka in dans när hon skrev och det fungerar bra.

– Texten inbjuder till dans, dans och dialog vävs samman, säger Frida Nyström som alltså även koreograferar.

Frida Nyström och Anna M Nygren har under tre års tid gjort en rad teaterprojekt tillsammans i Kvartersteatern. Inspirationen kan komma från medlemmarna, som musikalen REA, från Anna M Nygren eller från något Frida ser i samhället som hon vill granska genom teatern.

 


Granskar samhället. Kan Dottern vara god?

 

– För länge sedan gjorde Anna och jag Strindbergs Himmelrikets nycklar, en underbar pjäs. Först ville vi spela den igen men sedan ville jag att Anna skulle skriva ett eget drömspel.

Det blev Är du vaken nu? och Frida Nyström har bara berömmande ord om ensemblen. Efter att Frida gjort reklam för projektet bland Kvartersteaterns medlemmar sökte något fler än det fanns roller i projektet. Ensemblens ursprungliga 20 deltagare är nu 15, alla starkt engagerade.

Kvartersteatern är en stor spelare bland flera på Norrköpings teaterscen. Devisen ”alla ska vara med” är viktig för Frida Nyström. Framöver vill hon vid sidan av de vanliga projekten också göra uppsättningar med större utmaningar för de mest erfarna. Hon har sett hur allt fler av Norrköpings goda amatörskådespelare rör sig fritt mellan Kvartersteaterns, Nerd productions, Arbis, RevolverTeaterns och Chopp Events familjeuppsättningar, för att ta de främsta exemplen. Och märker att tidigare elever från Marieborgs teaterutbildningar söker sig till Kvartersteatern.

– Det är kul när folk som har massor med erfarenhet kommer och vill vara med oss!

Men först har Är du vaken nu? premiär på Teater Bråddgatan 34 under pågående Norrköpings scenkonstfestival.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin, David Söderström och John Johansson

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

23-25, 27-31 maj maj 2014 kl 19
Är du vaken nu?
av Anna M Nygren

Regi/koreografi/scenografi: Frida Nyström
Prod: Kvartersteatern

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Norrköpings scenkonstfestival hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644659506835″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.