• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Cnema-premiär för Grim Fatale Noir

Vad händer här då? Några som stått bakom och framför TeaterNjutarnas kamera. Från vänster David Johansson, Måns Ahlin, Emma Jonsson, John Johansson, Jerry Hansen och Vanilla Karlsvärd.

 

Noir med dramatik i varje svartvit filmruta

 

På torsdag har TeaterNjutarna premiär på sin första kortfilm på Cnema efter många års amatörskådespelande. Bakom deckarfilmen Grim Fatale Noir med stark 1950-talskänsla i de svartvita filmrutorna, underdoghumor och sköna Norrköpingsmiljöer står främst Kvartersteatern, SkaparAnda, Måns Ahlin filmproduktioner och Film i Öst.

– Vi knasade runt och lekte poliser och kommissarier och kvinnor i nöd, berättar Jerry Hansen om höstens inledande improvisationsarbete. Vanilla Karlsvärd och John Johansson krafsade ihop det till ett manus.

Merparten av inspelningarna har faktiskt gjorts på gården och runtomkring Kulturkvarteret Hallarna, tillsammans med parkscener och hamnbilder. Och en och annan Rådhusmiljö… när detektiven, som spelas av Anton Lycke, startar sin verksamhet.

 


Vad har han att säga till henne?

 

Förra året spelade TeaterNjutarna, som består av teaterintresserade ungdomar och unga vuxna i omsorgen, sin egen Ivania och Kungen på Lilla teaterns scen. En saga om kampen för kärleken som berörde publiken starkt. Hur skulle gruppen gå vidare efter den konstnärliga framgången var frågan inför höstens och vårens arbete.

Svaret stavades film och valet föll på att samarbeta med filmpedagogen Måns Ahlin, som TeaterNjutarnas ena ledare John Johansson samarbetat med i Kulturskolans filmverksamhet.

– Jag var med redan i höstas när vi gjorde en Ankskitfilm, bara för att pröva på lite, med Vanilla och John i rollerna. TeaterNjutarna fick då pröva på att stå bakom kameran, sköta klappan och hålla i inspelningsmikrofonen, säger Måns Ahlin.

 


Fast i skurkens garn. Nu är han illa ute.

 

Allteftersom under arbetets gång har Måns Ahlin klippt ihop de inspelade scenerna och visat deltagarna. Återkopplingen har gett ny inspiration och ahaupplevelser.

– Alla har inte haft möjlighet att få följa den röda tråden, säger Vanilla Karlsvärd och förklarar att TeaterNjutarnas ensemble består av 14 personer. Men när de som inte var med i källarinspelningen sedan såg hur filmens försvunne äkte man, spelad av Axel Norén, blev fastbunden, då tyckte de synd om honom.

På premiären på Cnema får publiken se hur detektiven klarar ut både rephärvan och hela den dramatiska historien om den försvunne äkte mannen. Allt i svartvitt.

– Noir, det är så mycket dramatik i varje filmruta, uppskattar John Johansson.

 


I Dynamos röda sken. Från vänster John Johansson, Måns Ahlin, Jerry Hansen, Emma Jonsson, Vanilla Karlsvärd och David Johansson.

 

– Teater är min favorit. Film är mer sagolik, säger Emma Jonsson som också har en roll i filmen. Också David Johansson, filmens kriminalinspektör, uppskattar båda konstarterna, ”jättebra”.

– Den stora skillnaden är att det är mycket att lära in med ett teatermanus. I film händer det att man pratar utan en motspelare, jämför Jerry Hansen.

– Och att annars på premiären så står ni på scenen, den här gången sitter ni i publiken och får se er själva, tillägger John Johansson. Alla deltagare får dessutom filmen på dvd.

Egentligen har filmteamet inte spelat in en film utan två. En bakgrundskamera har dokumenterat själva filmarbetet. Något John Johansson hoppas sprider intresset för att göra film med fler grupper i samhället. Måns Ahlin ser att detta kan vara en viktig nisch för filmskapande i Östergötland.

– Jag har blivit tillfrågad om att visa Grim Fatale Noir på Kulturskolans nationella konferens om film- och mediepedagogik som hålls i Norrköping i höst.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Måns Ahlin

CNEMA Norrköping

15 maj 2014 kl 16 och 19
Grim Fatale Noir
Av och med TeaterNjutarna

Producerad med stöd av: Kvartersteatern, NBV, Film i Öst, Måns Ahlin filmproduktioner, SkaparAnda & Norrköpings kommun Vård- och Omsorgskontoret, Norrköping kommun Kultur- och Fritid.

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Norrköpings scenkonstfestival hemsida
Filmkonferens info
Ivania och Kungen gör festivalpubliken lycklig recension Kultursidan.nu 27/4 2013

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL – KLICKA HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.