• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De Geers Bild och Form på Konstforum

Självporträtt i papperscollage. Nätskulptur av Anna Zimmerman.

 

Grundläggande utbildning

 

Det är ett klokt drag av De Geergymnasiet att göra gemensam utställning för alla tre årskurserna. På så sätt hamnar arbetsprocessen mer i fokus, även om ett och annat glänsande resultat höjer sig över mängden.

Efter några år på annat håll har De Geergymnasiets Bild och formutbildning återvänt till Konstforum för Vårsalongen. Redan på väggen i trappan upp trängs krokiteckningarna, gissningsvis från ett och samma motivmässigt enhetliga tillfälle. De olika rummen är grovt uppdelade mellan årskurserna, med några gränsövergångar.

– Vi har sammanlagt omkring 30 elever, det märks att årskullarna har minskat, säger läraren Marie Liljegren Kruger som är på plats under hängningen tillsammans med kollegan Anna Frisendahl.

 


Christer Malmgren. Hans dubbelexponerade konsertbild hänger längst upp till höger. 

 

Tvåorna är flest, 16 elever, Christoffer Malmgren är en av dem och han guidar igenom rummen. Vi ser ettornas stilleben, kolteckningar och roliga pappersskulpturer. Självporträtt är en viktig del genom hela utbildningen och kommer igen i en rad tekniker. Intressant är att se hur porträtten i papperscollage återkommer i årskurs tre men nu på en mer medveten nivå, mycket händer uppenbarligen under utbildningen.

I Studion hänger en serie fina foton, det här är tvåornas rum. Två bilder får var och en välja, dokumentärt, filmiskt, natur och Norrköpingsmiljöer. Christoffer visar en dubbelexponerad konsertbild, komponerad av två olika bilder som han lagt över varandra i efterhand.

– Det blir lite spöklikt. Jag bara tog dem med mobilen, tänkte inte då att det skulle vara något. Foto tycker jag är jättekul, både att fota och att redigera bilderna efteråt, säger Christoffer.

– Graffitti är helt borta nu bland de unga som söker till skolan i dag. Nu är det tatuering som gäller, berättar Marie Liljegren Kruger.

Christoffer Malmgren stämmer väl in på beskrivningen. Han beskriver sig själv som ett ritande barn när han var liten. Han såg Bild och form som en bra skola för att utveckla sitt tatueringsintresse. Därför uppskattar han bildteori och form, tycker det är roligast att börja från början, med papper och penna och se hur det tar sig vidare i skilda tekniker.

– Här lär vi oss grunderna, ritar, skuggor, perspektiv. Arbetsprocessen, sammanfattar Christoffer Malmgren som ritat skisser åt familjemedlemmar och vänner med förslag till tatueringar: Blommor, porträtt på min syster. Jag kan ge en idé om hur det kan se ut.

 


På väg uppför trappan. En serie med krokiteckningar, kol på papper.

 

Vårsalongen rymmer mer än teckning och måleri. Grafiska grundtekniker ingår i utbildningen – linoleum, litografi, torrnål, screentryck – liksom skulptur och glas. Christoffer pekar ut en gipsrelief han gjort, han hittar sitt handavtryck i lera bland alla andras där de ligger som små röda klumpar på ett lågt podium.

– Det är en flirt med Gabriel Orozco vars stora utställning vi såg på Moderna museet när skolan gjorde studiebesök i Stockholm. Han är intresserad av det mänskliga avtrycket och har gjort avbildningar av sin egen kropp, förklarar Marie Liljegren Kruger.

Några skulpturer sticker ut, gjorda av ståltråd och kompletterande material. Susanna Lundberg har inspirerats av Albert Sjöströms pappersfigurer och låter en långbent gestalt kliva med fladdrande rock i en fönsternisch. I ett annat fönster ses Nadja Kouravands mångtydiga gipshänder med spikar och ståltrådar. Från taket hänger Helena Raivios skulptur i torsogips och konturståltråd medan Anna Zimmermans livfulla akrobatiska nätskulpturer fångats mitt i konsten.

Treornas examensutställning hölls i Spiralen tidigare i år. Inom kort kommer Anna Zimmerman och ytterligare några elever att ställa ut på Norrköpings Kulturhus.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren

KONSTFORUM Norrköping

10 – 16 maj 2014 kl 12-16
Vårsalong
De Geergymnasiet Bild och form, åk 1-3

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida
Konstforum hemsida
De Geers Bild & form visar upp sig reportage Kultursidan.nu 1/3 2014

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644612971501″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.