• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De Geers Bild & form visar upp sig

Vernissage. Vänner, familj och andra intresserade steg in på gymnasisttreornas projektutställning i Övre Spiralens övre plan.

 

”Något man inte kan sätta fingret på”

 

Bild och form-eleverna på De Geergymnasiet ställer ut sina examensarbeten i Övre Spiralens översta plan. Utställningen består av arbeten som tio elever har utvecklat sedan augusti. Resultaten blev mycket individuella eftersom eleverna själva fått välja område att förkovra sig i.

 


Detalj ur Lovisa Salomonssons brev-konst.

 

Genesis Infante, vars mamma kommer från Chile, har utforskat det latinamerikanska hantverket. Det inspirerade henne till att bland annat själv sy och utforma smycken. Latinamerikanska mönster dansar på hennes arbeten.

Lovisa Salomonsson är teoretiskt lagd och har utforskat frågan vad konst är. Eftersom hon inte kunde hitta svaret genom att enbart gå till sig själv frågade hon även andra genom att be dem ta en bild på något som betyder något för dem och sedan skriva några rader om det. Det blev sju brev från människor i olika delar av världen. Det gemensamma är det de här människorna skriver om i sin brev men som de inte skulle berätta för andra eller tänka på själva om de inte fått frågan.

– Konst är något man inte kan sätta fingret på. Det är det som är konsten, säger Lovisa och fortsätter sin förklaring med att säga att konst är ett uttryck för våra frågor och upplevelser.

 


Damen med slöjan. Prövad i olika tekniker.

 

Elina Fredriksson har arbetat i olika tekniker och utforskat vad som händer om man använder dem med ett och samma motiv. Det blev Damen med slöjan av Alexander Roslin  Elina tycker att hon har utvecklats mycket i måleriet under de tre år som hon gått bild och form.

Olivia Martinz är intresserad av inredning och arkitektur. På hennes bilder är perspektivet viktigt. Hon har gjort arbeten i blyerts och olika tryck.

Julia Österqvist har däremot ändrat människans uttryck genom smink, latex och papier maché. Resultaten blev fotade och hänger nu på utställningen. Arbetet var inte helt lätt eftersom materialen var svåra att arbeta med men Julia lärde sig mycket om foto, hur man sminkar olika karaktärer och hur man redigerar i Photoshop. I framtiden vill hon bli grundskollärare för att få arbeta kreativt med unga så att barnen ska tycka att det är roligt att gå i skolan.

 


Måleri med tillägg. AnaMaria Puljiz hänger upp tavlan med ljus i.

 

AnaMaria Puljiz har ställt ut fyra bilder som alla har samma grund; en träskiva med spackel. Hon har jobbat med strukturer och olika material som hon har lagt på grunden.

– Det har varit otroligt roligt att göra det här examensarbetet, säger hon.

Sedan berättar hon att hon ser en enorm utveckling hos sina kamrater sedan de började på gymnasiet. Nu har de funnit sin stil.

Läraren Anna Frisendahl kommer just gående över golvet med ett nöjt leende. Hon framhåller det individuella i utställningen och förklarar att det beror på att eleverna fått välja själva. Det finns en mångfald. Och så passar hon naturligtvis på att göra lite reklam för vårutställningen som kommer att äga rum på Konstforum.

Text: Carina Johansson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

ÖVRE SPIRALEN Norrköping

1 – 5 mars 2014 (lör-sön 12-16, mån-ons 13-17)
Projektutställning
De Geergymnasiet, Bild & Form åk 3

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157641704482824″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.