• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kaxiga Konstforum firar 50 år

Trogna konsten. Jan-Erik Nilsson (utställningskommittén), Lars Callenbrant (vice ordförande), Hans-Ove Hedman (ordförande) och Maria Holm (gallerist) har jobbat hårt för att visa upp en utställning värdig Konstforums 50 år i Norrköping.

 

”Ett tillfälle att salutera. Och visa var vi står!”

 

Den första jubileumsutställningen. För det ska bli en i höst också. Den här tar sikte på svensk och internationell konst. Konstforum har huserat på Hemgården genom alla år och klarat sig igenom en tuff finanskris.

För fem år sedan var föreningen på väg att flytta. Nu har man lätt bris i seglen och fyller utställningsvåningen med verk av 50 konstnärer, efter en rejäl sållning av många års utställningslistor.

– Utställningskommittén har lagt ner ett oerhört arbete på utställningen som ska representera de 50 år vi funnits, berömmer Konstforums ordförande Hans-Ove Hedman.

 


Zhang Fangbai – Eagle (olja) möter P.O. Ultvedt – Vältempererade lådor (serigrafi).

 

– Våra utställningar ska kunna matcha nivån på Konstmuseets, men i den lilla skalan, säger Jan-Erik Nilsson och låter mer seriös än kaxig.
Han är sammankallande i utställningskommittén och förklarar att även när man återvänt till de tidiga utställarna Endre Nemes, P.G. Thelander och Bo Swenson har man efterfrågat deras nutida uttryck. Tillsammans med övriga 47 utställare är syftet att spegla var konsten befinner sig i dag. Här visas måleri, grafik, skulptur, akvarell och konsthantverk. Bildpaketet längst ned på sidan visar verk av flera av utställarna, om än inte hela utställningen.

Utställningen blickar även ut  mot omvärlden, Klaus Zylla är en, kinesen Zhang Fanbai en annan. Två konstnärer med lokal anknytning finns representerade – Ulrik Samuelsson och Tommy Östmar. I höst kommer den stora genomgången av regional konst på Konstforum.

– Ett tillfälle att salutera. Och visa var vi står!, säger Jan-Erik Nilsson med eftertryck.
Han radar upp tillkomsten av Studion som visar fotografi, samarbetet med Pride och Staden som scen, som genomfördes i samband med Konstmuseets 100-årsjubileum 2013.

 


Rune Rydelius – sittande man (gips, kartong, metall). Lars Lerin – För dig naken (etsning).

 

Konstforum invigdes 1 april 1964. Eldsjälen framför andra var Gertis Nord, f. Grundström, men hon var knappast ensam. Grundarna var både konstintresserade personer och lokala konstnärer. Konstforum blev en kulturell och konstnärlig samlingsplats.

– De första åren visade en aktivitet som inte är av samma slag som i dag, det var teatermänniskor, musiker och poeter. Lennart Derwinger sjöng visor, berättar Hans-Ove Hedman.

– Vissa saker har vi burit med oss: viljan att visa varierad nutida kvalitetskonst för den konstintresserade allmänheten. De senaste åren har vi haft föreläsningar i anknytning till utställningarna.

 


Sigvard Olsson – Hommage à de Kooning (olja på papper). Ilkka Pärni – Stav (akryl på mdf). Kerstin Hedman – Röd, Svart (akryl/vinyl på duk). Cajsa Holmstrand – Pythagoras (akryl). Einar Höste – O32 ur serien Ändlös vägg (akryl). 

 

Konstforum är en förening som får bidrag från kommunen, det räcker nätt och jämnt till hyran. Eftersom konsten är till salu har föreningen fått in medel nog att anställa en gallerist. Därutöver bedömer Hans-Ove Hedman att föreningens medlemmar lägger ner omkring 2.000 timmar ideellt arbete per år. D

– Det är det som har gjort att vi kommit igen efter krisåren för fem år sedan. Då vi till och med sade upp lokalerna.

– Vi stod här vid fönstren och såg ut över Strömmen. Men i stället för att undra hur ont det skulle göra att trilla ner på gatan, så tittade vi rakt fram och beundrade utsikten. Och bestämde oss för att se framåt, avslutar Hans-Ove Hedman.
Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren

KONSTFORUM Norrköping

1 – 16 mars 2014
Konstforum 50 år
Jubileumsutställning

Svensk och internationell konst

LÄNKAR
Konstforum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.