• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Arne Frifarares målningar med historia

Bördiga jorden. ”Målarpoeten” Arne Frifarare ställer ut på Galleri Sander / NP33.

 

”Jag målar ju slarvigt”

 

Bilden, färgen, materien. Det är lätt att bli glad av ”målarpoeten” Arne Frifarares utställning på Galleri Sander på NP33. Motiven hämtar inspiration från historiska tider, kunnigt berättar han om favoritepoken medeltidens målargenrer.

Mötet mellan färgen och det föreställande engagerar konstnären som säger sig vara vän med oljan. Färg är både kolorit och byggmaterial.

– Jag målar ju slarvigt, säger Arne Frifarare. Använder penslar, trasor, händerna och skrapar bort. Det går fort, intensivt, jag vet inte vad jag gör.

 


Hemkomsten. – Jag hade en svart yta och ville ha två vita streck.

 

Utanför själva glasgalleriet, det chambertska rummet, hänger Hemkomsten. Tre gestalter närmar sig en ensam svart, korsen på deras mantlar antyder att de är korsriddare. Bakgrunden är svart, borgens murar lysande vita, med Arne Frifarares karakteristiska skugga-ljusmåleri. Det gör att de upplevs som tredimensionella även på nära håll.

– Tidigare tänkte jag inte litterärt, då målade jag ofta enkla små hus. Hemkomsten är tio år gammal, just när jag började måla berättelser. Jag hade en svart yta och ville ha två vita streck.

Säger han och visar. Dramatiken i det svartvita och de uppkäftigt sneda linjerna ger kompositionen dess spänning.

Att målningen fått vara orörd sedan dess är ett ovanligt öde. Ofta blir osålda verk grunden för nya. Som Himlafenomen vid gränsen, där dubbla solar och en komet lyser på himlen över landskapet. Färglagren gömmer ett brunt tält av medeltida karaktär, smyckat med gula rundlar. Två av dem finns alltså kvar, och ett moln.

– Om de inte blir sålda och kommer tillbaka till ateljén efter en utställning så är de fritt byte, säger Arne Frifarare upprymt.

 


Mysteriespel. I efterhand hittar Arne Frifarare både medeltidsinspiration och Picasso i bilden.

 

Landskapen har fina detaljer, livet i snötäckta bergstoppar visar sig komma från färg som fått rinna. Slumpen är en viktig medarbetare. Konstnären påminner om att det inte är motivet – som åskådaren gärna fäster blicken på – som är det viktiga, det kommer som det kommer.

– Det som intresserar mig är mötet mellan färgen, kolet, träet och det föreställande.

 


Porträtt med känsla av medeltid eller renässans.

 

De allra senaste verken är små porträtt målade på trästycken, kraftig plywood. Han visar hur han skrapat fram hårstrukturen ur det av färg uppblötta trät. Huvudbonaderna ger medeltids- och i vissa fall renässanskänsla.

– Jag tittar kanske i en bok, utgår från någonting, fortsätter och så blir det något helt annat.

– Det blir roligare och roligare att måla, ju äldre jag blir.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

NP33 Norrköping

10 maj – 12 juni 2014
Arne Frifarare
Målningar

LÄNKAR
Om Arne Frifarare om konst
Galleri Sander / NP33 hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157644191875698″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.