• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Två mysterier i den lilla staden (recension)

Spel på både gräsmattan och scen-lådan. Maja och Lasse har gjort nattligt besök på tidningsredaktionen. Från vänster Elsa Forsberg, Adam Daagh och Emma Järlåker.

 

Regissören lyfter både etik och genusfrågor

 

Dubbelt upp. Dubbelmysteriet är Teater Sythercopies bidrag till sommaren. Kyrkparken invid S:t Laurentii kyrka har förvandlats till lilla Valleby, staden där alla känner alla och där det händer mer än vad Polismästaren klarar av. Tur att Lasse och Maja finns, eller Lassemaja som de heter i böckerna av Martin Widmark och Helena Willis.

Teater Sythercopie fick Söderköpings kommuns kulturpris förra året. Kulturstipendiet gick då till Josefin Holst som axlade regiansvaret för 2013 års Pippi-föreställning. Nu har hon både skrivit manus och regisserat, att förvandla två ungdomsdeckare till teater görs inte av sig självt även om hon kanske tittat på Lassemajas detektivbyrå som gått som julkalender i SVT.

 


Cafémysteriet tätnar. Polismästaren begrundar problemet över en god bakelse.

 

Cafémysteriet är kanske det mest kända. Cafét i Valleby har utsatts för rån gång efter annan. Servitrisen Sara Bernhard är fortfarande i chock och fäller en tår där hon står vid kassaapparaten. Polismästaren är på plats och har hållit förhör men inte fått upp något spår, mer än att kassan varit välfylld vid varje tillfälle.

Det är detaljerna som gör skådespelet. Dino Paninis enorma svarta lösmustasch drar blickarna till sig. Och att cafépersonalen redan är i spel medan publiken tar plats. Några gäster hittar ett bord. Polismästaren slår sig ner och äter en bit en god stund före första repliken.

Amatörskådespelarna är i olika åldrar, så som det är i vilken liten stad som helst. Det ger liv och lust till föreställningen som vänder sig till familjepubliken. Fyra unga skådespelare dubblerar som Lasse och Maja i de två akterna som spelas utan paus. Ensemblen turas om i stora och små roller. Klädda i kostymer som rör sig mellan nuet och ett lekens ”då”.

Det är lätt att hänga med och pedagogiken understryks när Lasse och Maja repeterar händelserna innan de går vidare i mysterielösandet. Det gäller även för Tidningsmysteriet som tar upp en djupare problematik än stöld, nämligen förtal och relationer människor emellan. Manusförfattaren Josefin Holst lyfter både etik och genusfrågor i sin föreställning.

 


Allt är inte sant som står i tidningen. Sällan har Vallebybladet studerats så flitigt som i det andra mysteriet.

 

Vilka som står för scenografi och kostym står inte att läsa i programmet. Lite synd då det hela utspelas i en ”låda” med vacker skurna sidor och röd framkant. En enkel grå tapet med vita rutor gör sig till såväl traditionell caféinredning som till slimmad tidningsredaktion. En del av spelet sker på gräsytan mellan publikgradängen och scenlådan, det ger djupverkan.

Och så praktiskt att publikens breda och djupa gradängsystem skyddar mot vädrets makter om man ställer sig under dem. Vid premiären piskade regnet bort såväl skådespelare från scen som publik från sittplatserna under några minuter. Det gick över. Dessvärre kom de inspelade ljudeffekterna inte tillbaka.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

KYRKPARKEN Söderköping

25 juni – 12 juli 2014
Dubbelmysteriet
efter Martin Widmark och Helena Willis böcker om Lassemajas Detektivbyrå

Manus och regi: Josefin Holst
Prod: Teater Sythercopie

MEDVERKANDE
Lasse Cafémysteriet        Martin Frankenberg
Lasse Tidningsmysteriet  Adam Daagh
Maja Cafémysteriet         Isabelle Ambec
Maja Tidningsmysteriet    Elsa Forsberg
Polismästaren                Gunilla Åhlander
Steve Marsaan                Emma Järlåker
Ulla Bernhard                 Susanne Andersson
Dino Panini                    Adam Daagh
Sara Bernhard                Alma Andersson-Svahn
Siv Leander                    Elsa Forsberg
Tjej Anna                       Hilda Magnusson
Tjej Lisa                         Sofia Pilspets
Kyrkvaktmästare Ragnhild            Sofia Pilspets
Tidningschef Marklund     Alma Andersson-Svahn
Pia Penn-Tax                 Emma Järlåker
Signe Jansson                Susanne Andersson
Unna Svahn                   Hilda Magnusson
Muhammed Karat           Isabelle Ambec
Prästen                          Sofia Pilspets
Rektor Ahlberg               Martin Frankenberg

LÄNKAR
Teater Sythercopie hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.