• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kö till hela Sveriges musikfestival

Dagen före Festivalen med stort F. Alla köar för att registrera sig för campingen.

 

”Världens bästa line-up”

 

En nöjesstad har växt upp ute på Bråvallafältet. Sju tjejer från Skellefteå står i kön till registreringstälten, det går långsamt framåt. Från Malmö kommer tolv musikgymnasister. Volontären vid grinden bor i Uppsala. Folkert Koopmans FKP Scorpio lockar publik från hela Sverige till Bråvalla.

Det går ett lämmeltåg av ryggsäcksfolk från spårvagnshållplatsen i Östra Eneby till Bråvalla. Vakter kantar hela vägen ut till huvudentrén. Bilar snurrar ner i rondellen, släpper av och ger sig av igen.

 


Hit men inte längre. Tvåans spårvagn stannar här. Hållplatsen målades redan till förra årets festival. Faktiskt med inblandning från en viss björnstam…

 

Familjen Grundberg från Malmö släpper av sonen Kristian Grundberg. Här ska han stråla samman med sina kompisar, omkring ett dussin musikgymnasister från Malmö nya latingymnasium.

– Vi passar på att semestra i Mellansverige de här dagarna, säger Per Grundberg om övriga familjens planer. Det är ju lite vånda med en sådan här festival, när nästan 60.000 personer samlas och man är 17 år. Vi hör ju till curlingföräldragenerationen, det blir många råd om packningen.

 


Från Skellefteå kommer det här tjejgänget. Packat för regn och dåligt väder? ”Oj!” blir svaret.

 

Sju tjejer från Skellefteå står redan i en av de fyra fem köer som leder till registreringstälten. Med två minuters mellanrum flyttar de campingutrustningen en meter framåt. Kön är kanske en halvtimme lång. Stämningen är god i solskenet.

– Det är världens bästa line-up, Sveriges bästa festival, svarar Linda Öhman på frågan om varför Skelleftegänget tagit sig hela vägen ner till Norrköping.

Till världens bästa line-up hör Bring Me the Horizon, Lana Del Rey och Dropkick Murphys om tjejerna får bestämma. Och det får de ju, Bråvallafestivalen blir så bra som man väljer mellan de olika scenerna.

 


Varför har tråkig dötid på en festival när man lika gärna kan jobba. Donia Saleh från Uppsala vaktar en grind.

 

Det är lätt att känna igen en volontär, alla bär västar med funktion och nummer. Donia Saleh från Uppsala är en av cirka 1.000 volontärer och jobbar för säkerhetsavdelningen. Förra året var hon vanlig festivalbesökare, som volontär får hon gratis inträde till festivalen, ett mål mat per arbetspass och kan campa på volontärcampingen.

– Det är förstås en fördel att slippa betala men jag tänker också att det är ganska långa dagar. Det är en bra grej att sysselsätta sig med på dagarna, säger Donia Saleh som kollar att både bilar och besökare har tillstånd att ta sig in genom grinden som hon och några andra vaktar.

– Anmäler man sig bara i god tid så kan man välja arbetsgrupp, jag har lagt mina pass så att jag inte missar några konserter.

 


Mannen bakom allt. Folkert Koopmans vill se att allt flyter på när publiken väller in. Vad gäller den försvunna lokala scenen så blir det ingen på Bråvalla i år. Men kanske nästa år.

 

Bakom registreringstälten går FKP Scorpios VD Folkert Koopmans och myser. Det måste vara en känsla att planera en jättefestival och så se publiken välla in.

– Jag kollar öppningen, säger han. Det är en utmaning med betalningschipsen. Ni svenskar är sena av er. 25.000 hade registrerat sig för chipsen på förhand men i söndags som var sista dagen skulle 10.000 göra det.

Det gick inte, den del av sajten som hade med registreringen att göra brakade ihop. Nå, allt ska lösa sig ändå och Folkert Koopmans är på plats.

I år saknas den lokala scenen Hangar 86, varför då? Folkert Koopman svarar att festivalledningen inte var helt nöjda med utformningen av Hangar 86, det var trångt och inte helt lättillgängligt.

– Vi har ingen egentlig anledning till att ha en lokal scen, säger Folkert Koopmans lite luddigt. Det här året är det en på Get away rock-festivalen. Men kanske den kommer tillbaka nästa år.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Samuel Sandelin och Ann-Charlotte Sandelin

BRÅVALLA Norrköping

26 – 28 juni 2014
Bråvallafestivalen

Arr: FKP Scorpio

LÄNKAR
Bråvallafestivalen hemsida
Lovande startfält för alla på Bråvalla reportage Kultursidan.nu 23/6 2014
Bråvalla utan liten lokal scen reportage Kultursidan.nu 24/6 2014

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.