• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lovande startfält för alla på Bråvalla

Kärt återseende. På torsdagens startfält står Iron Maiden, konserten blir den sista i Sverige med låtar från 1980-talet.

 

För hårdrockare, popsnören och housefantaster

 

En kort notis: Festival som begrepp synes ha spritt sig. Ingelsta proklamerar Ingelsta festival 25-29 juni, med påfallande likt typsnitt och sammanträffande datum som Bråvalla. Slump? Nej. Självfallet vill de dra nytta av festivalbesökarnas olika behov med allt från regnkläder, mat och dryck som andra förnödenheter. Frågan är om de kommer sörja för en buss mellan F13 och nämnda köpcenter?

Även Knäppingsborg passar på att gnugga sig lite i festivalyran och marknadsför GiG (Gig i Gränden) denna vecka som start på festivalen.

 


Axwell ∧ Ingrosso  bjuder på house på lördag.

 

Gällande den huvudsakliga musikfestivalen, Bråvalla, tycker jag att startfältet ser lovande ut. Ett imponerande nummer av varierande akter ska locka popsnören såväl som hårdrockare och housefantaster till Norrköping. Det känns på ett sätt som att FKP Scorpio tagit i med både hängslen och livrem när de lagt upp programmet för 2014 års festival. Samlat på ett och samma ställe i tre dygn ser jag influenser från vitt skilda håll.

Indiepoparna Belle & Sebastian kommer locka en publik som förr i världen skulle åkt till Emmabodafestivalen; heavy metal-bandet Iron Maiden bjuder in de som vanligtvis spenderar några sommardagar i Sölvesborg och Sweden Rock Festival; Axwell Ingrosso, trion som nu blivit en duo, fyller de sena dansgolven och flankerad av Alesso följer de upp förra årets stora dj-succé (tillika dragplåster) Avicii; Kings of Leon är årets stora amerikanska popakt – Texassläktingarna som lätt skulle ha fyllt stolarna på en rockfestival var som helst i Norden; The Hives och Mando Diao gör inte saken värre för de redan pop- & rockintresserade; slutligen megastora hip hop-artisten Kayne West, som knappast behöver en närmare presentation.

 


Svensk pops kronprinsessa Veronica Maggio.

 

Denna summering ger otvivelaktigt ett brett musikintryck, det synes finnas något för alla smaker. Ändå fattas mig något. Ett spörsmål gäller de lokala akterna: vart har de tagit vägen i år? Spelschemat ekar tomt bortsett från konstnärskollektivet Den svenska björnstammen och hemvändande poppojken Markus Krunegård, samt Norrköpings symfoniorkesters samarbete med rapparen Petter. Jag upplevde det lite som en honnörsgrej å arrangörens sida förra året att ta med en hel del från det lokala musiklivet. Men i år verkar fallet inte vara så.

Kanske pressades Bråvalla mer av nystartade Alternativet förra året? Alternativet arrangerades 15 juni 2014 för andra året i rad och är en endagsfestival på Kårhuset Trappan som med imponerande fart presenterade ett fullgott alternativ till ”gubbdominansen” i de mer etablerade festivalernas program. De erbjöd lokala och nationella musiker, föreläsningar samt en skön festivalstämning av och med främst kvinnliga artister.

 


Attityd! Har svenska Elliphant.

 

Klart är dock att Bråvallaarrangörerna tagit kritiken till sig. I år gick de ut relativt tidigt med stora kvinnliga namn (kanske för att parera mansdominansen i dragplåstren?). De akter som festivalen frontar med, på sina affischer såväl som hemsidan, är alltjämt män: tidigare nämnda Iron Maiden, Kings of Leon, Axwell Ingrosso och Kanye West.

Jag välkomnar för min del den svenska kvinnliga popeliten med bl.a. Nina Persson, Veronica Maggio, Linnea Henriksson, Melissa Horn och Laleh. Elliphant, Lana del Rey och M.I.A. är också värda att spana in. Samtidigt vet jag att festivalens verkliga fynd ofta är de man finner i ett tält eller på en scen som man kanske bara släntrar förbi. Ibland hittas en riktig pärla – likt Lindsey Stirling och hennes oförglömliga elfiolshow förra året.

Så nog råder det festivalyra i stan, allt. Själv ser jag med stor förväntan fram emot de tre fullmatade dagarna med musik, stand up, folkvimmel och allt annat som hör festival till. Bråvallafestivalen är här för att stanna.

Text: Nora Ham
Foto: Bråvallafestivalen/FKP Scorpio

BRÅVALLA Norrköping

26 – 28 juni 2014
Bråvallafestivalen

Arr: FKP Scorpio

LÄNKAR
Bråvallafestivalen hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.