• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Flimmer sticker ut som årets kaktus

Flimmers logotyp som kaktus. Årets kaktusplantering hyllar 60-årsfirande filmföreningen Flimmer.

 

Upptäckte utomhusbio i Grekland

 

Årets kaktusplantering i Carl Johans park invigdes som vanligt torsdagen i midsommarveckan. Sommarens motiv hyllar filmklubben Flimmer som i oktober firar sin 60 år unga existens.

 


Föreningens ordförande Johan Karlsson var stolt och glad över att föreningen blivit hedrad i Kaktusplanteringen.

 

Filmkonsultenten Johan Karlsson, stolt och glad ordförande, beskrev Flimmers historia. Den 7 oktober 1954 startade en filmklubb i Albrektsalen i Norrköping. Tio år senare flyttade filmklubben över till Konstmuseets hörsal Harlekinen. Samtidigt blev det generationsskifte, ett nytt gäng som startade om.

Nästa steg i utvecklingen kom efter att Johan Karlsson, som också i dag är föreningens ordförande, åkte till Grekland 1995 och upptäckte utomhusfilm i Naxos. Med en skolprojektor och en duk av papp visades den första utomhusbion i Norrköping sommaren 1996. I dag har utomhusbion vuxit till en omfattande verksamhet som når långt utanför Norrköpings kommungräns. I sommar blir det utomhusbio på stor och stadig filmduk på ett trettiotal platser, i södra och mellersta Sverige. Och i Norrköping förstås.

Namnet Flimmer kom till i samband med flytten från Harlekinen till Cnema. Flimmer är också namnet på föreningens årliga filmfestival som brukar infalla i början av oktober. En viktig del av filmfestivalen är Guldsvanen, den regionala kortfilmstävlingen.

 

Gustav Eriksson och Puck Samuelsson blåste fanfar för Flimmer.

 

Vid invigningen berättade stadsträdgårdsmästaren Anna Wejde om den mer än 25.000 kaktusar stora planteringen. Kaktusplanteringens anor sträcker sig bakåt till 1846, på sin nuvarande plats har den funnits sedan 1926.

Tekniska nämndens ordförande Håkan Liljeblad pekade i sitt invigningstal på de ideella organisationernas betydelse för stadens utveckling och menade att Flimmer är ett bra exempel. Musik av Dan Brännvall inramade den småregniga ceremonin och Puck Samuelsson och Gustav Eriksson spelade invigningsfanfar.

En mindre plantering finns vid Hörsalen och den kommer under sommaren att skifta jubilarer. Just nu är det Norrköpingskretsen av Röda Korset som är motiv.

Text och foto: Sven Åke Molund

KAKTUSPLANTERINGEN Norrköping

Sommaren 2014
Flimmer 60 år

HÖRSALSPARKEN
Norrköpings stads Röda korsetkrets 100 år
Himmelstalundsgymnasiet  50 år
Neuroförbundet Norrköping 50 år

LÄNKAR
Flimmer hemsida
Norrköpings kommun kaktusplanteringen hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.