• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lekfull Chrystal Williams dubbel vinnare

Publiken jubel kom direkt efter arian ur Barberaren i Sevilla. Lekfulla Chrystal E Willliams från USA vann både första pris och publikens pris.

 

Hög nivå på Stenhammarfinalisterna

 

Efter en lång Finalkonsert stod en överlycklig Chrystal Williams som vinnare till både juryns förstapris och publikens pris. Svenske Henning von Schulman tog hem andrapriset. Stenhammarpriset gick till den som fått Cecilia Stenhammar att gråta.

Stenhammartävlingen nådde till sist finalen. Inte mindre än tio sångare, fem män och fem kvinnor, tävlade. Eller kanske snarare gav konsert. Stämningen var ovanligt avspänd för att vara en tävling med en kvarts miljon kronor i vinstpotten.

Programvärden Camilla Lundberg lotsade publiken genom Finalkonsertens två akter, berättade om ariornas roller och innehåll. Först en rejäl portion Mozart, sju arior, och sedan resten: Gounod, Rossini, Verdi och lite till. Allt spelat med lätt elegans av Norrköpings symfoniorkester ledd av Nader Abbassi, även han medlem i juryn.

 


Henning von Schulman, bas och ende svenske finalisten, hade en avspänd och personlig attityd.

 

Stenhammarfinalisterna höll en hög nivå: vackra sopraner, med den ena pärlande koloraturen efter den andra, kraftfulla basar och baryton och en stilig tenor. Men det blev mezzosopranerna som tog hem priset. Lekfulla Chrystal E Willliams från USA vann både första pris och publikens pris, inte att undra på efter första publikjublet efter hennes både musikaliskt och skådespelarmässigt suveräna insats i Barberaren i Sevilla. Som hon följde upp efter paus med Carmens Habanera.

Svenske Henning von Schulman, bas, gjorde Katalogarian ur Don Juan riktigt rolig, och i ett lite lugnt, avspänt tempo. Desto allvarligare var han som härskaren Filip i Verdis Rigoletto. Också där märkbart avspänd – och visade upp en stor röst. Ett välförtjänt andrapris.

Tredjepristagaren Abigail Levis, USA, är mezzosopran och inledde med Sextus aria ur Mozarts Titus, skrivet för en kastratsångare. Ett helt annat temperament visade hon i Askungen, där koloraturerna trillade vackert.

Fjärde pris gick till Alexander Sukhanov, som har en baryton med fin bärighet. Mozartpriset fick Margrethe Fredheim, sopran från Norge med varm och vacker röst som kom till sin rätt i Cosi fan tutte.

 


”Den som fick mig att gråta” – Kyubong Lee från Sydkorea – fick nyinstiftade Stenhammarpriset av Cecilia Stenhammar.

 

Stenhammartävlingen har sitt namn efter svenske tonsättaren Wilhelm Stenhammar. Varje år som tävlingen hållits har en sång av Stenhammar, på svenska, varit obligatorisk. Nu kan sångarna få lön för mödan. Nyinstiftade Stenhammarpriset gav Cecilia Stenhammar, efter att ha lyft fram flera goda Stenhammartolkare, till ”den som fick mig att gråta” – Kyubong Lee från Sydkorea.

Vid sidan av priserna får vinnarna engagemang. På stående fot fick Margrethe Fredheim engagemang vid operascener både i Frankrike och i Norge. Norrköpings symfoniorkester har redan en tradition att välkomna förstapristagaren vid en konsert till vintern. Fler engemang är att vänta. Det brukar bli så att såväl pristagare som finalister uppmärksammas och får det som är meningen med Stenhammartävlingen – att ge unga sångare på tröskeln till karriären en plattform att göra avstamp ifrån.

Och kanske, kanske får Symfoniorkestern sitt eget ”pris” om Nader Abbassi lyckas ro iland sin önskan om att bjuda SON till operan i Oman.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
INFO OM FINALKONSERTEN OCH LÄNKAR EFTER BILDERNA NEDAN

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

18 juni 2014
Stenhammartävlingens Finalkonsert

Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Nader Abbassi
Programvärd: Camilla Lundberg

VINNARE
Första pris 100.000 kr – Chrystal E Williams, USA
Andra pris 60.000 kr – Henning von Schulman, Sverige
Tredje pris 40.000 kr – Abigail Levis, USA
Fjärde pris 20.000 kr – Alexander Sukhanov, Ryssland
Mozartpris 10.000 kr – Margrethe Fredheim, Norge
Stenhammarpriset 10.000 kr – Kyubong Lee, Sydkorea
Publikens pris 20.000 kr – Chrystal E Williams, USA

FINALISTER
Margrethe Fredheim sopran Norge
Abigail Levis mezzosopran USA
Kyubong Lee baryton Sydkorea
Maudee Montierre sopran Sydafrika
Alexander Sukhanov baryton Ryssland
Henning von Schulman bas Sverige
Chrystal Williams mezzosopran USA
Shinhee Yoo tenor Sydkorea
Wonjong Kang bas Sydkorea
Maartje Rammeloo sopran Nederländerna

LÄNKAR
Stenhammartävlingen hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Svåra val för Stenhammarjuryn reportage Kultursidan.nu 15/6 2014
Cecilia prisar bästa Stenhammartolkning reportage Kultursidan.nu 14/6 2014
Konsert för Stenhammarvärdarna reportage Kultursidan.nu 14/6 2014
Nytt pris i femte Stenhammartävlingen reportage Kultursidan.nu 9/6 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.