• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konsert för Stenhammarvärdarna


Operapärlor ur den ryska repertoaren bjöd Olga Kondina på. Ackompanjerade gjorde Alla Shmeleva.

 

Svensk romantik och ryska operapärlor

 

Den internationella sångtävlingen Wilhelm Stenhammar International Music Competition pågår just nu i Norrköping. 58 sångare ingår i startfältet. Vid öppningsceremonin tidigare i veckan var det dock inte sångarna utan deras värdfamiljer som stod i fokus.

De tävlande får bo hos en värdfamilj när de anländer till Norrköping. Att få bo hemma hos en familj är mycket uppskattat av sångarna, berättade Sonja Stenhammar i sitt öppningstal.

– Det skulle aldrig fungera i Stockholm. Norrköping är en lagom stor stad där allt är nära.

 


– Det är fantastiskt att lyssna på alla dessa unga sångare. Säger värdparet Karin och Anders Nordin.

 

Och det verkar som om nöjet är ömsesidigt. Flera av de familjer som samlats i De Geer-hallens luftiga foajé har tagit emot sångare i sina hem under flera av de fem år som tävlingen har funnits. Karin och Anders Nordin ställer upp ideellt för fjärde året. I år planerar de att gå och lyssna så mycket de kan och hinner. Naturligtvis ska de lyssna på ”sin” sångare.

– Det är fantastiskt att gå och lyssna på alla dessa unga sångare. Och så får man ju höra alla high lights från olika operor, säger Karin Nordin.

Och lite kontakter knyter man också. Gunnel Myhrman berättar om hur hon haft samma sångerska från Schweiz boende hos sig två år i rad. De har fortsatt hålla kontakten mellan tävlingarna och Gunnel har varit i Schweiz och hälsat på. Under samtalets gång kommer det fram den ena anekdoten efter den andra. Som den om sångaren som var så säker på att han skulle vinna att han hellre var ute och tittade på Himmelstalundsfältet med sin värdfamilj än stannade hemma och övade. Och sedan stod han där med noter när de andra kunde sina stycken utantill och blev utan ära och pris.

 


Nybörjare som värdpar, Eva-Lena och Pelle Jonsson.

 

Med vid bordet sitter också Eva-Lena och Pelle Jonsson. Det är första gången de ska ta emot en sångare i sitt hem och de har faktiskt inte träffat henne ännu.

– Hon ska först bo i en annan familj och på söndag kommer hon till oss, berättar Eva-Lena.

Det var hennes man som fick frågan för cirka 3 månader sedan om de kunde bistå med logi. De vill gärna stötta arrangemanget och sa ja. Nu ser de fram emot att lära få känna ”sin” unga talang och ska försöka hinna lyssna på tävlingsbidragen.

– Men vi har ju våra jobb också… säger Eva-Lena. Finalkonserten ska vi absolut gå på.

 


Smäktande med svärta. Michael Wenhov spelade en romans av Wilhelm Stenhammar ackompanjerad av Ursula Rüttiman.

 

Redan denna tisdagskväll bjöds det på ett mindre musikprogram. SON:s violinist och 1:e konsertmästare Michael Wenhov framförde Romans nr 2 ur Två sentimentala romanser av Wilhelm Stenhammar. Smäktande romantiskt med viss svärta virvlade tonerna från violinen och det ackompanjerande pianot ut bland publiken. Ett opretentiöst och avskalat framträdande som lät musiken komma till sin rätt.

Ett något mer kraftfullt uttryck bjöd den ryska sopranen Olga Kondina på i sitt program. Enligt Sonja Stenhammar en av Rysslands allra främsta sopraner och tillika medlem i tävlingsjuryn. Olga Kondina sjöng musik av bland andra Glinka, Rimskij-Korsakov, Tjajkovskij och Rachmaninov. Det var ett väl sammansatt program som speglade operascenens mångskiftande känslouttryck – djup sorg och smärta, glättig flirt och blommande kärlek. Framträdandet kändes intimt och exklusivt, och det märktes på publikens gensvar att det ryska språket inte var något hinder för upplevelsen.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

DE GEER-HALLEN Norrköping

10 – 18 juni 2014
Wilhelm Stenhammar international music competition

PROGRAM

Öppning av Stenhammartävlingen 2014
10 juni 2014
Michael Wenhov, violin
Ursula Rüttiman, piano

ur Två sentimentala romanser av Stenhammar

Olga Kondina, sång
Alla Shmeleva, piano

Musik av Glinka, Rubinstein, Rimskij-Korsakov, Tjajkovskj, Vlasov, Rachmaninov

Omgång 1  fri entré
11-13 juni
15 minuter per tävlande (pianoackompanjemang)

Omgång 2 fri entré
14-16 juni
25 minuter per tävlande (pianoackompanjemang)

Finalkonsert
18 juni kl 18
Norrköpings symfoniorkester och finalisterna
Dirigent: Nader Abbassi

LÄNKAR
Stenhammartävlingen hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Cecilia prisar bästa Stenhammartolkning reportage Kultursidan.nu 14.6 2014
Nytt pris i femte Stenhammartävlingen reportage Kultursidan.nu 9/6 2014

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.