• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Cecilia prisar bästa Stenhammartolkning

Cecilia Stenhammar har upptäckt och studerat farfar Wilhelms ”visor” under senare år. Det nya priset går till den sångare som tolkar dem bäst.

 

”Farfar kallade sina verk för visor”

 

Stenhammartävlingen har fått ett nytt pris som instiftats för denna femte tävlingsomgång. Det är Wilhelm Stenhammars barnbarn Cecilia Stenhammar som vill belöna den som bäst tolkar en av Stenhammars sånger. Prissumman är på 10.000 kronor.

Hon vill uppmärksamma Stenhammars musik i tävlingen, och eftersom det är obligatoriskt för de sångare som går vidare till andra omgången att sjunga något av Stenhammar så kändes det naturligt att skapa ett särskilt pris för den delen av tävlingen.

– Det är ju Stenhammartävlingen. Såklart det ska vara ett Stenhammarpris då, säger hon frankt.

 

Hyllar en annan Stenhammar. Cecilia Stenhammar instiftar ett pris på 10.000 kronor.

 

Det var först för tre år sedan som Cecilia Stenhammar på allvar satte sig in i farfaderns musik och upptäckt dess kvaliteter. Hemma var det pappa som sjöng Stenhammar.

– Det var inte min grej då, berättar Cecilia.

Hon är skådespelerska och sångerska med inriktning mot visor och jazz. Det var hennes pianist Daniel Ralfsson som gjorde henne uppmärksam på Stenhammars musik och tyckte att hon skulle prova att sjunga.

– Det kan ju inte jag, var min första reaktion, men nu har jag upptäckt att precis som för mig var texten och innehållet viktigast för min farfar. Han utgick från texten och sedan kom musiken. Han kallade sina verk för visor och de skrevs inte för orkester utan för att sjungas i mindre sällskap i hemmet. Han älskade dessutom jazz, precis som jag.

Cecilia har gjort ett grundligt forskningsarbete och bland annat läst flera av Wilhelm Stenhammars brev. Han skrev brev till sin hustru eftersom han ofta var ute på resa, och han skrev till sin förläggare och till kompositören Sibelius. I breven finns många tankar om vad han ville med sin musik.

Med denna grund att stå på känner Cecilia sig väl förberedd att kunna bedöma och avgöra vem som ska få det första Stenhammarpriset. Hon är enväldig domare, men hon kommer naturligtvis ta hjälp av juryn vid bedömningen.

– Jag kommer att ta hänsyn till sångtekniken, men framför allt om sångaren verkligen vet vad texten handlar om och kan visa och uttrycka det. Det ska kännas äkta, inte överdrivet eller sentimentalt, konstaterar Cecilia.

 

Även om Cecilia Stenhammar är enväldig domare över sitt pris vill hon samverka med Stenhammarjuryn, här är sju av de åtta jurymedlemmarna: Nästan hela juryn: Alfio Grasso, Olga Kondina, Karin Veres, Kerstin Meyer, Alain Surrans, Charles Webb, och Nader Abbissi.

 

Det märks att Cecilia är laddad. Hon ser fram emot det hårda arbete som det innebär att lyssna på ett tjugotal sångare och sedan göra sin bedömning. Men hon vill mer.

– Jag vill anordna musikaliska salonger och få kontakt med körer för att sprida Stenhammars visor. Han var en jäkla bra musiker, säger hon med ett leende.

Text: Felicia Eriksson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

DE GEER-HALLEN Norrköping

10 – 18 juni 2014
Wilhelm Stenhammar international music competition

PROGRAM

Öppning av Stenhammartävlingen 2014
10 juni 2014

Omgång 1  fri entré
11-13 juni
15 minuter per tävlande (pianoackompanjemang)

Omgång 2 fri entré
14-16 juni
25 minuter per tävlande (pianoackompanjemang)

TÄVLANDE
Dardan Bakraqi
Wonyong Kang
Shinhee Yoo
Eva Dworschak
Margrethe Fredheim
Andreas Früh
Sanna Gibbs
Marie Louise Granström
George Humphreys
Amelia Jakobsson
Kyubong Lee
Abigail Levis
Elisabeth Meyer
Maudee Montierre
Maartje Rammeloo
Jihan Shin
Hanna Husahr
Alexander Sukhanov
Henning von Schulman
Chrystal Williams
Guibee Yang
Jeongkon Choi

Finalkonsert
18 juni kl 18
Norrköpings symfoniorkester och finalisterna
Dirigent: Nader Abbassi

LÄNKAR
Cecilia Stenhammar hemsida
Stenhammartävlingen hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida
Konsert för Stenhammarvärdarna reportage Kultursidan.nu 14/6 2014
Nytt pris i femte Stenhammartävlingen reportage Kultursidan.nu 9/6 2014

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.