• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Anna ung svensk representant i Venedig

Anna Maria Nygren åker till Venedig mot slutet av sommaren. Där träffar hon andra unga filmengagerade.

 

”Förhoppning om att filmen kan förändra”

 

Flitiga dramatikern Anna Maria Nygren har uttagits att representera Sverige när 27 unga biobesökare från hela EU möts under filmfestivalen i Venedig mot slutet av sommaren. De är med och röstar fram Europas bästa film. Bakom ungdomarnas resa står biografnätverket Europa Cinemas.

Venedig – det är stort. Varför blev du utvald, hur gick ansökan till?

– Ja, det känns stort. Jag skickade ansökan till Cnema, där skulle en skriva lite om några filmscener, och motivering och cv, svarar Anna Maria Nygren, som själv inte har fått veta varför just hon blivit utvald att representera Sverige.

Det är en engagerad filmälskare som får resa till Venedig. Anna Maria Nygren är en mångsysslare som skrivit för teater, film, främst inom Eastwoodprjektet, och även ägnat sig åt konst och serieteckning. Det senaste är en mobil/tv-serie.

Under festivalen kommer Anna och de 27 andra ungdomarna från EU:s medlemsländer bland annat att delta i valet av Europaparlamentets LUX-pris för Europas bästa film. Hinner du göra något annat och i så fall vad än sitta i biomörkret?

– Jag tror att jag också kommer vara med i olika diskussioner och workshops. Vad jag förstått ska jag inte presentera något särskilt, men göra en del grejer under tiden där.

Europa Cinemas är ett biografnätverk som finns representerat i 68 länder, alltsä även utanför Europa, och har över 3000 medlemsbiografer. Målsättningen med nätverket är att öka mängden europeisk film på biograferna – med fokus på film som inte kommer från det egna landet – och därigenom stödja och utveckla samarbetet mellan länderna. Cnema är en medlemsbiograf i nätverket.

Jag tänkte ett tag att fråga dig vad du tror om den europeiska (spel-)filmens framtid men det är väl att ta i att du ska behöva ta ansvar för hela den.

– Okej, framtiden för europeisk spelfilm… hm, alltså jag tror att det är för stor fråga, men jag skulle vilja skriva något om typ hur filmen kan fungera i relation till politik, jag tänker på gränserna runt Europa, och inom, och, ja, du fattar, jag har i alla fall en förhoppning om att filmen (och teatern och konsten och så) på något sätt kan förändra. Det är kanske mer en önskan än en tro… typ, svarar Anna Maria Nygren och avslutar:

– Just nu är jag nog mest överväldigad och lite chockad över att jag kommer vara där…

Text och ARKIVfoto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Europa Cinemas hemsida
Venedigs filmfestival hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.