• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fem rum gestaltar två viktiga böcker

Försoningens rum. Här möts den blå och den gröna färgen.

 

Praktiskt estetiskt värdegrundsarbete

 

Niorna på Enebyskolan har under året arbetat med två böcker av författaren Christina Wahldén. Både Kort kjol och I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig handlar om svåra saker, om kränkningar, förtvivlan och om att gå vidare. Klasserna har tolkat texterna och gett dem en gestaltning på Arbetets museum, fem vackra rum.

Den första invigningen av utställningen Vadå, andra?! var både tidig och sen. Tidig då skoldagen startade 8.30 på museet, där Enebyskolans niondeklassare trängdes i den nedplockade Jobbcirkus-utställningen. Sent eftersom det var en av de absolut sista skoldagarna. Sommarlovet har gläntat på dörren och när de här eleverna går ut kommer de inte tillbaka till grundskolan igen. Tidig på ett annat sätt, Vadå, andra?! öppnar egentligen inte förrän 28 juni då den ingår i kommande utställningen Det var en gång…

 


Klasserna har valt citat ur böckerna och gestaltat med film och föremål.

 

– Ni har fattat att man kan använda böcker som verktyg, sade museets intendent Carina Milde vid invigningen av Skapande skolaprojektet där skolan och museet samverkat.

Carina Milde berättade att författaren Christina Wahldén arbetade som kriminalreporter och blev frustrerad över att aldrig få berätta klart historierna, få veta hur det gick sedan för dem som utsattes för brott. Det blev först boken Kort kjol, som är ”skriven i raseri” under sent 1990-tal. Den handlar om en flicka som blir våldtagen och hennes väg från att känna sig som ett offer men återvinner sin självkänsla och går vidare.

– Ett sådant här projekt ger mer känslor och minnen än 20 svensklektioner om adverb, skämtar svenskläraren Johanna Konstantinidis Nilsson. Det har inte bara varit att läsa en bok utan att gå på djupet med den. Och det är coolt att få prata med en författare hur länge som helst.

För Christina Wahldén kom till Enebyskolan och mötte eleverna. Det ingick i Skapande skolaprojektet som fritidsledaren Bim Hallberg och läraren Johanna Konstantinidis Nilsson tagit initiativ till. Efter ett pilotprojekt med en enda klass året innan körde de fullt ut det här skolåret.

– Det står i uppdragsplanen för fritidsverksamheten och i läroplanen för grundskolan om samverkan och om att vi ska arbeta med värdegrunds- och demokratifrågor, påpekar Bim Hallberg.

Fler har medverkat i projektet, en genuspedagog från valla folkhögskola och en föreläsare från Machofabriken i Stockholm.

 


Markus Yousef och Lisa Lindskog, 9A, har jobbat med ett av rummen i utställningen.

 

Resultatet har placerats i fem små rum, återvunna från Jobbcirkusutställningen. Varje klass har ansvarat för ett rum, där är utvalda texter, en scenografisk gestaltning och en kort film. Varje rum rymmer en både enkel och stark symbolik.

9 A, Lisa Lindskogs och Markus Yousefs klass, läste Christina Wahldéns andra bok I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig. Ombeni är med om ett grymt överfall, hon ser sina föräldrar och syskon mördas men undkommer. Hon kommer till Sverige där ingen vet vad hon har varit med om.

– Det var svårt att läsa, när det handlar om hemska saker som våldtäkt och död. Jag brukar läsa glada saker, säger Markus Yousef som ändå säger att läsningen var lärorik: Det blev en helt annan stämning i klassen när vi förstod att det kunde ha varit verklighet även om just Ombeni inte finns på riktigt.

– Det är många flickors berättelser som författaren har slagit ihop till en, tillägger Lisa Lindskog.

Klassen delades upp i olika grupper: en textgrupp som valde ut citat ur boken, en scenografigrupp och en filmgrupp. Markus Yousef deltog i filmgruppen.

– Mamman betydde jättemycket för henne. Och så tänkte vi på mammans händer, säger han och beskriver hur tre filmidéer smälte samman till en. Resultatet syns i den korta filmsekvensen där tre par händer smeker hans ansikte.

– När vi spelade in var det okej, jag kände ju alla. Nu är det lite läskigt när alla som kommer ser mig.

Lisa var klassens projektledare. Hon deltog i gruppernas möten och träffade projektledarna från de andra klasserna.

– Jag ansvarade för att det gick som det skulle och förde fram min klass åsikter, säger Lisa som lärt sig mycket om ledarskap, hålla ihop gruppen och att se till så att det är bra stämning.

Det märks att både Markus och Lisa tänkt till och är tydliga i sina åsikter.

– Om jag var tvungen att fly från Sverige så skulle jag vilja bli mottagen någon annanstans.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

ARBETETS MUSEUM Norrköping

28 juni – 23 november 2014

Vadå, andra?! Skolvernissage 11/6
Utställning
Prod: Enebyskolan tillsammans med Arbetets museum

Det var en gång…
Utställning

Prod: Arbetets museum

LÄNKAR
Enebyskolan hemsida
Arbetets museum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.