• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lekfull Pippiensemble sjunger och dansar (recension)

Flaskpost från pappa Efraim. Från vänster Náthalie Andersson, Megan Gordon och Gustav Bardun.

 

Uppmuntrar till fortsatt Pippi-lek därhemma!

 

”Hej hej Kling och Klang!” ropar en treåring från översta bänkraden i teatertältet. I Chopp Events familjeföreställning Pippi Långstrump på de sju haven agerar barn, unga och vuxna tillsammans i en underbar lek. Paulina Linds Pippi är slagfärdig, på mer än ett sätt.

Ett stort vitt tält fyller nästan hela Teatertorget i Knäppingsborg. Villa Villekulla lyser på scenen, den gula och lite sneda kåken där Pippi just flyttat in. Fondbilden är tydlig som i en bilderbok, den har samtidigt ett raffinerat djup. På scenen står det nödvändigaste, två stolar, ett bord och en stege upp mot fönstret på andra våningen. De riktiga husen någon meter utanför de rejält tilltagna tältöppningarna spelar in flera miljöer.

 


Klang blir höjdrädd. I rollerna Jonas Johansson och Megan Gordon.

 

Pippi Långstrump på de sju haven är perfekt för publiken från tre år och uppåt. Trygg och spännande på samma gång och med ett stort mått av igenkänning. Svensk barnkultur är impregnerad av Astrid Lindgren och frimodiga och starka Pippi är nummer ett för de yngsta. Föreställningen ligger nära filmen med samma namn (1970) men är här och nu, tillsammans med oss alla.

I första akten ges grundläggande Pippi-kunskap: syskonen Tommy och Annika lär känna Pippi som en fabulerande och rolig historieberättare, fåniga Prussiluskan upptäcker att ensamstående Pippi inte vill bo på barnhem och clown-poliserna Kling och Klang lär sig att Pippi är väldigt stark. Men så levererar den lilla stadens brevlärare en flaskpost…

… och vips – efter en kort paus – så beger sig Pippi, Tommy och Annika ut på en räddningsexpedition för att befria pappa Efraim som tillfångatagits av sjörövare.

Dramatikern Johan Gille, med ett förflutet på Astrid Lindgrens värld, har skrivit manus på stadig Astrid Lindgrengrund. Och det är fortfarande Astrid Lindgren som står för sångtexterna. Här kommer Pippi Långstrump, förstås, men också mer ovanliga Herr Nilssons vaggvisa och Kalle Theodor, för att inte tala om språkleken Merja Mojsi! Och många andra sånger.

För det sjungs friskt föreställningen igenom, sång och dans med hela eller delar av den stora ensemblen. Anders Håkanssons koreografier höjer stämningen, med lite fåniga vuxna i staden och ruskiga sjörövare i andra akten. När fiol och gitarr kommer fram stiger stämningen på sjörövarkrogen.

 


Sjörövarsång. Kostymerna är riktigt ögongodis.

 

Kostymerna är verkligen något att titta på, med många fina detaljer. 10-åriga Paulina Lind spelade Pippi vid onsdagseftermiddagens premiärföreställning. (Paulina alternerar med 17-åriga Megan Gordon). Hennes kavata Pippi imponerar, texterna sitter perfekt. Om Pippi inte gått i skolan och lärt sig läsa så kan hon ändå räkna ut ett och annat, och på geografi är hon lika oslagbar som hon är slagfärdig i de gags som kanske mer riktar sig till de äldre i publiken.

Det blir också tydligt hur Astrid Lindgren lyfte fram Pippi som ett alternativ till dresserade barn. Tommy och Annika är sådär väluppfostrade och icke ifrågasättande, men det är väl något en längre tids samvaro med Pippi inte kan råda bot på.

Det är nästan så att jag misstänker att barnsugna Prussiluskan, utmärkt spelad av Lisen Kromnér, är Astrids nidbild av Alva Myrdal. Här finns många fler underhållande porträtt, av sjörövare och stadsbor att utforska.

En sak till: styrkeproven blir mer en lek än övernaturlig kraft. Uppsättningen uppmuntrar till fortsatt Pippi-lek därhemma!

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund
LÄNKAR OCH PRODUKTIONSINFORMATION KOMMER EFTER BILDERNA

BILDSPEL (FLASH) FRÅN GENREPET MED MEGAN GORDON SOM PIPPI – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Chopp Event hemsida
Pippi och En knäpp revy i Knäppingsborg reportage Kultursidan.nu 29/4 2014
30 sommarteatrar fyller Östergötland 2014 listan Kultursidan.nu 3/6 2014

TEATERTORGET, KNÄPPINGSBORG Norrköping

12 – 26 juni 24 juli – 23 augusti 2014 kl 17
Pippi Långstrump på de sju haven

Familjeteater
av Johan Gille, sångtexter av Astrid Lindgren

Regi och kostym: Carina Perenkranz
Koreografi: Anders Håkansson
Dekorteckningar: Lennart Moberg
Kulissdesign: Kurt Aldén
Musikbakgrunder: Bo Markendahl
Ljud/ Ljus: Magnus Jonsson, Milstudios
Sömnad: Siw Åkerlind-Bäckman
Prod: Chopp Event

MEDVERKANDE
Pippi Långstrump – Megan Gordon / Paulina Lind
Pappa Efraim / Brevbäraren – Pelle Andersson
Kling / Blod-Svente – Anders Håkansson
Klang – Jonas Johansson
Tommy – Gustav Bardun / Mattias Eriksson
Annika – Náthalie Andersson
Jocke med Kniven – Tim Petterson
Prussiluskan – Lisen Kromnér
Barn / Sjörövare – Melina Karlstrand, Lovisa Frank, Filippa Kromnér
Berättare/Sjörövare/Mamma/Pappa – Petra Karlstrand, Ulrika Westesson, Anastasia Andersson, Malin Svärdmalm, Klara Aspling, Christian Dagh, Valeria Valdes

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.