• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fyra tidiga fotografer i Norrköping

Fotografier i vackra ramar. Studioporträtt av barn, vuxna och ett teatersällskap.

 

För långa slutartider för ett leende

 

Med god inblick och fin hand så beskriver Norrköpings Stadsmuseum de fyra kvinnliga yrkesfotografer vars bilder man visar i en utställning i museets Rum för fotografi i sommar. Utställningen öppnar nu på lördag 14 juni.

 


Sofia Hammarqvist berättar om bilderna.

 

Norrköpings första kvinnliga fotograf var Agnes Arosenius som redan 1863 etablerade sig med en ateljé på Hospitalsgatan 27. I hennes samtid fanns det troligen bara fyra andra fotografer i Norrköping, som på den tiden kunde räknas som en storstad. Museet har i utställningen sammanställt en förteckning över 18 kvinnliga fotografer verksamma innan 1920.

Ur Agnes produktion visas främst vad som kallas för visitkortsfoton som lämnades vid besök där den besökte inte var hemma! I utställningen får vi också veta att de flesta porträtt visar allvarliga miner och att det beror på att det var exponeringstider så långa att det var svårt att le. Det var lättare att vara blick stilla allvarlig. I slutet av 1800-talet så kortades slutartiderna och då kunde man också börja fotografera barn.

Museet har av de fyra fotograferna plockat ut cirka 40 bilder som visas försedda med kommentarer om både fotografer och motiv. Som besökare förundras man över den skärpa man kunde få, vilket understryks av att bilderna nu är uppförstorade. Ett bra exempel på skärpan är en bild på en picknic tagen i slutet av 1800 talet där skärpan är så bra att man till och med kan se vilken sorts cognac som sällskapet drack.

I slutet av 1800-talet var skråväsendet under lättande och fotograf var ett nytt yrke. Därför var det ganska lätt för kvinnor att etablera sig, de fick ändå verka i en mansdominerad värld. Utställningen berättar också fotografernas bakgrund och utbildning.

I en tidsmässig ateljé visas en kamera som är tillverkad av tyska Voigtländer och Sohn runt sekelskiftet 1900. Kameran tillhörde Hilde Winge, som var verksam mellan 1900 – 1933.

 


I ateljén. Stadsmuseet har Hilde Winges kamera i sina samlingar.

 

Utställningen handlar om kvinnliga fotografer, men är egentligen en utställning om fotografer i början av 1900-talet. Man ska se den som bilder som fotograferades med den tidens utrustning och samtidigt försöka se hur förutsättningarna förändrats över tid med den tekniska utrustning som idag finns. En tillbakablick som alla med fotointresse har glädje av att göra!

Sofia Hammarqvist är utställningsansvarig och Jens Holmbom har varit med på ett hörn!

Text och foto: Sven Åke Molund

RUM FÖR FOTOGRAFI, STADSMUSEET Norrköping

14 juni – 31 augusti 2014
Med god inblick och fin hand

Kvinnliga fotografer i Norrköping
Utställningsansvarig: Sofia Hammarqvist

DE FYRA FOTOGRAFERNA
1863 – 1866 Agnes Arosenius, Hospitalsgatan 17
1884 – 1900 Constance Wikström, Drottninggatan 19
1900 – 1933 Hilda Winge, Vattengatan 18, Hospitalsgatan 8
1902 – 1917 Dagmar Eriksén, Drottninggatan 36

LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.