• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköping blir fristad för förföljda

Historiskt. Icorns Elisabeth Dyvik och Norrköpings borgmästare Eva Andersson skriver under fristadsavtalet. Händerna i förgrunden tillhör Julia, som fått fristad i Jönköping.

 

”Blir en katalysator för staden”

 

Norrköping blev en varm onsdag 11 juni 2014 medlem i Icorn, en sammanslutning av städer som tar emot författare på flykt. Icorns Elisabeth Dyvik och Norrköpings borgmästare Eva Andersson skrev under avtalet som i höst leder till att en person får bo och verka i Norrköping. Författaren Julia från Honduras, som sedan i vintras är fristadsförfattare i Jönköping, läste högt ur sina texter.

– Att ta steget att bli fristad är viktigt, det handlar om våra grundläggande värderingar i samhället, sade Eva Andersson som också påminde om att det var ett enigt kommunfullmäktige som sade ja till Folkpartiets motion hösten 2012.

 


Icorn har hitintills gett omkring 140 personer fristad sedan starten för snart 20 år sedan, berättade Elisabeth Dyvik.

 

Sammanslutningen Icorn uttyds International cities of refuge network och har sitt säte i Stavanger, första staden som hörsammade Salman Rushdies förslag om en organisation för att öppna dörrarna för författare på flykt. Med författare omfattas skrivande personer, från poeter och journalister till dramatiker och låtskrivare.

Icorns programdirektör Elisabeth Dyvik underströk att verksamheten har stor betydelse för de personer som får skydd. Det har blivit omkring 140 personer hittills som fått fristad och stipendium under de två års tid som gäller. De två åren ska vara till för att ge personen rådrum och avstamp för sitt nya liv.

– Fristaden ger personen det gäller en respittid att hitta en lösning på problemen. För det mesta finns hotbilden kvar och har ökat efter de två åren, säger bibliotekarien Sofia Larsson som också påpekar att Icorn inte är någon flyktingorganisation.

 


Projektledaren Sandra Johansen och författaren Melker Garay diskuterar framtida aktiviteter i Norrköping.

 

En fristadsförfattare har mycket att ge tillbaka. Det handlar inte bara om att ge skydd och stipendium så att personen ifråga kan fortsätta med sitt arbete. Det finns en mottagande sida som är minst lika viktig.

– En fristadsförfattare blir ofta en katalysator för aktiviteter i staden som den personen kommer till, påpekade Elisabeth Dyvik som har stor erfarenhet från Stavanger.

Detta har Sandra Johansen, ledare för fristadsprojektet i Norrköping, tagit fasta på.
– Det här kan vara ett sätt att bredda författarscenen i Norrköping, säger hon.

Utsikterna för det är goda. Förutom kommunanställda kulturadministratörer och biblioteksfolk var även författaren Melker Garay på plats tillsammans med Antikvariatets ägare Reijo Rantanen, båda profiler i Norrköpings litterära kulturliv.

Sigtunas kulturchef Monica Dahlgren berättar om Ragip Zarakolu, Nobelprisnominerad författare från Turkiet. Han har bott i Sigtuna sedan slutet av september 2013.

– Han är också skriftställare och har alltid värnat om det fria ordet. Det fortsätter han med i Sigtuna.

 


Sigtunas kulturchef Monica Dahlgren har en fristadsförfattare i kommunen sedan tidigt hösten 2013.

 

– Nu ska vi sätta oss ner med Icorn och berätta vad Norrköping har att erbjuda socialt och kulturellt, för att skissa på vilken profil som passar Norrköping, fortsatte Sandra Johansen. Hon nämner att kunskaper i engelska kan underlätta.

– Det tuffaste beslutet är inte att välja ut en person utan att behöva välja bort ett par.

Icorns Elisabeth Dyvik hade ytterligare ett ärende i Norrköping, att avlägga ett besök på Migrationsverket. Det är nämligen Migrationsverket som måste ge uppehållstillstånd till de fristadsförfattare som kommer till Sverige.

– Jag vill tacka Migrationsverket för ett bra jobb för oss. De har också information och artiklar på sin hemsida om fristad, det är unikt.

Vanligen hör man kritik mot Migrationsverket i flykting- och asylfrågan men Icorn vill inte arbeta på det sättet.

– Det är en process som tar tid. Vi jobbar inte med att trycka på utan frågar hur de kan hjälpa oss.

Icorn vill också gå vidare, ta med konstnärer inom andra genrer. Även om detta vill Elisabeth Dyvik samtala med Migrationsverket. Hon nämner att Gävle, som nyligen ansökt om medlemskap i Icorn, helst vill få en konstnär till sin kommun.

 


Icorns programdirektör Elisabeth Dyvik uppskattar Migrationsverkets arbete i Sverige för fristadsförfattarna.

 

Författaren och poeten Julia har tillsammans med sin man fått en fristad i Jönköping. Hon medverkade genom att läsa högt ur sina texter där hon reflekterade över pengar, kärlek, vrede.

– Jag växte upp med gitarrer och poesi, kulturen finns i vardagen i Honduras, berättar hon efter sitt framträdande under ceremonin.

Hon ser nu som sin uppgift att berätta om Honduras, det vackra landet mellan Atlanten och Stilla havet där naturen slösat med rikedomar medan stora delar av befolkningen är extremt fattig. Honduras har en av världens högsta mordfrekvenser.

– Jag jämför mellan det land där jag befinner mig nu och med Honduras. Det finns mycket här jag kan ta med dit. Det finns också mycket från Honduras jag vill ta hit, att människorna där är öppna, vänliga och varma.

– Jag tar en dag i taget, säger Julia om att vara fristadsförfattare i Sverige men med hjärtat i hemlandet. Jag har min familj, min man. Jag kommer alltid att skriva dikter och berättelser.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Icorn hemsida
Honduras wiki
Migrationsverket fristadsinfo
Norrköpings kommun fristad info

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Norrköping blir fristad för förföljda

  1. Pingback: Suprit Dhar får fristad i Norrköping – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Fristadsförfattare läste poesi i Hageby | KULTURSIDAN.nu