• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Supriti Dhar får fristad i Norrköping

Supriti Dhar, Louise Malmström. Olle Vikmång, Maria Modig
Fristadsförfattare. Supriti Dhar från Bangladesh får skydd i Norrköping under två års tid. Med på pressträffen var kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström, kulturnämndens ordförande Olle Vikmång och Maria Modig, direktör för Kultur- och fritidskontoret.

 

Womens Chapter för alla kvinnor

 

NORRKÖPING När trafikdöden tog vännernas liv blev hon aktivist för säkrare trafik och riktig körkortsutbildning. Det var inte populärt och hon förlorade jobbet. När hon startade en kvinnotidning på nätet blev det värre. Supriti Dhar från Bangladesh är Norrköpings nya fristadsförfattare.

– Kulturen debatterar de stora frågorna, påminner Maria Modig, direktör för kultur- och fritidskontoret i Norrköpings kommun.

När journalisten Supriti Dhar, Norrköpings nya fristadsförfattare presenteras är kommunens representanter eniga om att det inte bara är en förföljd människorättsaktivist som får hjälp. Med fristadsförfattaren kan det lokala kulturlivet få ett tillskott av nya perspektiv och kunskaper.

– Vi ska skydda individen men också ge fler röster möjligheten att bidra till vårt samhälle och kommun, säger Louise Malmström, kommunfullmäktiges ordförande, som gläds åt att Sverige numera har 23 kommuner som skrivit under avtalet med fristadsorganisationen Icorn.

Supriti Dhar kom faktiskt till Norrköping tidigt i april. Till mötet med pressen har hon klätt sig i traditionell bangladeshisk dräkt och med rött märke i pannan.

– Men nu har hijab tagit över i landet, påpekar hon.

Hon backar tillbaka ett stycke i Bangladesh historia, till frihetskriget från Pakistan under tidigt 1970-tal. Dessförinnan var Bangladesh en sekulariserad stat men religionen tog för sig inom statsskicket. 2013, under motsvarigheten till den arabiska våren, drogs snaran åt om befolkningen, inte minst kvinnorna. Den fundamentalistiska tolkningen av islam har spridit sig även till Bangladesh.

 

Suprit Dhar
Nationaldräkt. Journalisten Supriti Dhar påpekar att den traditionella klädedräkten har trängts undan av den som påbjuds av islams fundamentalister.

 

Supriti Dhars egen historia handlar om en far som dog i frihetskriget. Som vuxen blev hon journalist och har jobbat både på webben, radio och tv. Men för några år sedan blev hon inte önskvärd.

– Jag blev aktivist 2011, berättar Supriti Dhar.

Det började med trafikaktivism, för säkrare trafik och ordentlig körkortsutbildning. I Bangladesh inträffar flera trafikolyckor dagligen och när två vänner till familjen dog i olyckor, en filmregissör och en journalist, tog hon det hårt. Hon engagerade sig mot att det gick att ”köpa” körkort. Det blev en växande rörelse men den mötte också motstånd. Supriti Dhar förlorade sitt arbete som journalist och kunde inte få något nytt.

Hennes svar blev att starta Women Chapter, en kvinnotidning på internet som finns på både bangla och på engelska. Den skriver om kvinnors, minoriteters och hbtq-personers rättigheter, om förebilder och om feminism men också om våld mot kvinnor, sexuellt och dödligt våld.

– Varje dag våldtas många kvinnor och flickor, från 8 månaders ålder till 60 år i Bangladesh, för att inte tala om våldtäkt inom äktenskapet. Men regeringen är tyst om detta.

Supriti Dhar driver Women Chapter på egen hand. Hennes dotter gör den engelskspråkiga versionen med samma namn. Medarbetarna är en växande skara kvinnor.

– De började skriva lite då och då. Nu skriver de regelbundet, säger hon stolt.

Att vara aktiv feminist och vilja främja kvinnors mänskliga rättigheter har sitt pris. Supriti Dhar har både övervakats och hotats. Hon har rest till grannländerna Indien och Nepal för att skydda sig. Till sist fick hon kontakt med Amnesty och fick möta svenska journalister som reste till Bangladesh.

– Jag är tacksam för att Icorn har funnit en plats för mig.

– Jag blev väldigt berörd av Supritis historia och engagemang. Hon lyfter viktiga frågor, inte minst som följer av religiös extremism, säger Olle Vikmång, kulturnämndens ordförande.

– Jag hoppas och tror att Norrköping kan bli den fristad hon behöver

I Norrköping kommer Supriti att fortsätta sitt arbete med Women Chapter. För som hon säger ”jag kan arbeta var som helst i världen”. Det är ju en internettidning och hon hoppas att den får större spridning och kommer ut på ännu fler språk. Världens kvinnor behöver eget utrymme och få kunskap om sina rättigheter.

– Vi vill känna oss som människor men det patriarkala systemet tillåter inte det. När jag arbetar för kvinnor vill jag arbeta utan gränser, över hela världen, säger Supriti Dhar.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Women Chapter 
hemsida/bangla  hemsida/eng  Facebook
Icorn hemsida
Norrköpings kommun fristad info
Norrköping blir fristad för förföljda reportage Kultursidan.nu 11/6 2014

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Supriti Dhar får fristad i Norrköping

  1. Pingback: Norrköpingsförfattare till TellUs – KULTURSIDAN.nu