• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

A Cart of Art med Valla Scenkonst

An actor´s confession
Sång, gitarr och korpar. Grimur Wirum har skapat en halvtimmeskort show där medaktörerna får visa fram näbben, var och en på sitt sätt.

 

Korparna är underbara

 

NORRKÖPING Korparna är underbara. Stora, vibrerande, blickande med huvuden på sned på fåglars vis. En ny kull scenkonstaktörer är redo att lämna Valla folkhögskola och de gör det med tre fullmatade elevföreställningar på Teater Bråddgatan 34.

Valla folkhögskola ligger i Linköping, ändå söker sig Scenkonstutbildningen till Teater Bråddgatan 34 i Hallarna i Norrköping. Även om det mest har med lokalbehovet att göra växer intresset för scenkonstutbildingen med den fysiska teatern som grund även i Norrköping.

Flera av eleverna kommer från Norrköping och framöver kommer utbildningen att samarbeta med andra folkhögskolor i Östergötland, bland annat Marieborg som ju har en väletablerad teaterutbildning.

 

Nettan Lekström
Nettan Lekström ger återkoppling till eleverna efter repetitionen.

 

Valla folkhögskola har under våren tagit in nya elever som ska ta vid efter den avgående kullen. Den tvååriga Scenkonstutbildningen lär inte bara ut scenkonst, eleverna ska också träna sig i att skapa eget material.

Ny samordnare och teaterlärare sedan i vintras är Nettan Lekström som tidigare ansvarat för teaterutbildningen på Film- och musikgymnasiet.

– Vi behåller den inriktning på fysisk teater som är i grunden, säger rektor Carola Råström som handplockat Nettan till tjänsten.

Dessutom kommer en rad gästlärare från Sverige och andra länder. Det krävs för att eleverna ska kunna pröva på allehanda tekniker, som nycirkus, dans, musik, improvisation med mera.

– Målet är scenkonst med multiuttryck med röst, kropp och tal, fastslår Nettan Lekström.

 

An actor´s confession
Samspel. En akrobatisk kärleksduett ingår i An actor´s confession.

 

– Jag vill har ett rödlila ljus på slutet.

Ljusrepetition pågår. Grimur Wirum vet vad han är ute efter och instruerar Classe Comstedt, som är väl bekant med Norrköpings alla teaterljusbord. An actor’s confession är ett av de längre inslagen i ”Art of Cart”, 16 elevföreställningar som uppförs de tre första dagarna i juni.

Några av eleverna gör monologer, som Joel Bergströms Domaren och At Lina’s av och med Lina Gamsäter. Andra iscensätter föreställningar som engagerar flera av kurskamraterna.

En sådan är just An actor’s confession. Den är som en hel liten varieté eller ett collage av olika uttryck med sång, mim och dans med och utan musik, monologer. Särskilt förtjust är jag i korparna, Grimur Wirums medskådespelare klädda i fågelmask och med vibrerande vingar. De lägger huvudet på sned, som fåglar som vrider på huvudet med klara blickar.

– En del text har jag skrivit tidigare, berättar Grimur efter att den halvtimmeslånga föreställningen smidigt tagit sig sig igenom ljusrepet.

Han syftar på en monolog som en auktoritär ”teaterlärare” håller om ”skådespelarens” brist på inlevelse. Delar skulle kunna vara hämtade ur teatermannen Stanislavskijs En skådespelares arbete med sig själv. Men det är alltså Grimurs egna ord.

– Det är konstigt att en bransch som ska uttrycka så mycket kärlek och värm har en sådan hårdhet. Om någon brinner för det den gör och menar det, då är det något som måste sägas. Art is love and love is art.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157669607937158

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

1–3 juni 2018
A Cart of Art
Elevföreställningar på svenska/engelska
Prod: Valla Scenkonst, Valla folkhögskola

FREDAG 1 juni
18.00 Transtatisk – En resa från kvinna till man av och med Eric Bränfeldt.
19.00 A man called Edgar av och med Natanael Wall Sanktnovius.
19.50 Domaren av och med Joel Bergstöm.
21.00 Lejonbarn av och med Sabina Larsson, sång, ackompanjerad av Jonathan Månsson.

LÖRDAG 2 juni
13.00 Bonjour Lugac av och med Mattias Johansson.
14.15 Should you what you could av och med Iida Halttunen, Arvid Westberg and Ruta Misane.
15.00 The Jungle Book manus och regi: Sunny Vinsavich. Med Sunny Vinsavich, Axel Giang Ohlin, Sara Nilsson, Yoxx Martinsson and Ruta Misane.
16.15 At Lina’s av och med Lina Gamsäter.
17.00 An actor´s confession av Grimur Wium med Grimur Wirum, Mariah Jonsson, Olov Larsson and  Sara Nilsson. Gitarr: Pelle Lindh.
18.00 Det kommer att ge eko av och med Yoxx Martinsson.
19.10 Her Voices av och med Linette Pettersson. Hoppful hållhake av och med Linette Pettersson. Varje kvinna i mig av och med Mariah Jonsson.

SÖNDAG 3 juni
13.00 Minou och den rosa pelargonen av och med Sandra Leppänen.
13.30 Ulf på badhuset av och med Douglas Hardangen.
13.50 Cinnabraw av och med Axel Giang Ohlin.
14.15 Den stora tröttman av Arvid Westberg med Arvid Westberg och Olov Larsson.
15.00 The quest for the vegan Lion! av och med Olov Larsson, Tuta Misane and Natanael Wall Sanktnovius.

LÄNKAR
Valla Scenkonst hemsida Scenkonst  Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.