• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

FMG:s tvåor ger musikalen Viruzzz

Regissören Jakob Sjöberg
Repetition. Regissören och teaterläraren Jakob Sjöberg lämnar scenen där bandmedlemmen Aviari ligger och sover med sina fans.

 

”Jag älskar alla låtar”

 

NORRKÖPING Dödssyndernas band. Det drar ihop sig för Film- och musikgymnasiets vårmusikal Viruzzz. Repetitionerna pågår på Lilla teatern där elever och lärare ska få teknik, handling och budskap att nå fram. Det gäller att ta vara på tiden och att ta eget ansvar.

Viruzzz är inte en sjukdom. Det är ett framgångsrikt rockband. Framför allt är det en musikal som Film- och musikgymnasiet sätter upp på Lilla teatern. Andraårseleverna står på scenen med premiär fredag 1 juni.

 

Viktor Jovaševíc
– Jag gick på öppet hus. Det var så litet och mysigt och alla verkade känna alla. Viktor Jovaševíc är glad för att han valde Film- och musikgymnasiet.

 

– Jag älskar alla låtar. De hänger ihop bra instrumentalt, från kärlekssång till raplåt. Och handlingen är väldigt genomtänkt. I början var det svårt att fatta men nu när allt sätts ihop och vi gör genomdrag faller allt på plats, typ ”den där detaljen ledde till den här scenen”.

Viktor Jovaševíc väntar på att repetitionen ska dra igång efter lunchpausen på Lilla teatern. Från att eleverna ägnat sig åt musikalprojektet en dag i veckan är de nu inne i en intensiv repetitionsvecka som avslutas med fyra föreställningar i helgen.

– Jag spelar Lelle eller Lucifer, bandets manager. Han är lite manipulativ i sättet att prata med folk. Han får dem att tänka på hans sätt, berättar Viktor Jovaševíc som går på Film- och musikgymnasiets Musikprofil.

Det är inte han som har valt rollen, den har valt honom. Eller rättare sagt så är det lärarna som väljer roller som de tycker passar eleverna. För Viktor passar en roll där han talar en del, inte sjunger solo utan mer ingår i körscener.

– Vi har en audition där alla får visa upp sig. Det är inte som en riktig audition, för hos oss får alla ”jobb”. Vi pusslar för att dela ut alla roller, det är ett litet bryderi men det går, beskriver musikläraren Lasse Petersson som skrivit musiken och leder orkestern.

Det finns många fördelar med att skriva egna skolmusikaler. De populära Broadwaymusikalerna är inte skrivna för gymnasieklasser utan för professionella artister där några få har en huvudroll. Lasse Petersson och dåvarande kollegan Nettan Lekström har också breddat vad en musikal kan handla om genom sina många samarbeten som landat i Häxhammaren, S.M.A.R.T. och iLife med flera.

– Det finns inga förlagor som med proffsmusikalerna. Du kan ju inte mäta dig med Robert de Niro. Här får du vara bäst, framhåller Lasse Petersson.

 

Johanna Pettersson och Sofia Pilspetz
”Alla har ett förflutet”. Johanna Pettersson och Sofia Pilspetz spelar med i Viruzzz.

 

Första gången Viruzzz sattes upp var 2013. Nu är det dags igen att berätta om rockbandet vars sju medlemmar har namn efter de sju dödssynderna. Det leds alltså av managern Lelle och hans assistent Shadow.

– Jag är Djävulens assistent, säger Sofia Pilspetz. Min karaktär Shadow och Lelle/Lucifer har koll på bandet. Vi vet allting och konspirerar.

Sofia Pilspetz sjunger gärna solo. Tjejen från Söderköping har ägnat sig åt teater och musik – sång, piano och trummor. På Scen- och Artistprofilen har hon också tagit upp dansen. Det är en ambitiös tjej som utmärker sig genom att ta regissören Jakob Sjöberg på orden när han säger till eleverna att de ska ta ansvar för sina egna repliker och träna på egen hand. Hon tränar varje ledig stund på att gå som på catwalk i Shadow skor med extremt höga klackar.

– Jag har aldrig varit med i en musikal tidigare, det är himla kul att få in alla delar.

 

Ljudtekniker Jörgen Larsson
– Viska inte. Det kan höras ut till publiken. Ljudteknikern Jörgen Larsson ger goda råd om myggorna, de små scenmikrofonerna.

 

Lunchen är slut och ljudteknikern Jörgen Larsson går igenom myggorna, de små scenmikrofonerna. De finns i några olika modeller.

– Ni ska ha respekt för dem – de är asdyra – och det finns precis lagom många till er.

Han påpekar att mikrofonerna inte gör underverk, att eleverna måste tänka på att artikulera och tala tydligt. De stöttar och lyfter upp tal och sång, så att rösterna når ända upp till Lilla Teaterns översta bänkrader.

– Stäng inte av myggorna när de väl slagits på. Jörgen mutar (drar ner) från ljudbordet. Men han kanske inte gör det direkt så var tysta när ni inte är på scenen, tillägger Jakob Sjöberg.

Alla elever tar på sig sina myggor. De ska bäras innanför kläderna och eleverna får råd om hur de ska tejpas. ”Imorgon blir det smink”, påminner Jakob Sjöberg.

 

Viruzzz
Konflikt. Spänningen stiger när någon försvunnit och börjar leta.

 

Äntligen repetition. Scenen handlar om bandmedlemmen Aviari som håller hov med sina fans. Fem aktörer är på scenen, övriga sitter och väntar eller går ut för att koppla av eller repetera på egen hand.

Vad har då Viruzzz för budskap?

– Att alla människor går och bär på något. Alla har ett förflutet, har brister. Vi är människor, inte maskiner, säger Johanna Pettersson, en av bandmedlemmarna i Viruzzz.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Jakob Sjöberg och Viruzzz-ensemblen

LILLA TEATERN Norrköping

1–3 juni 2018
Viruzzz
Musikal
Text: Nettan Lekström
Musik: Lasse Petersson
Regi: Jakob Sjöberg
Ljud: Jörgen Larsson
Ljus: Patrik Nystrand
Prod: Film- och musikgymnasiet

MEDVERKANDE
Elever från Film- & musikgymnasiet
Orkester: FMG-lärare ledda av Lasse Petersson

LÄNKAR
Film- & musikgymnasiet hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.