• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Koreografin starkast i De Geers Dröm

Dröm
Hånad. Hemma är en plats där Daniel lärt sig att han är oönskad. Jesper Karlsson spelar huvudrollen i Dröm, De Geergymnasiets musikal som spelas i Hörsalen.

 

Ledmotiv knyts till vissa personer

 

RECENSION / NORRKÖPING En ung man ensam i ett främmande land. Jesper Karlsson spelar Daniel som vågar drömma om en bättre framtid. De Geergymnasiets musikal Dröm bjuder på fina insatser på scen och i orkestern.

Lärarna Henrik Bergion, musik, och Johan Wahlqvist, text, skrev musikalen Dröm för avgångseleverna på De Geergymnasiets estetiska program år 2012. Nu är det dags igen, för första gången i nyrenoverade Hörsalen. Vi får se många begåvade sångare och framför allt dansare samt imponerande cirkuskonster.

Huvudrollen som Daniel, ett oönskat barn som börjar drömma om att återförenas med sin mor, spelas av Jesper Karlsson som går på De Geer musikprogram. På scenen medverkar elever från alla estetprogram, alltså även teater- och danselever.

 

Dröm
Resesällskap. Många små scener utspelas i den stora scenen där Daniel anländer till New York med många andra emigranter.

 

Henrik Bergion bjuder på några ”klassiska” citat av bland andra Beethoven i ”skådespelsmusiken”. Bergion använder en effektiv kollageteknik. Bäst är kanske det Les Miserables-inspirerade komiska inslaget i början av andra akten. Musiken är oftast av folkvisekaraktär men jazz och viss klassisk musik ligger honom varmt om hjärtat. Några ledmotiv återkommer som melodislingor och knyts till vissa personer och handlingar.

I skolföreställningar som dessa blir det ofrånkomligen en del ofrivillig komik. Ofta för att tung dramatik kan vara svår att hantera för ungdomar, men det mesta höll förvånansvärt hög klass. Starkast är kanske de koreograferade numren, som bjöd på färgstarka gestalter och god massverkan.

En viss redigering skulle kanske ha behövts. Men det gäller förstås att se till att de med sång som huvudinstrument får vettiga uppgifter, något som de flesta klarade med bravur även om den tekniska nivån varierade.

 

Dröm
Svosch. Det tunga allvaret i handlingen får en fördjupning i starka dansnummer.

 

Att kapellmästaren / pianisten Jesper Olofsson själv är elev på skolan var mycket imponerande även om man får anta att Bergion själv sorgfälligt tränat honom för uppgiften.

Johan Wahlqvist är dock mannen bakom det hela då han står för både manus, text och regi. Lisa Tilling med flera lärare har gjort ett hästjobb med att träna alla vana och mindre vana sångare i olika konstellationer.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Dröm

HÖRSALEN Norrköping

26 maj – 2 juni 2018

Dröm
Musikal
av Henrik Bergion (musik) och Johan Wahlqvist (manus/text)
Regi: Johan Wahlqvist
Koreografi: Maria Wass, Anna Söderling, elever från ES
Orkesterinstudering: Henrik Bergion
Sånginstudering: Tine Röjås, Lisa Tilling
Kapellmästare / piano: Jesper Olofsson

MEDVERKANDE
Elever från De Geergymnasiets estetlinjer, årskurs 3

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida blogg Facebook
De Geergymnasiets Dröm i Hörsalen reportage Kultursidan.nu 23/5 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Koreografin starkast i De Geers Dröm

  1. Pingback: De Geergymnasiets Dröm i Hörsalen – KULTURSIDAN.nu